Ειδησεογραφικό site

«Κωλοτούμπα» ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης -Αυτό που ο Τσίπρας λοιδορούσε ως «Χαβάη 5-0»

54

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης και ενώ προηγουμένως το λοιδορούσε, το εμφάνισε χθες ως εργαλείο για το χτίσιμο της «Ελλάδας της επόμενης ημέρας», στην παρουσίαση του Αλέξη Τσίπρα για την αξιοποίησή του.

Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι αποτελεί ένα είδος μνημονίου με υποχρεώσεις για τη χώρα εγκαλώντας μάλιστα το καλοκαίρι του 2020 τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «σε ποια πλευρά του τραπεζιού καθόταν» κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διαπραγμάτευσης που είχε γίνει στις Βρυξέλλες μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.

Το «αστείο» με το Χαβάη 5-0
Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2021, με ένα υποτιμητικό λογοπαίγνιο, «Εγώ μόνο το Χαβάη 5-0 ήξερα», επέλεξε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «Ελλάδα 2.0».

Και ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει συνολικά 57 δισ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια, τα οποία αναμένεται να πέσουν στην ελληνική οικονομία και στα νοικοκυριά από το ερχόμενο καλοκαίρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αρχικά να υποτιμά το τεράστιο αυτό έργο, το οποίο θα φέρει νέα εποχή για την Ελλάδα, όπως δήλωσε, κατά την παρουσίασή του, ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την πανδημία, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Αν πιστεύετε ότι η επόμενη ημέρα σε αυτά τα πλαίσια θα είναι με ροδοπέταλα, ότι θα εκτιναχθούμε, Ελλάδα 2.0 όπως το λέτε -εγώ το »Χαβάη 5-0» ήξερα-, καμία σχέση το Ελλάδα 2.0 σε αυτές τις συνθήκες».

Tην αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε αποτυπώσει σε εξώφυλλό της και η εφημερίδα Αυγή, η οποία αμφισβητούσε τα ποσά και διατεινόταν ότι το Ταμείο θα συνοδεύεται από μνημόνιο:

 

Στροφή και …σχέδια για το Ταμείο
Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας ολική στροφή για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό η χώρα θα αλλάξει σελίδα. Παραγνωρίζοντας πως ήδη έχει κατατεθεί το ελληνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, το οποίο ειρωνευόταν το προηγούμενο διάστημα, η στροφή που πραγματοποιεί προκάλεσε αίσθηση.

«Σήμερα, όμως, οι πόροι που διατίθενται στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να κάνουμε ένα πραγματικό restart. Όχι να γυρίσουμε στα ίδια. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο περίπου 32 δισ. Τα 19 σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα σε δάνεια. Σε αυτά θα προστεθούν και τα 40 δισ. των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2021-2027. είπε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας, για πρώτη φορά, ότι το Ταμείο είναι 72 δισ. και ότι πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στην ελληνική οικονομία

Τα σχόλια είναι κλειστά.