Ειδησεογραφικό site

Κώστας Σκανδαλίδης: Μικροκομματικές διαφορές δεν χωρούν στον πόλεμο με τον κορωνοϊό

101

«Σε έναν καθολικό πόλεμο με την πανδημία, που απειλεί τη ζωή στον πλανήτη και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, δε χωρούν μικροκομματικές διαφορές και δεύτερες σκέψεις, τονίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για την αναστολή των πλειστηριασμών, λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τον κορωνοϊό.

στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Στην ερώτηση, πώς κρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον Έβρο, ο βουλευτής Α΄ Αθηνών επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο και με την υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ερωτώμενος εάν υπάρχει εύφορο έδαφος για διάλογο και διαμόρφωση συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής διατυπώνει τις προτάσεις του και συζητά με όλους.

Πιστεύετε πως γίνονται οι σωστές κινήσεις από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού;
Σε έναν καθολικό πόλεμο με την πανδημία, που απειλεί τη ζωή στον πλανήτη και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, δεν χωρούν μικροκομματικές διαφορές και δεύτερες σκέψεις. Συμπαρατασσόμαστε. Όχι μόνο στηρίζοντας τα μέτρα της Κυβέρνησης, πολλά από τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς, αλλά και προσκομίζοντας ιδέες για μέτρα και πολιτικές. Πολλά απ’ αυτά η Φ. Γεννηματά τα πρότεινε στον Πρωθυπουργό. Εξάλλου, το ερώτημά σας κρούει ανοιχτές θύρες, καθώς έχει γίνει πια συνείδηση σε κάθε πολίτη ότι η παράταξη της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης στα κρίσιμα θέματα, που αφορούν τον τόπο, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Και δε νομίζω να υπάρχει κρισιμότερο ζήτημα από τον πόλεμο κατά του ιού. Όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά οφείλουμε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης να εφαρμόσουμε χωρίς εξαίρεση τις επιταγές της επιστήμης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους. Είναι επαρκή; Τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση της;
Τα περισσότερα από τα μέτρα είναι αυτονόητα, ως στοιχειώδης άμυνα της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Έχουμε διατυπώσει δημόσια επτά προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα. Κάποιες απ’ αυτές καλύπτονται με την τελευταία ανακοίνωση του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι υπάρχουν δυο προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα της οικονομίας, που πρέπει να υλοποιηθούν. Η πρώτη είναι ασφαλώς η ριζική αλλαγή της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας σε δημοσιονομικό επίπεδο και χρέος και η παροχή νέων πόρων με σημαντική αύξηση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. Και η δεύτερη, η διασφάλιση της συμμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα στην αγορά και την αναστολή των πλειστηριασμών , παράλληλα και πρόσθετα μέτρα, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισµούς στον Έβρο και γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Έστω και με σημαντική καθυστέρηση και αφού ζήσαμε τις παλινωδίες και την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής και τις απαράδεκτες εικόνες στα νησιά, η Κυβέρνηση κατανόησε ότι προέχει παντός άλλου η φύλαξη των συνόρων. Και η επιβολή της άποψης στους εταίρους μας ότι αποτελούν Ευρωπαϊκά σύνορα. Στον Έβρο έπραξε το αυτονόητο και με τη δική μας υποστήριξη. Επειδή η τούρκικη απειλή εμφανίζει μια σαφή κλιμάκωση, ασφαλώς πρέπει σε κάθε κατεύθυνση να γίνει κατανοητό ότι προστατεύουμε μόνιμα τα σύνορά μας σ’ όλη τους την έκταση και έχουμε αταλάντευτη κόκκινη γραμμή για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό προϋποθέτει επιθετική διπλωματία και ετοιμοπόλεμη αμυντική ισχύ.
Και οι πρόσφυγες – μετανάστες ;
Νομίζω ότι βολεύει τους ακροδεξιούς και φασίζοντες κύκλους να θέτουν σε απόλυτη αντιδιαστολή την ανθρωπιστική κρίση με την υπεράσπιση των συνόρων. Ασφαλώς και πρέπει να αποκρουστεί με κάθε μέσο η στρατηγική της Άγκυρας να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως βορά σε στρατιωτικούς στόχους. Έχει ευθύνη η Κυβέρνηση να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες και να διεκδικήσει με κάθε τρόπο και μέσο την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με ελάχιστη προϋπόθεση την αλλαγή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και του «Δουβλίνο 2»

Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα στάση και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της;
Μέχρι τώρα φαίνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή ηγεσία είναι να αποκρουστεί η διασπορά των μεταναστών με όρους δίκαιους στα επί μέρους κράτη. Δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για την Ευρώπη η μέχρι τώρα απουσία της στην περιοχή, ως κεντρικού παίκτη κι όχι ως ουραγού των εξελίξεων. Στο Συμβούλιο Κορυφής δεν πρέπει να επαναληφθούν ρητορικές υποδείξεις ή μέτρα, πρέπει να παρθούν ιστορικές αποφάσεις για ριζική αλλαγή της μέχρι σήμερα στάσης και πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αμυντικά, πολιτικά, οικονομικά. Αυτό οφείλει με κάθε τρόπο και μέσο, ακόμη και με την επιστράτευση του veto, να διεκδικήσει η Κυβέρνηση και πάνω σ’ αυτό θα κριθεί.

Ανησυχείτε για τη δημοσκοπική στασιμότητα των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής;
Κοιτάχτε. Η χώρα μπήκε σε καταιγίδα μεγατόνων, που συνθέτουν η αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της Άγκυρας, η κρίση του μεταναστευτικού και η πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται στο προσκήνιο όχι οι κοκορομαχίες των αρχηγών και οι στενοί ορίζοντες ενός αδιέξοδου δικομματισμού, αλλά η ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού, μιας νέας ενότητας του Ελληνισμού και μιας νέας ανάδειξης του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής αλληλεγγύης, και του ανθρωπισμού. Ό,τι δηλαδή συνιστά τη δική μας βαθύτερη ταυτότητα και χαρακτηρίζει την ιστορική μας διαδρομή. Η χώρα και η εποχή έχουν ανάγκη τη δική μας παράταξη. Γιατί λοιπόν να μην αναγεννηθεί;

Υπάρχει εύφορο έδαφος για διάλογο και διαμόρφωση συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ; Οι επόμενες εκλογές μπορούν να φέρουν κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με την απλή αναλογική;
Νομίζω ότι τα γεγονότα έχουν καταστήσει κάθε ερώτημα τέτοιου τύπου όχι μόνον ανεπίκαιρο αλλά και ανεδαφικό. Εμείς χαράξαμε και ακολουθούμε την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική της παράταξης. Διατυπώνουμε τις προτάσεις μας και συζητάμε με όλους. Έγνοιά μας είναι πάντα η Ελλάδα και οι Έλληνες, που τους αξίζει να ανακτήσουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ευημερία.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Καρφί που κυκλοφορεί (21.3.2020)

Τα σχόλια είναι κλειστά.