Ειδησεογραφικό site

Κρήτη: Η γιαγιά από τα Χανιά που βαδίζει στα 105 και λέει ακόμα μαντινάδες (video)

66

Tα πρώτα 100 χρόνια λένε πως είναι δύσκολα. Για την κυρία Κατερίνα Λεπτίδου όμως από τα Χανιά ο αιώνας είναι πλέον παρελθόν και βαδίζοντας αισίως στα 105, βλέπει τη ζωή με άλλο μάτι.

«Δεν αγχωνόμουν πολύ στη ζωή μου. Στο χωριό γλεντούσαμε, χορεύαμε, περνούσαμε καλά», λέει στην τοπική ιστοσελίδα zarpanews.gr η υπεραιωνόβια Χανιώτισσα για το μυστικό της μακροζωίας της.

«Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1917, αλλά τη δήλωσαν στις 15 Ιουνίου του 1917, γιατί προτεραιότητα είχαν οι αγροτικές δουλειές, όχι η γραφειοκρατία», λέει ο γιος της κυρίας Κατερίνας. «Και τη δεκαετία του ’90, όταν είχε χάσει την ταυτότητά της, μας έδωσαν πιστοποιητικό γέννησης που αναφέρει αυτή την ημερομηνία».

Στα γενέθλια της κυρίας Κατερίνας

Στα γενέθλια της κυρίας Κατερίνας / Φωτογραφία: zarpanews.gr
Για του λόγου το αληθές, το πιστοποιητικό πράγματι αναφέρει ότι η Αικατερίνη Κωστάκη (το πατρικό της κας Λεπτίδου), γεννήθηκε το 1917. Πρόκειται για τη μόνη επιβεβαίωση που υπάρχει σήμερα για την ηλικία της:

To πιστοποιητικό γέννησης της κυρίας ΚατερίναςTo πιστοποιητικό γέννησης της κυρίας Κατερίνας / Φωτογραφία: zarpanews.gr
Σύμφωνα πάντα με την τοπική ιστοσελίδα, με τον σύζυγό της παντρεύτηκαν το 1945 και ήταν αξιωματικός στην Αστυνομία. Έζησαν μαζί 32 χρόνια. Η κυρία Κατερίνα είχε αναλάβει το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών:

«Ήταν αυστηρή αλλά περάσαμε καλά μαζί της. Είχε δύο παιδιά και ευτύχησε να κάνει και τέσσερα εγγόνια και πέντε δισέγγονα. Και είμαστε όλοι μας καλά και αγαπημένοι», λέει ο γιος της.

Η οικογένεια έχει παράδοση μακροζωίας, καθώς η μητέρα της κυρίας Κατερίνας είχε ξεπεράσει κι εκείνη τα 100, αλλά δεν ήξερε κανείς πόσο ακριβώς. Βαδίζοντας στο 105ο έτος, η κυρία Κατερίνα μπορεί να μην έχει τη σωματική δύναμη πια, το βλέμμα της όμως παραμένει ολοκάθαρο. Και μερικές φορές θυμάται μαντινάδες:

Τα σχόλια είναι κλειστά.