Ειδησεογραφικό site

Κομισιόν: «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα και να εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές»

97

Παρά τα θερμά λόγια που ακούστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί το επίσημο κείμενο της Απόφασης της Κομισιόν για την Ενισχυμένη Επιτήρηση που δημοσιεύτηκε (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/2_en_act_part1_v7_adopted.pdf) στα Αγγλικά φέρνει στο φως μια κάπως διαφορετική πραγματικότητα για τα επόμενα χρόνια.

Πέρα από τις τριμηνιαίες εκθέσεις των Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, στο άρθρο 11 της Απόφασης αναφέρεται ότι «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών και να εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές…».

Στο επόμενο άρθρο (12) τονίζεται ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός «η Ελλάδα δεσμεύτηκε στο Eurogroup να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις “κλειδιά” που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (σ.σ.: δηλαδή του τρίτου μνημονίου) για και να διασφαλίσει ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας προστατεύονται».

Η αναφορά αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για τους Ευρωπαίους ότι η χώρα μας δεν θα αντιστρέψει τα βασικά μέτρα που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Φωτογραφίζει συντάξεις – αφορολόγητο

Στο αμέσως επόμενο άρθρο της απόφασης (13) φωτογραφίζονται χωρίς να κατονομάζονται τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου με τη χρήση του όρου δημοσιονομικές-διαρθρωτικές πολιτικές (fiscal-structural policies). Αυτή είναι η ορολογία που χρησιμοποιούν παγίως τα στελέχη της τρόικας (νυν Θεσμοί) για τα μέτρα αυτά τα οποία αφορούν στο 2019 και στο 2020.

«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και των δημοσιονομικών-διαρθρωτικών πολιτικών (fiscal-structural policies), της κοινωνικής πρόνοιας, της οικονομικής σταθερότητας, των εργασιακών, των αγορών προϊόντων των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Αυτές οι συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες έχουν οριστεί στο παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup της 22ας Ιουνίου του 2018, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πιθανών πηγών οικονομικών δυσχερειών» αναφέρει το άρθρο 13.

Με απλά λόγια οι Ευρωπαίοι, παρά τους πανηγυρικούς τόνους της ημέρας, βάζουν στα επίσημα κείμενα τη μη αντιστροφή όσων συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν στη διάρκεια του τρίτου μνημονίου και σε αυτά περιλαμβάνεται και η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου (2019-2020).

Η επίσημη αποτύπωση μιας γνωστής κατά τα άλλα πραγματικότητας κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά της παρούσας (ή μιας επόμενης) κυβέρνησης να αντιστρέψει ή ακόμη και να αναβάλλει για 6 μήνες αυτά τα μέτρα.
Για το κλίμα και τα περιθώρια που υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) χρήσιμα συμπεράσματα θα βγουν από τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν στο αυριανό Eurogroup.

Τα σχόλια είναι κλειστά.