Ειδησεογραφικό site

Κυβερνά ακόμα με ελαφρότητα πρωτάρη

215

Οι συμβολισμοί και οι εικόνες που θα μεταφερθούν στο φιλοθεάμον κοινό είναι το άπαν για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο σχεδιάστηκε και την περασμένη Κυριακή με το φεστιβάλ της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος στο πάρκο Γουδή, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Σπούτνικ», τιμώντας προφανώς τον πρώτο δορυφόρο που εστάλη στο Διάστημα στις 4 Οκτωβρίου του 1957 από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο φεστιβάλ, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Περιστέρα και ενδεδυμένος κάζουαλ, κατέδειξε και πάλι τον πολιτικό παλιμπαιδισμό από τον οποίο διακατέχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, απολαμβάνει εύχαρις και χαμογελαστός τις στιγμές της περιήγησής του διότι -προφανώς- αναμιμνήσκεται παλαιότερες εποχές την περίοδο κατά την οποία ως αρχηγός της Νεολαίας του Συνασπισμού καθοδηγούσε τους νεαρούς συντρόφους που μαζί τους στα φεστιβάλ, τις πορείες και τις καταλήψεις διοχέτευαν την (πρώιμη) αριστερή επαναστατικότητά τους.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε παρόμοιες εκδηλώσεις δεν είναι προς κολασμό. Προκαλεί όμως απορία η ανέμελη εικόνα του, καθώς περιφέρεται ξέγνοιαστος στους χώρους μιας παρωχημένης «γιορτής», προφανώς γιατί θέλει να αποφορτιστεί από τα πολλά -και δυσάρεστα- προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Μια άλλη εξήγηση που μπορεί να ερμηνεύσει την παρουσία του -πέρα από τον πασίγνωστο ωχαδερφισμό του- είναι το γεγονός ότι πηγαίνοντας στο Φεστιβάλ «Σπούτνικ» κάνει μια βουτιά στο κομμουνιστικό του παρελθόν και στις μεγάλες στιγμές της Σοβιετικής Ένωσης όταν με τον δορυφόρο έστειλε στο Διάστημα τη διάσημη σκυλίτσα «Λάικα».

Βέβαια, η «Λάικα», που ήταν ένα αδέσποτο και το χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο γιατί ήταν σίγουρο ότι θα πεθάνει στο Διάστημα, δεν ήταν το μόνο θύμα στη φρενίτιδα για την εξερεύνηση του Διαστήματος ανάμεσα στους Σοβιετικούς και τους Αμερικανούς, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Οι ανταγωνισμοί αυτοί σταμάτησαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την επιστροφή των ανατολικών χωρών στη δημοκρατική κανονικότητα.

Σε αυτήν την κανονικότητα, την οποία διατυμπάνιζε ο πρωθυπουργός ότι θα επέλθει η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου, όχι μόνο δεν επιστρέψαμε αλλά τα πράγματα όλα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο χωρίς να συνεγείρει τον πρωθυπουργό και τη νομενκλατούρα που τον περιβάλλει η φαιά σκιά που απλώνεται πάνω από τη χώρα μας.

Μετά από τέσσερα χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν διδάχτηκαν από τα άπειρα καταστροφικά για την κοινωνία και την οικονομία σφάλματά τους (μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισαν στον ελληνικό λαό 100 δισ. τα παζάρια Βαρουφάκη – Τσίπρα) αλλά συνεχίζουν να κυβερνούν ακόμα και σήμερα με την ίδια ελαφρότητα του πρωτάρη.

Την ανεπάρκειά τους στην άσκηση εξουσίας, τα λάθη και τις αβελτηρίες που εκδηλώνονται προσπαθούν να τα συγκαλύψουν επιδιδόμενοι σε ένα κυνήγι μαγισσών, στο οποίο πρωτοστατούν λιβανιστήρια του Τσίπρα που κατοικοεδρεύουν στα υπόγεια και τα ανώγεια του Μαξίμου. Οτιδήποτε πάει στραβά και ανάποδα στη χώρα φταίνε όλοι οι άλλοι, μπορεί και ο… Χατζηπετρής, αλλά ποτέ ο πολυχρονεμένος αφέντης.

Ανάληψη ευθύνης: Είναι δύο λέξεις που δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο των κυβερνώντων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μια βασική αρχή που διέπει τα πιστεύω τους έχει σχέση με το δόγμα: «Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντί μας» και αυτοί που τοποθετούνται απέναντι αντιμετωπίζονται ως εχθροί και υπονομευτές.

Ενδεικτικός αυτής της νοοτροπίας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Η «φωνή του Κυρίου», ο νεαρός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Τζανακόπουλος, ένα πολιτικό μειράκιο με απύθμενο θράσος, αμετροέπεια και οίηση, επιτέθηκε στον Στουρνάρα λέγοντας ότι «αποφεύγει δημοσίως να παρέμβει για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις τράπεζες».

Ακόμα και οι πλέον αδαείς γνωρίζουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν μπορεί να κάνει ο διοικητής της ΤτΕ. Διότι τότε, αν υπήρχαν άλλες δυσμενείς εξελίξεις, θα τον κατηγορούσαν για προδοσία. Άλλωστε, ο νέος υπουργός, αρμόδιος για τις τράπεζες, Αλέκος Φλαμπουράρης, που έχει μιλήσει με τον Στουρνάρα, παρέμεινε σιωπηλός. Φαίνεται όμως ότι ο Τζανακόπουλος έχει άλλη άποψη, την οποία τού την υπαγόρευσε ο προϊστάμενός του Αλέξης Τσίπρας.

Και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν συνομίλησε ποτέ με τον Στουρνάρα, ο τελευταίος μέχρι τώρα στη θητεία του υποστήριξε τα συμφέροντα της χώρας και ποτέ δεν τα υπονόμευσε όπως διατείνονται οι «κολαούζοι» του Τσίπρα και οι εφημερίδες που τον στηρίζουν με καθημερινές επιθέσεις εναντίον του ιδίου και της γυναίκας του.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Στουρνάρας με δήλωσή του στήριξε τις τράπεζες δηλώνοντας ότι «η βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χαρακτηριστικές εξελίξεις δεν σχετίζονται με την υγεία των τραπεζών αλλά με εξωγενείς παράγοντες όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς».

Πρέπει κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας να αντιληφθεί ότι είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και κυβερνά από το Μαξίμου και όχι από την πλατεία Κουμουνδούρου. Η συμπεριφορά του έναντι των πολιτικών του αντιπάλων και θεσμικών παραγόντων εντάσσεται μέσα σε κανόνες που απορρέουν από τη θέση που κατέχει. Συμπλεγματικές συμπεριφορές του τύπου «δεν μιλάω με αυτόν γιατί δεν τον πάω» είναι ανήκουστες για τον επικεφαλής μιας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται όπως ένα νήπιο που θυμώνει και δεν μιλάει στα άλλα παιδάκια. Γιατί αυτό τεκμαίρεται από την τακτική που ακολουθεί. Φαίνεται όμως ότι έχει και κάποιο πρόβλημα με τους τραπεζίτες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον πρώην πρωθυπουργό (και τραπεζίτη) Λουκά Παπαδήμο όταν δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση.

Παρόμοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με το αξίωμα ενός πρωθυπουργού. Όπως έλεγε και ο ποιητής Μένανδρος (4ος αι. π.Χ.): «Αρχής τετευχώς, ίσθι ταύτης άξιος», δηλαδή αν αποκτήσεις κάποιο αξίωμα, να φροντίσεις να φανείς αντάξιός του.

Η Ιστορία είναι αμείλικτη και κατατάσσει όλους τους ανθρώπους (ιδιαίτερα τους πολιτικούς) στη σελίδα (λευκή ή μαύρη) που τους αρμόζει. Αυτό το γεγονός πρέπει να πρυτανεύει πάντα στις αποφάσεις τους. Τώρα που τελειώνει σε λίγο η θητεία του, ας προετοιμάζεται ο Τσίπρας να κάνει ταμείο. Τότε θα φανεί αν το ισοζύγιο θα είναι θετικό ή αρνητικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.