Ειδησεογραφικό site

Κωλοτούμπα Πουτζδεμόν: Ακύρωσε την ανεξαρτησία και τις δηλώσεις του

47

Κωλοτούμπα της… κωλοτούμπας για τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος, ενώ ήταν προγραμματισμένο να παραχωρήσει συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι, τελικά την… ακύρωσε.

Η ανακοίνωση διά στόματος Πουτζδεμόν θα γινόταν στις 14:30 ώρα Ελλάδος. Στις 15:00 ανακοινώθηκε ότι αναβάλλεται για τις 15:30 και στη συνέχεια απλά… ακυρώθηκε.

Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδιδε απο το πρωί ότι ο Πουτζδεμόν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου που προκλήθηκε εδώ και ένα μήνα μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών-.

Ωστόσο, η ανακοίνωση ματαιώθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Νωρίτερα σε επιστολή της προς τη Γερουσία η καταλανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 θα δημιουργούσε μια «ακόμη σοβαρότερη κατάσταση» στην Καταλονία. Η επιστολή του Πουτζδεμόν, με την οποία επιχειρηματολογούσε κατά της ανάληψης της διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη, έφθασε το τελευταίο λεπτό.

Το καταλανικό κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει μια συνεδρίαση για τις πέντε το απόγευμα, όπου αναμένεται να μιλήσει ο Πουτζδεμόν.

Σε περίπτωση που προκηρύξει εκλογές και ανακαλέσει τα σχέδια για κήρυξη ανεξαρτησίας, αναλυτές λένε ότι η προσφυγή στις κάλπες είτε θα ενισχύσει τον Πουτζδεμόν, εφόσον επικρατήσουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, ή θα του επιτρέψει  να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι, ή θα εντείνει  το ρήγμα στο στρατόπεδο των αυτονομιστών και θα ανασχέσει την εκστρατεία τους υπέρ της απόσχισης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βαρκελώνη εμφανίζεται διχασμένος καθώς ορισμένα μέλη στηρίζουν  την προσφυγή στις κάλπες, ενώ άλλα επιμένουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Οι διαρροές το πρωί ότι ο Πουτζδεμόν θα προκηρύξει εκλογές προκάλεσαν σεισμό στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βαρκελώνη και ειδικά στο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα PDECat, ορισμένα σημαντικά μέλη του οποίου ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα El Periodico έδειξε ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα προκύψει αποτέλεσμα ανάλογο με της τελευταίας ψηφοφορίας το 2015, όταν ένας συνασπισμός κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας σχημάτισαν κυβέρνηση μειοψηφίας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.