Ειδησεογραφικό site

Κώστας Γαβρόγλου: Ανακάλυψε νέα ιστορία ο… Αϊνστάιν

2

Μια πιο… αριστερή προσέγγιση της ιστορίας που διδάσκονται οι νέοι στα σχολεία συμπληρώνει το πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που οραματίζεται ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Της Στέλλας Νοβάκη

Ο πανεπιστημιακός, που θυσίασε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία για να κάνει πολιτική και να μετατραπεί στον «Αϊνστάιν» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όχι μόνο έχει σπουδάσει και έχει διδάξει Φυσική, αλλά και φυσιογνωμικά του μοιάζει, φέρνει τα πάνω-κάτω στα βιβλία της ιστορίας Δημοτικού και Λυκείου, καθώς αποφάσισε οι νέοι να ξεπεράσουν την… αυθεντία της Αρχαίας Ελλάδας και να περάσουν στη… «νέα αυθεντία» της σύγχρονης εποχής.

Θυμίζοντας τακτικές του ύστερου Μεσαίωνα, με τις καταδίκες του 1277 και την απαγόρευση των 219 προτάσεων του Αριστοτέλη, ως επί το πλείστον που διδάσκονταν στα Πανεπιστήμια, αλλά ήταν απέναντι στον λόγο της Εκκλησίας για τη γνώση της απόλυτης αλήθειας και γνώσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σε δεύτερη μοίρα τους Αρχαίους Έλληνες για να εμπλουτίσει τα σχολικά βιβλία με ιστορίες από τις σύγχρονες διδαχές του συνδικαλισμού, κεφάλαια που σίγουρα γνωρίζουν καλά οι σύμβουλοι του υπουργού που κάνουν ανάλογες εισηγήσεις.

 

«ΚΟΦΤΗΣ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ενδεικτικό της αλλαγής της φιλοσοφίας του μαθήματος της ιστορίας, σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργείου Παιδείας, είναι ότι οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού αντί για την αρχαία Ελλάδα, η ιστορία της οποίας πηγαίνει στην Ε΄ Δημοτικού, θα πρέπει να μαθαίνουν οικογενειακή και τοπική ιστορία.

Παράλληλα στη ΣΤ’ Δημοτικού προτείνεται «κόφτης» στην αναλυτική παρουσίαση των στρατιωτικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης καθώς προωθείται στη συγκεκριμένη διδακτική ενότητα η διδασκαλία σε βασικά κοινωνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας όπως η εκβιομηχάνιση και ο εκσυγχρονισμός ενώ για τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης προτείνει θεματικό φάκελο με τίτλο «Επώνυμοι και ανώνυμοι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Η καθημερινή ζωή των επαναστατημένων. Συνήθειες και πρακτικές».

Δομική είναι η αλλαγή στην Α΄ Λυκείου καθώς προτείνεται το μάθημα με τίτλο «Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου» που καλύπτει τη χρονική περίοδο από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού να αντικατασταθεί με βιβλίο που θα καλύπτει την περίοδο από το 1880 έως σήμερα. Μάλιστα, προτείνεται το πρώτο κεφάλαιο του νέου βιβλίου να έχει τίτλο «Ο καπιταλισμός ως παγκόσμιο σύστημα 1880-1914». Οι μαθητές, δηλαδή, θα πρέπει να διδάσκονται την εδραίωση της νεωτερικότητας, τον κόσμο της εργασίας, το συνδικαλιστικό κίνημα, τον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών, την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό κ.ά.

Στο τελευταίο κεφάλαιο οι μαθητές θα μαθαίνουν για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, την παγκοσμιοποίηση, τη διεύρυνση της ΕΕ, την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και την εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας κ.ά.

 

Ο… ΑΪΝΣΤΑΪΝ

 

Με την εξωτερική του εμφάνιση να παραπέμπει στον Αϊνστάιν, εύκολα κάνει κανείς συνειρμούς για όλα τα περίφημα που «ανακάλυψε» ο γνωστός επιστήμονας, αλλά αξίζει να σημειώσει κανείς τη θεωρία του περί του απείρου και βλακείας: «Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος».

Την ομοιότητά τους παρατήρησε και ο πρωθυπουργός, όταν ο Γαβρόγλου στην τελευταία τους συνάντηση πρόσφερε στον πρωθυπουργό μια ευχετήρια κάρτα με θέμα τον Αϊνστάιν, με τον κ. Τσίπρα να του λέει «εσύ είσαι αυτός» και δείχνοντας την κάρτα πρόσθεσε «Δεν του φέρνει λίγο; Αν είχε αφήσει λίγο περισσότερο μαλλί».

Ο «Αϊνστάιν» υπουργός του Τσίπρα, προφανώς εμπνέεται για τα θέματα παιδείας και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που μετείχε της εθνικής παιδείας που μέχρι στιγμής δεν έχει «αριστερό πρόσημο» και τέτοιου είδους προσέγγιση στα βιβλία της ιστορίας. Ωστόσο η μεταρρύθμισή του την οποία εισηγούνται οι σύμβουλοί του για τα βιβλία της Ιστορίας, χαρακτηρίζεται ως… παραχάραξη της Ιστορίας… Γι’ αυτή τη βδομάδα, γιατί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο υπουργός μάς ανακοινώνει και κάτι από το μεγαλόπνοο σχέδιό του. Η αρχή έγινε με τα Θρησκευτικά και ακολούθησε με την Ιστορία. Και όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές θα συνεχιστούν, με τους συνεργάτες του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Γαβρόγλου να θέλουν να αλλάξουν όλη τη διδακτέα ύλη που επί δεκαετίες διαμορφώνει τον εθνικό χαρακτήρα των μαθητών.

Η «ΠΑΡΕΑ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είπε ο Σαββόπουλος, ένας άλλος «επιστήμονας» κατά κάποιο τρόπο κι αυτός, στο είδος του «…φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες».

Η «παρέα» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι εναγκαλίζεται σφιχτά και επιχειρεί όχι μόνο να γράψει τη δική της ιστορία, αλλά και να ξαναγράψει αυτήν που μέχρι στιγμή έχουμε διδαχθεί, όλοι, ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας. Ίσως αυτό να αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της «παρέας» που βλέπει την άμεσα την ανάγκη αλλαγής. Άραγε φταίνε τα βιβλία;

Η παρέα του Κώστα Γαβρόγλου εντάσσεται σ’ αυτό το μεγάλο… παρεάκι του ΣΥΡΙΖΑ με κοινό όραμα, κοινούς κωδικούς, κοινά συμφέροντα. Ευεργετικοί για τον εαυτό τους, όχι όμως και για το ευρύτερο σύνολο, το οποίο δεν ανήκει στο «κλαμπ των εκλεκτών» στο οποίο πιστεύει ότι ανήκει η «παρέα».

Παγιδευμένοι σε ένα πλέγμα ιδεών αγωνίζονται, κοπιάζουν και αγωνιούν προκειμένου να βρουν τους δικούς τους τρόπους για να αυτοδοξάζονται ή για δοξάζουν ο ένας τον άλλον με κάθε τρόπο. Αν είναι δυνατόν και μέσα από τις απόψεις που θα διαμορφώσει ένα βιβλίο ιστορίας. Η ανάγκη και αυτών να γράψουν ιστορία, μοιραία τους οδηγεί σε λάθη και ατέλειες. Όμως συχνά, οι παρέες αυτές, όπως του κ. Γαβρόγλου και του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούνται να δουν τα σημάδια της εσωτερικής αποσύνθεσης. Βρίσκουν τους νεωτερισμούς τους μοναδικούς, αλληλοσυγχαίρονται και διαμορφώνουν το δικό τους πλαίσιο ιστορίας και ύστερα όλοι μαζί… «μπρος στην πολαρόιντ κοιτούν γελαστοί»…

Τα σχόλια είναι κλειστά.