Ειδησεογραφικό site

Κουμουτσάκος: Αναφορά σε «μακεδονικό» κράτος στην συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

2.989

«Απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και μετά να ισχύσει η αναθεώρηση» τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ χαρακτηρίζοντας προσχηματική τη διαδικασία αλλαγής του συντάγματος της FYROM

Την ώρα που το κοινοβούλιο στα Σκόπια προχωρά τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών που θα επιτρέψε στη γειτονική χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνει τρία προβληματικά σημεία που εγκυμονούν κινδύνους για την Ελλάδα.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια χειροτερεύει την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας διατηρούνται τα εδάφια που υποδαυλίζουν τον αλυτρωτισμό και υπάρχουν ρητές αναφορές αναφορές σε υποτιθέμενο μακεδονικό κράτος.

Κυρίως όμως, κατά την άποψη του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, υποχρεώνει την Ελλάδα πρώτα να κυρώσε τη συμφωνία των Πρεσπών νομιμοποιώντας την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με τον αστερίσκο ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί σε ισχύ σε μεταγενέστερο χρόνο.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Γιώργου Κουμουτσάκου:

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Την παραβιάζει με τρεις τρόπους:

Διατηρεί τον αλυτρωτισμό.
Αναφέρεται ρητά σε “μακεδονικό κράτος” και απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και μετά να ισχύσει η αναθεώρηση.

Πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αναγνώρισε ακόμη και ο παραιτηθείς κ. Κοτζιάς. Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί αμέσως, πριν ολοκληρωθεί η προσχηματική συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια».

Τα σχόλια είναι κλειστά.