Ειδησεογραφικό site

Κρατήστε τις ζώνες δεμένες…

68

stoupas Του Κώστα Στούπα 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2017», τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, με υπερκάλυψη -για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 και με αναμενόμενα ανάλογα αποτελέσματα τα επόμενα δύο έτη- των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές δημοσιονομικών στόχων, ενώ το 2017 «θα είναι έτος ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει το ύψος της στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%».

Πέρυσι τέτοιο καιρό ο πρωθυπουργός στο Νταβός προέβλεπε πως το 2016 η Ελλάδα θα εξέπληττε θετικά την υφήλιο με τις οικονομικές της επιδόσεις…

Αν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα το 2017 να πιάσουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο Γενικός Δείκτης θα ήταν στις 1.500 μονάδες και το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου κάτω από το 4%.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι στις 650 μονάδες και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 7%, σχεδόν διπλάσιο από το επόμενο υψηλότερο της Ευρωζώνης, εκείνο της Πορτογαλίας.

Οι τιμές των περισσότερων τραπεζικών μετοχών διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Στην περίπτωση που υπήρχαν βάσιμες εκτιμήσεις πως η οικονομία έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης και υπέρβασης της κρίσης οι τραπεζικές μετοχές θα είχαν κάθε λόγο να βρίσκονται πολύ υψηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

Η πορεία της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες επίσης δεν εμφανίζει σημάδια που να εμπνέουν αισιοδοξία. Αν και ο κόσμος πληρώνει φόρους και εισφορές με χρήματα από τα στρώματα οι καταθέσεις δεν παρουσιάζουν αντίστοιχη αύξηση γεγονός που σημαίνει πως και με καθεστώς capital controls αρκετοί δεν αισθάνονται ασφαλείς.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της απώλειας εμπιστοσύνης του κόσμου της οικονομίας προς τη χώρα. Το υπόλοιπο παγόβουνο είναι η ίδια χώρα.

Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη θα χρειαστούν χρόνια σημαντικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικής σταθερότητας. Όσο θα καθυστερούν αυτά η χώρα θα βυθίζεται, οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειώνονται.

Στο ίδιο άρθρο στον Economist ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως: «Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για τη ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία.

Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».

Είναι προφανές πως την ώρα που έγραφε αυτές τις γραμμές η είδηση που μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού τύπου ήταν εκείνη των 2.500 προσλήψεων στα Hot Spots  που φιλοξενούν πρόσφυγες και οι προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων από το παράθυρο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κάποτε, σε καλύτερες εποχές ένα από τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης της χώρας ήταν η φιλοξενία συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη. Τώρα το πελατειακό κομματικό κράτος βολεύεται με το να διορίζει αφισοκολλητές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών που παριστάνουν τους πρόσφυγες.

Τις προσεχείς εβδομάδες υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια.

Α) Υποταγή

Το ένα είναι η κυβέρνηση να υπογράψει ό,τι της ζητήσουν και  να κλείσει η αξιολόγηση. Η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση θα δώσει κάποια περιθώρια συνέχειας στην παρούσα κατάσταση φθοράς της οικονομίας και της κοινωνίας. Η διάθεση υποταγής της κυβέρνησης μπορεί να «σκαλώσει» στην κοινοβουλευτική ομάδα και να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα που θα χρειαστούν. Αν η κυβέρνηση ήταν σίγουρη πως τα μέτρα θα περνούσαν από την Κ.Ο. θα είχε κλείσει τη συμφωνία νωρίτερα…

Β) Ρήξη…

Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή της ρήξης με τους δανειστές. Η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει στο εξωτερικό πως αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση θα πάει σε πρόωρες εκλογές τινάζοντας στον αέρα το ήρεμο κλίμα που θέλουν οι δανειστές πριν τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές.

Ανάλογα με το ποιο από τα δύο σενάρια τελικά θα επικρατήσει οι πρόωρες εκλογές προσδιορίζονται από τον ερχόμενο Μάρτιο μέχρι τις αρχές του 2018 όταν μετά τις γαλλογερμανικές εκλογές και το Brexit θα τεθεί επί τάπητος η νέα δομή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και μαζί και η θέση και της Ελλάδας στη νέα αρχιτεκτονική.

Τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται εντός και εκτός της χώρας δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για κάποια έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο ορίζοντας συνεχίζει να σκοτεινιάζει και η Ελλάδα να παραμένει στο επίκεντρο δυο κυκλώνων ενός τοπικού και ενός διεθνούς…

Παραμείνετε λοιπόν δεμένοι στα καθίσματα. Στην καλύτερη περίπτωση οι αναταράξεις θα ενταθούν…

*Αναδημοσίευση από το Capital.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.