Ειδησεογραφικό site

Ξεκάθαρος ο Ανδρουλάκης: Καμία σύγκλιση κορυφής ή «μεταγραφές» από τον ΣΥΡΙΖΑ

14
Σταθερά «βήματα» για το «άλμα» στις επόμενες εθνικές εκλογές ζητεί από τα στελέχη του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας το πλάνο του ΠΑΣΟΚ με πρώτο κρίσιμο σταθμό τις ευρωεκλογές.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έκανε ανοιχτό κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν το εγχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι πρώτον, δεν θα επιδιώξει συγκλίσεις κορυφής ή «μεταγραφές» από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον ότι θα ρίξει το βάρος στο να είναι το κόμμα του «ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή κυβέρνηση αύριο».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απλά ένα στόχο να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά «να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και να αλλάξει ο τόπος σελίδα». Η χώρα – επανέλαβε εμφατικά και στο φινάλε της ομιλίας του- χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση αλλά πάνω απ’ όλα ισχυρή κυβερνητική εναλλακτική.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο που έχει για το νέο πολιτικό κύκλο που ξεκινά με το πέρασμα του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και για τη σημασία να μην αντιμετωπίσουν ηγεσία και στελέχη τη νέα συνθήκη με «πανηγυρισμούς». Απευθύνομαι – είπε- σε όλους τους δημοκράτες πολίτες και τους καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Απέκλεισε δε συμφωνίες κορυφής και απαντώντας στα ερωτήματα περί συνεργασιών, συμμαχιών ή μεταγραφών από τον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι: «Δεν επιλέγουμε τις εύκολες και ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής, αλλά τον δύσκολο, κοπιαστικό, στέρεο δρόμο των κοινωνικών συμμαχιών με αρχές, αξίες και πολιτικές θέσεις. Είναι ο μόνος στέρεος δρόμος, όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη ιστορία…».
Ο κ. Ανδρουλάκης αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε και πετυχαίνουμε γνήσια ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, όχι ανανέωση μεταγραφών». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατακτήσει τους στόχους «ενωμένο, ανανεωμένο, δυνατό» κι ότι με επόμενο σταθμό τις ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσει τη νικηφόρα πορεία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Εξήγησε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί με πρόγραμμα, συνέπεια και συμπεριληπτικότητα αλλά και με …ρίσκο: «Αποδείχτηκε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ότι ο Δαυίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ. Συγχαίρω αυτούς που πήραν το ρίσκο, βρέθηκαν στην πλευρά του Δαυίδ, κατέβηκαν στις εκλογές και παρά τις μικρές πιθανότητες κατάφεραν αρκετοί από αυτούς να εκλεγούν». Η συγκεκριμένη επισήμανση αφορούσε στον Χάρη Δούκα και άλλους υποψήφιους που έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αφού, εν τω μεταξύ, ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους βουλευτές για τη μάχη που έδωσαν στις εθνικές κάλπες υποστήριξε ότι στις διπλές εκλογές έγινε το πρώτο βήμα, στις δημοτικές και περιφερειακές το δεύτερο στέρεο βήμα που προκάλεσε ρωγμή στο σύστημα Μητσοτάκη και στις επόμενες κάλπες θα επιβεβαιωθεί η δυναμική του κόμματος σε μια καθοριστικής σημασίας για τη χώρα περίοδο.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι «το πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι σε κάθε μορφής συντήρηση- είναι το κόμμα που στηρίζει τους αδύναμους, όντας στην όχθη της συνέπειας». Κατόπιν κάνοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, τα Τέμπη, την κατάσταση στην Υγεία και την Παιδεία, παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε υπόλογη την κυβέρνηση για μια σειρά παρεμβάσεων και δεσμεύτηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα εργαστεί για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, που θα σέβεται τους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Το θέμα της διεύρυνσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ έθεσαν στη συνέχεια πολλά στελέχη και βουλευτές. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης όταν πήρε το λόγο είπε «όχι» στις ασκήσεις ικανοποίησης του θυμικού και «ναι» σε μια μεγαλόψυχη και γενναιόδωρη πολιτική – αξιακή διεύρυνση, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτικό μέτωπο μόνο με τη Νέα Δημοκρατία». Ο κ. Χριστοδουλάκης, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έβαλε έναν «αστερίσκο» δίπλα στη «λογική» ότι το κόμμα πρέπει να ασκεί χρήσιμη αντιπολίτευση, λέγοντας ότι προέχει η συγκρότηση πρότασης διακυβέρνησης. Χρειάζεται – πρόσθεσε- ακόμη πιο συστηματική και ανοιχτή λειτουργία των οργάνων. Και συμπλήρωσε ότι η διεύρυνση πρέπει να γίνει με βάσει τις προγραμματικές συγκλίσεις και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο Μανώλης Όθωνας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επί χρόνια στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά τάχθηκε επίσης υπέρ της κατάθεσης μιας εναλλακτικής πρότασης με κορμό και πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, που θα δημιουργήσει προοδευτική διέξοδο. Ο κ. Όθωνας «διευκρίνισε» ότι η μεγάλη ευκαιρία που έχει το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια παγίδα ανεκπλήρωτων προσδοκιών- «απαιτείται οργανωμένος πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο της συνεκτικής λειτουργίας τώρα, όχι αύριο», πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη αναφέρθηκε στη θετική πορεία του ΠΑΣΟΚ κατά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και διαπίστωσε ότι τους πιστώνεται ο αυτόνομος πολιτικός λόγος, ενώ ο Παναγιώτης Δουδωνής σημείωσε σχετικά με το πέρασμα στη δεύτερη ότι δεν είναι θέμα κατάταξης αλλά αλλαγή αντιπαράθεσης. Ο Νίκος Σαλαγιάννης κινήθηκε με την υπαινικτική παραδοχή (για τον ΣΥΡΙΖΑ) ότι «ό,τι γέννησε η κρίση, κατέρρευσε» και με την προτροπή προς τα άλλα στελέχη «εμείς αντέξαμε και ανεβαίνουμε χωρίς αλαζονεία». Ο Μιχάλης Κατρίνης στηρίζει πρωτοβουλίες διεύρυνσης προς τους πολίτες και εστιάζοντας σε στελέχη λέει «ναι» για αυτά που δεν προκάλεσαν την παράταξη»

Τα σχόλια είναι κλειστά.