Ειδησεογραφικό site

Κουμουτσάκος σε Κοτζιά: Συμφωνείτε με τις διαρροές περι θερμού επεισοδίου;

38

Το θέμα των διαρροών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περι θερμού επεισοδίου στην Κύπρο φέρνει στη Βουλή ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με επίκαιρη επερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ακόμα 11 βουλευτές της ΝΔ.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της ΝΔ, απευθυνόμενος στον κ. Νίκο Κοτζιά, υπενθυμίζει πως «την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 ανώτατες πηγές του Υπουργείου Άμυνας» έκαναν λόγο για πιθανότητα αυξημένης έντασης και ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που πιθανόν να προκαλέσει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Το ενδεχόμενο αυτό προσδιορίστηκε και χρονικά. Ότι δηλαδή θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.

Οι ίδιες «ανώτατες πηγές», όπως δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι εκτιμάται πως θα μπορούσε να υπάρξει «στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη», φέρνοντας ως παράδειγμα τον πλου -σε κυπριακά χωρικά ύδατα- του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός».

Σημειώνεται ότι έως τη στιγμή της κατάθεσης της επίκαιρης επερώτησης δεν υπάρχει επίσημη διάψευση» και υπογραμμίζει πως «οι εν λόγω δηλώσεις που αφορούν στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αιφνιδίασαν τις αρχές της Κύπρου οι οποίες αναγκάστηκαν να προβούν σε διάψευση».

«Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία, διαρροές τέτοιου περιεχομένου μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στις εξελίξεις που άπτονται της αξιοποίησης ενεργειακών πηγών στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κύπρου και προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία και προβληματισμό για την υπευθυνότητα χειρισμού θεμάτων που ανήκουν -πρωτίστως- στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών ως υπεύθυνου για τη συνολική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας» εξηγεί σε άλλο σημείο και ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών: «Είναι σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών οι ισχυρισμοί των «ανώτατων πηγών του Υπουργείου Άμυνας»; Συμφωνεί ο Υπουργός Εξωτερικών με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Άμυνας; Εφόσον ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, σε ποιες αποτρεπτικές διπλωματικές ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών; Υπήρξε επικοινωνία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Άμυνας για το χειρισμό του ζητήματος που προέκυψε από τους ισχυρισμούς αυτούς; Υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας;».

Την ερώτηση εκτός από τον κ. Κουμουτσάκο, υπογράφουν οι Γεωργιάδης Αθανασίου Σπυρίδων-Άδωνις, Τσιάρας Αλεξάνδρου Κωνσταντίνος, Καλαφάτης Αθανασίου Σταύρος, Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας, Κεδίκογλου Βασιλείου Συμεών (Σίμος), Τασούλας Αναστασίου Κωνσταντίνος, Κεφαλογιάννης Αχιλλέα Ιωάννης, Κουκοδήμος Γεωργίου Κωνσταντίνος, Δαβάκης Παναγιώτη Αθανάσιος, Δημοσχάκης Σπύρου Αναστάσιος (Τάσος), Καββαδάς Ιωάννη Αθανάσιος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.