Ειδησεογραφικό site

Κοτζιάς: Πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

51

«Ασφαλώς να υψώσει κανείς σημαία, αλλά το πώς και το πότε θα υπερασπιστείς την ενέργειά σου πρέπει αν το σκεφτείς. Δεν ξέρω ότι κατέβηκαν σημαίες. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται. Λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς

«Πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή γιατί συχνά εξηγώ ότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα θα ήμουν ευχαριστημενος. Είναι πολλαπλάσια η αναταραχή με τη σημασία της πρόκλησης. Σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται ψύχραιμη σκέψη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Από το 96 το λενε αυτό ότι τα Ιμια είναι δικά τους, το είχαν πρωτοπεί το 93» είπε ο κ. Κοτζιάς σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών, οι θεσμοί και τρίτον όποιος θέλει να πάρει πρωτοβουλία να σκέφτεται τι θα ακολουθήσει. Αν ανοίγεις μία πόρτα να σκεφτείς και το μετά» σχολίασε την ύψωση ελληνικών σημαίων από νεαρούς σε βραχονησίδες στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

«Ασφαλώς να υψώσει κανεις σημαία, αλλά το πώς και το πότε θα υπερασπιστείς την ενέργειά σου πρέπει αν το σκεφτείς. Δεν ξέρω ότι κατέβηκαν σημαίες. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται. Λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμά επεισόδια. Δεν είναι το θέμα μας τα θερμά επεισόδια» υπογράμμισε και συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει θερμό επεισόδιο. Δουλεια μας να μην αφήσουμε να συμβούν ατυχήματα».

Κριτική στην ΕΡΤ

«Εβαλα στις 6 σήμερα ΕΡΤ… Αυτή η ατμόσφαιρα ότι μυρίζει μπαρούτι δεν είναι ατμόσφαιρα ψύχραιμης κοινωνίας, θα χαμογελάει ο Ερντογάν. Ψυχραιμια και στη δημοσιογραφία. Δεν βοηθάει ο ανταγωνισμός ποιος θα βγάλει περισσότερο μπαρούτι» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Βγάλαμε δύο κείμενα ως υπουργείο Εξωτερικών, χθες το βράδυ τα ετοιμάσαμε» είπε σχετικά με την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Η Τουρκία αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι της λέει η Κομισιόν, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφές ότι τα Ιμια είναι ελληνικά, είναι ωφέλιμο για την ίδια να το σέβεται το διεθνές δίκαιο» συνέχισε.

Ες ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Κοτζιάς ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό 247: «Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τους είπα δύο πράγματα που δεν τα υπολογίζουν:
1. Ο Ασαντ φαινεται ότι έριξε χημικά, δεν είναι μόνο απάνθρωπο, παραβιάζει και κανόνες πολέμου. Ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες.
2. Εχουμε και την Τουρκία που επίσης παραβιάζει Λωζάννη, πχ αυτά που κάνει στο Αφρίν».

«Σε συνομιλία μας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (σσ αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας) του είπα, Μεβλούτ θα το δούμε αυτό, νομίζω ότι θα θέλετε να καταλάβετε το Αφρίν».

Εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει το ΥΠΕΞ, οι θεσμοί και τρίτον όποιος θέλει να πάρει πρωτοβουλία να σκέφτεται τι θα ακολουθήσει. Αν ανοίγιες μία πόρτα να σκεφτείς και το μετά.

Ασφαλώς να υψώσει κανεις σημαία, αλλά το πώς και το πότε θα υπερασπιστείς την ενέργειά σου πρέπει αν το σκεφτείς. Δεν ξέρω ότι κατέβηκαν σημαίες. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται.Λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα.

Η δουλειά της διπλωματίας ερίναι να αποτρέπει Θ.Επ. Δεν είναι το θέμα μας τα Θερμά.Εεισόδια.

Μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει θερμό επεισόδιο. Δουλεια να μην αφήσουμε να συμβούν ατυχήματα.

Εβαλα στις 6 σήμερα ΕΡΤ αυτή η ατμόσφαιρα ότι μυρίζει μπαρούτι δεν είναι ατμόσφαιρα ψύχραιμης κοινωνία, θα χαμογελάει ο Ερντογάν. Ψυχραιμια και στη δημοσιογραφία. Δεν βοηθάει ο ανταγωνισμός ποιος θα βγάλει περισσότερο μπαρούτι.

Ρω: Ακούγαν θόρυβο, δεν είπαν ότι είδαν

Νομίζω ότι η Τουρκία 1. είναι μία πολύ νευρική δύναμη, έχει αντιφάσεις ανάπτυξης 2. αναθεωρητισμός

Η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών εξαρτάται από τον παραλογισμό της Τουρκίς

«Κάνουμε όλες τις ενέργειες για να απελευθερωθούν αλλα δεν εξαρταται μόνο από εμας. Εξαρταται από τον παραλογισμό της Τουρκίας» είπε ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου.

«Και πάλι στην Αγκυρα βλέπουν πώς αντιδρούμε με μεγάλο πάθος και απαιτητικότητα, αλλά η Τουρκία έχει άλλη άποψη. Την περίοδο που τους συνέλαβαν έχουν χάσει φαντάρους χωρίς να δακρύσει το μάτι τους. Εχουμε άλλη άποψη περί ελευθεριών. Δες πώς χτυπιούνται οι Ελληνες επειδή συλλαβαμε. Η Αγκυρα διαβάζει διαφορετικά τα γεγονότα από ό,τι έμεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την υπόθεση του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη.

«Η στάση της ΕΕ δεν είναι κάτι που μας ευχαριστεί. Μας ευχαριστεί ότι η δουλειά που κάναμε βγάζει καρπούς. Είναι η δουλειά μας που έχει τέτοια αποτελέσματα» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε δίκη και απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποσπάσει την Τουρκία από τον δυτικό κόσμο. Δεν είναι πρωτόγνωρη πολιτική για τη Ρωσία» εκτίμησε για την ευθυγράμμιση της τουρκικής με την ρωσική πολιτική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.