Ειδησεογραφικό site

Ξεπούλημα… ΒΑΣΗ σχεδίου

307

Αυτή η χώρα ποιον έχει τέλος πάντων υπουργό επί των Εξωτερικών; Δεν μιλάμε για τον «επίσημο», που είναι και στο «οργανόγραμμα» της κυβέρνησης, Νίκο Κοτζιά. Αυτός μοιάζει να είναι περισσότερο «εκτελεστικός». Αλλά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που το Μαξίμου σίγουρα έχει ως «εντολοδόχο» του… ΥΠΕΞ τον Πάνο Καμμένο. Σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση φυσικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Κι ας «χτυπάνε στην ταράτσα τον… Καμμένο» οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Ποτέ από την αρχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 και μέχρι σήμερα ο «συνεταίρος» και υπ. Άμυνας δεν έχει δεχτεί τόσα ομαδικά πυρά από τους «συντρόφους» όσα αυτά μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις που έκανε. Και θα δεχθεί κι άλλα σήμερα στην πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κι αύριο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το «μότο» θα είναι ένα: «Διώξ’ τον…».
Ο Καμμένος, όχι μόνο πήγε στις ΗΠΑ και συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του υπουργό Άμυνας, στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις και συμφώνησε την επίσπευση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την υπογραφή νέων «αμυντικών συμφωνιών» που θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό «ουσιαστικά της νέας ενεργειακής πολιτικής» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου (!), αλλά παρουσίασε και το «plan B» που συμφώνησαν (εδώ και καιρό;) στην περίπτωση που ναυαγήσει η Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια: την ανάπτυξη μόνιμων αμερικανικών δυνάμεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη και παράλληλα την υπογραφή ενός μνημονίου αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας (και οι τρεις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ) και σε «δεύτερο χρόνο» με Σερβία και πΓΔΜ για την αποτροπή της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια.
Εδώ να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί το ραντεβού του με τον Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής αλλά και η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την προπερασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στις 6 Οκτωβρίου. Εκεί έγινε και η «προπαρασκευή» της συνάντησης Καμμένου – Μάτις και είχε εκφραστεί από τις ΗΠΑ ο προβληματισμός για τα επόμενα βήματα σε περίπτωση απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της πΓΔΜ και είχε διαρρεύσει ότι από την Ουάσινγκτον εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια στα οποία Ελλάδα και Βουλγαρία θα έχουν κομβικό ρόλο στην «αναχαίτιση» της ρωσικής «επέλασης».
«Έχουν υπάρξει πάρα πολύ μεγάλες βελτιώσεις στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει στο παρελθόν. Συζητήθηκαν πολλά θέματα, τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Στο γενικό πλαίσιο πάντως σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει και παράλληλα σχεδιάζουμε πλέον και καινούργιες συνεργασίες», είπε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Τζέιμς Μάτις.
Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ο κ. Καμμένος εξήγησε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες διακρατικές συμφωνίες ως το «επόμενο βήμα» αυτής της πολιτικής.
«Θέλω να σας πω ότι οι ΗΠΑ πλέον με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον ρόλο του κέντρου του άξονος σταθερότητας και προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, μια χώρα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας…».
Για τα σενάρια ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον στρατηγό Μάτις για το συγκεκριμένο θέμα. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση καταδεικνύει το κλίμα «εμπιστοσύνης» και «διαφάνειας» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το θέμα από κοινού.
«Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος υπουργός.
ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω της παροχής τεχνογνωσίας στην αμυντική πολιτική της Ελλάδας σε μια περίοδο που εμφανίζονται στο προσκήνιο νέου είδους απειλές (ο ρωσικός παρεμβατισμός).
«Κοιτάξτε, υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική», είπε ο Καμμένος.
«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας αλλά επίσης στον Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, είπε ο κ. Καμμένος», ανήρτησε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter…
Τέτοια επιτυχία και «αναγνώριση» ο Καμμένος!
Για να καταλάβουμε όμως τι συζήτησαν «πίσω από τις κλειστές πόρτες» τού Πενταγώνου οι δύο υπουργοί ,είναι καλό να θυμηθούμε τι έχει δηλώσει ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάντφορντ, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα τον Σεπτέμβριο:
* Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν προς το παρόν «μια μεγάλη και μόνιμη βάση στην Ελλάδα». Ήδη οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει που θα ενισχύσουν την παρουσία τους σε ελληνικό έδαφος. Αυτό έχει ήδη γίνει στη Λάρισα, απ’ όπου τα αμερικανικά UAV Reaper επιχειρούν κάθε μέρα και σύντομα έρχονται και ιπτάμενα τάνκερ.
* Οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο για τη μεταφορά δυνάμεών τους.
* Έχουν εκφράσει την πρόθεση για μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-22 σε αεροπορικές βάσεις της Ελλάδας.
* «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επέκταση των ευκαιριών εκπαίδευσης για τις δυνάμεις μας που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις μονάδες του αμερικανικού στρατού, για να κάνουν εκπαίδευση με ελικόπτερα», είχε πει ο Ντάντφορντ.
Επί της ουσίας μίλησε για εναέρια πεδία ασκήσεων που δεν αφορούν μόνο ελικόπτερα αλλά και μαχητικά αεροσκάφη. Το πεδίο ασκήσεων που τους εξυπηρετεί έχει βρεθεί και στο παρελθόν αυτή η περιοχή είχε χρησιμοποιηθεί και από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν σε επίγεια τεχνολογική υποδομή που έχει να κάνει με την εκπαίδευση των πιλότων τους, «κλειδώνοντας» έτσι μακροχρόνια την παραμονή τους στην Ελλάδα και ανεξάρτητα από την εξέλιξη των σχέσεών τους με την Τουρκία και το Ιντσιρλίκ….
Όσο για τις αναφορές Καμμένου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από τον αμερικανικό στρατό για την προώθηση αμερικανικών ελικοπτέρων στην ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία), ενώ επίσης στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα είναι μόνιμα σταθμευμένα αμερικανικά drones MQ9 και τους προηγούμενους μήνες είχαν πραγματοποιήσει μεταστάθμευση και F-22 Raptor.
ΤΡΟΜΟ-ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ένα πολύ σημαντικό θέμα, επίσης, που συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών ήταν και η συνεργασία των δύο χωρών κατά της τρομοκρατίας με την άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον Δεκέμβριο και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε ελληνικό έδαφος.
Φέρει την κωδική ονομασία «Jackal Stone» και διοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe – SOCEUR). Στην άσκηση θα συμμετάσχουν, εκτός των Αμερικανών κομάντος που συγκροτούν τη SOCEUR, στελέχη των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού καθώς και άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με βασικό «σενάριο» την πειρατεία από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες…
Πέρυσι, ο διοικητής της SOCEUR είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και είχε συναντήσει μαζί με τον Καμμένο και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, για τις δύο αντιτρομοκρατικές ασκήσεις που διοργάνωσε η ΕΛ.ΑΣ. το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2017 με κωδική ονομασία «Τυφώνας».
Ο Πάνος Καμμένος «εξαργυρώνει» τις καλές σχέσεις του με την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν οι «δημοκρατικοί» του ΣΥΡΙΖΑ και «φίλοι – υποστηρικτές» του Ομπάμα, της Χίλαρι και του «αριστερού» Σάντερς -ανάμεσά τους και ο Τσίπρας- τον κορόιδευαν που προσέγγιζε το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου «ακροδεξιού» τότε Ντόναλντ Τραμπ και τραπέζωνε στον «Δουράμπεη» τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, εκείνος «έχτιζε γέφυρες».
Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η… ΕΛΒΟ
Ήταν τέλη Δεκεμβρίου του 2016, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμαζόταν να αναλάβει καθήκοντα, όταν ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με τον Καμμένο μεταφέροντας μία πρόταση του τελευταίου για στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς τον «φιλορώσο εθνικιστή Έλληνα υπουργό Άμυνας», όπως είχε αποκαλύψει τότε η «Washington Post».
«Θέλουν να υπογράψουν μία διακυβερνητική συμφωνία με τις ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα στη θάλασσα, ένα στρατηγικό προπύργιο στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», έγραψε ο Παπαδόπουλος σε mail του προς τον ειδικό σύμβουλο και εκτελεστικό διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο οποίος το προώθησε στον (παραιτηθέντα πλέον) σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και ο οποίος είχε απαντήσει ότι «θα τις εξετάσουμε και θα καθορίσουμε εάν αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξεκινήσουμε άμεσα».
Το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται πως ήρθε και ο Καμμένος θέλει να «δρέψει δάφνες» και προεκλογική, ατλαντική… στήριξη, βεβαίως.
Αλλά πίσω κι από το «μνημόνιο» στρατιωτικής συνεργασίας με Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και πΓΔΜ «κρύβεται» και η ΕΛΒΟ, ο διακαής πόθος του Καμμένου για επαναλειτουργία και… παραγγελίες, και στην οποία έχει τοποθετηθεί εκκαθαριστής.
Στην ΕΛΒΟ έχουν μεταφερθεί εδώ και μήνες τεθωρακισμένα BMP-1 σύμφωνα με όσα προβλέπει η διακρατική σύμβαση μεταξύ των Ελλάδας και Αιγύπτου, για την ανακατασκευή 92 τεθωρακισμένων αυτού του τύπου και παρ’ όλα αυτά τα πάντα είναι «παγωμένα».
Γι’ αυτό και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ ο Πάνος Καμμένος δεν έκρυψε την οργή του προς την… κυβέρνηση:
«Ο εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη μη λειτουργία της εταιρείας. Λειτουργεί ως εργαλείο των Γερμανών για να κλείσει την εταιρεία, να μη δουλέψουν οι εργαζόμενοι, να απολυθούν οι εργαζόμενοι και σαμποτάρει οποιαδήποτε προσπάθεια λειτουργίας της εταιρείας… Για την ΕΛΒΟ δόθηκε προσφορά από την εταιρεία Paramount της Νοτίου Αφρικής, μαζί με μία προσφορά-μαϊμού που δόθηκε από τους Γερμανούς. Ο κύριος εκκαθαριστής απέκλεισε τους Νοτιοαφρικανούς οι οποίοι δεσμεύονται για τη διατήρηση όλων των εργαζομένων, για την άμεση λειτουργία της εταιρείας και για την καταβολή μεγάλου τιμήματος. Το κάνει επίτηδες… Σας το λέω ευθέως, θεωρώ ότι πρέπει άμεσα είτε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη για αυτήν του τη συμπεριφορά είτε να αποπεμφθεί με οποιονδήποτε τρόπο…», είπε ο ΥΠΕΘΑ ρίχνοντας τα «βέλη» του κατά του Υπουργείου Οικονομικών και του «γερμανόφιλου» Τσακαλώτου.
«ΑΠ’ ΕΞΩ» Ο ΚΟΤΖΙΑΣ
Αυτές τις «στενές επαφές» και «τριγωνικές σχέσεις» Καμμένου – Τσίπρα – Ουάσινγκτον δεν μπορεί να καταπιεί ο Νίκος Κοτζιάς, που αντιλαμβάνεται ότι είναι «εκτελεστικός» υπουργός Εξωτερικών ενώ ο Άμυνας είναι «συνεταίρος» και τον αδειάζει πολιτικά ανά πάσα στιγμή. Γιατί «μιλάει απευθείας στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό…», όπως απαξιωτικά τού απάντησε προ ημερών.
Γι’ αυτό έσπευσε το ΥΠΕΞ μέσω ενός… χαλαρού non paper του Μαξίμου να ονομάσει «προσωπικές προτάσεις» τις συμφωνίες που προωθεί με τις ΗΠΑ ο Καμμένος και «εναλλακτικές» τις χαρακτήρισε ο Κατρούγκαλος. Γιατί ο Κοτζιάς δεν μπορεί «να χωνέψει» ότι ο Πάνος με τον Αλέξη σχεδιάζουν την «επόμενη μέρα» μετά την απόρριψη στα Σκόπια της «δικής του» Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς αυτόν…

Τα σχόλια είναι κλειστά.