Ειδησεογραφικό site

Το παρασκήνιο της διαγραφής Παπακώστα: Από το «ναρκοπέδιο» της Β’ Αθηνών στην «αγκαλιά» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

159

Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έπειτα από το τρίτο «ολίσθημα» της βουλευτή της Β’ Αθηνών.

Το «διαζύγιο» των δύο πλευρών έμοιαζε με προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, καθώς η χθεσινή στήριξη που παρείχε η βουλευτής στον αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, στη διένεξή του με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο «επεισόδια», τα οποία αξίζει, ίσως να θυμηθούμε:

– Τον περασμένο Μάρτιο, η Κατερίνα Παπακώστα είχε αναγκαστεί να ανασκευάσει δηλώσεις που φερόταν να είχε κάνει στην εφημερίδα «Ειδήσεις», καθώς εμφανιζόταν να διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή, η οποία είχε στον «πυρήνα» της το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυρία Παπακώστα, μάλιστα, προχωρώντας τότε ένα βήμα παραπέρα, είχε υποστηρίξει ότι η ΝΔ κινδύνευε να γίνει «γραφική», εφόσον επέμενε στο αίτημά της για εκλογές, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

– Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον περασμένο Απρίλιο, η κυρία Παπακώστα καθαιρέθηκε από αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και τη θέση της πήρε ο νεοαφιχθείς τότε στη ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας. Ο λόγος της καθαίρεσης της κυρίας Παπακώστα ήταν η δημόσια αντιπαράθεσή της με τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς ζητούσε ουσιαστικά την παραίτησή του από την αντιπροεδρία της «γαλάζιας» παράταξης, μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το ρόλο του ως πρώην υπουργού Υγείας στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», που βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» της Εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Το μήνυμα, στην ουσία, είχε από τότε σταλεί στην κυρία Παπακώστα. Εάν επέμενε να διαφοροποιείται από βασικές πολιτικές επιλογές της παράταξής της και να εστιάζει την κριτική της σε πρόσωπα εντός της ΝΔ -και δη, στον Άδωνι Γεωργιάδη- τότε θα έπρεπε να περιμένει και μια ανάλογη αντίδραση από την ηγεσία του κόμματος.

Πράγματι, αυτή δεν άργησε να έρθει. Με τη χθεσινή της παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυρία Παπακώστα έδειξε ουσιαστικά να αποδέχεται ότι πλέον ήταν… ξένο σώμα στη ΝΔ. «Φλερτάροντας» ανοιχτά με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έσπευσε, σήμερα, μέσω Twitter, να της παράσχει αμέριστη στήριξη (σ.σ. «ο Μητσοτάκης διέγραψε μια μητέρα ΑΜΕΑ […] υποτασσόμενος στα συμφέροντα»), η -τέως, πλέον- βουλευτής της ΝΔ έδειξε να χαράσσει πλέον μία νέα, προσωπική στρατηγική, η οποία ενδέχεται σύντομα να την φέρει στην «αγκαλιά» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ενδεχομένως και σε έναν υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, ενδέχεται να ήταν και το στοιχείο που «ζύγισε» και μέτρησε περισσότερο στην απόφασή της η κυρία Παπακώστα, καθώς η επιχειρούμενη ανανέωση της ΝΔ με «φρέσκα» πρόσωπα και πολλές γυναίκες στη Β’ Αθηνών, θα καθιστούσε προφανώς επισφαλή την προσπάθεια επανεκλογής της στη Βουλή. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι στην ίδια εκλογική περιφέρεια «κατεβαίνει» και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν, και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η κυρία Παπακώστα προκάλεσε «δυσφορία» στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινός παρονομαστής.

Προξενεί, ωστόσο, ερωτήματα η χρονική συγκυρία του «φλερτ» της κυρίας Παπακώστα με τους ΑΝΕΛ. Και αυτό, καθώς ο σύζυγός της, Θεόδωρος Σιδηρόπουλος (στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, διευθυντής Προγραμματισμού και Υποστήριξης στο Επιτελείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το 2004 έως το 2007 και διευθυντής Οικονομικού στην ΑΣΔΥΣ και στο ΓΕΕΘΑ) βρίσκεται στη λίστα με τα 35 πρόσωπα που αναδείχθηκαν από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος, έχοντας σημαντικές πιθανότητες να βρεθεί και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Η περίπτωση της κυρίας Παπακώστα καταδεικνύει, επίσης, ότι μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι βρίσκεται σε αποδρομή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, ωστόσο διατηρεί ακόμη ερείσματα, που της επιτρέπουν να επιτυγχάνει ρωγμές στους αντιπάλους της -και αυτό, καθώς προσφέρει το «δέλεαρ» ενός υπουργικού χαρτοφυλακίου, για εκείνους τους πολιτικούς που θεωρούν εαυτόν ικανό να το κρατήσει.

Αυτό που μένει, πλέον, είναι να φανεί πώς θα κινηθεί η κυρία Παπακώστα μετά τη διαγραφή της. Θα υπάρξει άμεση προσέγγιση από τους ΑΝΕΛ ή το «φλερτ» των δύο πλευρών θα πρέπει να… ωριμάσει, προτού ευοδωθεί;

 

«Κόκκινη κάρτα» στην Κατερίνα Παπακώστα: Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ

Αιτία οι χθεσινές αναφορές της υπέρ του Πάνου Καμμένου – Με επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει την Κατερίνα Μητσοτάκη εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την βουλευτή Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα.

Με επιστολή που έστειλε το πρωί της Πέμπτης προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει ότι η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Αιτία της ρήξης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Παπακώστα ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της βουλευτή υπέρ του Πάνου Καμμένου.

Το απόγευμα της Τετάρτης, λίγα λεπτά μετά την σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Άδωνι Γεωργιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυρία Παπακώστα ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών και είπε πως «έγιναν προσωπικές αναφορές στον κύριο υπουργό που είναι άσχετες με το νομοσχέδιο». Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας ότι ορισμένες εκ των διατάξεων που η ΝΔ καταψηφίζει, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου δε ο κ. Καμμένος να της ανταποδώσει τα καλά λόγια την προσκάλεσε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να μετέχει σε άτυπη επιτροπή με έργο την σύνταξη τροπολογίας για τις συντάξεις χηρείας συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην συνέχεια όμως το λόγο ζήτησε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που ξεκαθάρισε «σας έχουμε κατακρίνει για το συγκεκριμένο θέμα. Το έχει κάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ. Κανείς βουλευτής και καμία βουλευτίνα της ΝΔ δεν θα μετέχει σε δική σας επιτροπή. Αυτά είναι προβοκάτσιες του Καμμένου».

Τι λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από τη ΝΔ τονίζουν ότι η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ανεξήγητη και αιφνιδιαστική χθεσινή αποστασιοποίησή της βουλευτή από την επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, περίπου δύο ώρες πριν την δημόσια διαφοροποίηση της κυρίας Παπακώστα από το βήμα της Βουλής είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου η βουλευτής της Β Αθηνών είχε επιλέξει τη σιωπή, χωρίς να ενημερώσει τα όργανα του κόμματος για τις προθέσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Παπακώστα είχε δημιουργήσει και στο παρελθόν «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του κόμματός της όταν είχε πει ότι η ΝΔ έπρεπε να ψηφίσει την τροπολογία για την διανομή του μερίσματος.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι η χθεσινή ήταν η τρίτη διαφοροποίηση της Κατερίνας Παπακώστα από την επίσημη γραμμή του κόμματος και σημειώνουν ότι η βουλευτής είχε δεχθεί προειδοποίηση ότι νέα διαφοροποίησή της δεν θα γίνει ανεκτή.

Η Παπακώστα επικαλείται Καραμανλή και …Αντισθένη για τη διαγραφή της από τη ΝΔ

Σε δήλωση με την οποία απαντά στην απόφαση διαγραφής της προχώρησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα.

H δήλωση έχει τίτλο «Αναφαίρετον όπλον αρετή» και έχει ως εξής:

«Ως πολιτικός είμαι πιστή στις αρχές στις οποίες θεμελιώθηκε η Νέα Δημοκρατία από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στην πολιτική μου διαδρομή, επιλέγω να μην επηρεάζομαι από τις Σειρήνες των καιρών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ποτέ δεν δίστασε να ταράξει τα θολά νερά προκειμένου να θεμελιώσει μία Κοινωνία ενωμένη, δημοκρατική, φιλελεύθερη και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, έχοντας στον πυρήνα της πολιτικής τον Άνθρωπο.

Ο κοινοβουλευτικός μου λόγος στην Βουλή των Ελλήνων διατρέχεται από το μέτρο και την μετριοπάθεια και θεωρώ πως αναίτια και ανυπαίτια ελήφθη η απόφαση διαγραφής μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εμφορούμαι, λοιπόν, από αυτές τις αρχές, δεν τις προδίδω και δεν τις παραδίδω, όσο και αν κοστίζουν. Παραμένω αμετακίνητη από την υπεράσπισή τους.

Αυτά προς το παρόν».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.