Ειδησεογραφικό site

Κόκκινη κάρτα σε 10 υπουργούς

114

Της Κατερίνας Καραδήμα

Αν και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η εξάντληση της τετραετίας προβλέποντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει για τέταρτη φορά, το βέβαιο είναι ότι στο Μαξίμου δεν πλέει ούριος άνεμος.

Με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την αξιολόγηση αλλά και τις δημοσκοπήσεις να σφυροκοπούν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –  ΑΝΕΛ, το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει εναγωνίως τρόπους τόσο για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος όσο και, κυρίως, την αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης.

Μπορεί ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου απευθυνόμενος στους υπουργούς να είχε ζητήσει να μη… βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «Δεν είστε μόνιμοι. Κανείς δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και σας επέλεξα για υπουργούς για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του λαού, όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές των καναλιών», ωστόσο η πραγματικότητα και τα πεπραγμένα των υπουργούν άλλα έδειξαν.

ΤΑ ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΑ

Οι δηλώσεις τους όχι μόνο δημιούργησαν θέματα στο Μαξίμου, το οποίο πανικόβλητο προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το μόνο χαρτί που του έχει μείνει στη φαρέτρα, αυτό του ανασχηματισμού…

Συγκεκριμένα, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι εξής 10 υπουργοί, Μάρδας, Κουρουμπλής, Καμμένος, Πουλάκης, Φίλης, Κατρούγκαλος, Φωτίου, Αλεξιάδης, Αναγνωστοπούλου και Μπαλτάς βρίσκονται στη μαύρη λίστα του Μαξίμου, με αποτέλεσμα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού να τον συμβουλεύουν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Και μπορεί ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής να μίλησε για λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα, όπως επίσης να αποκάλυψε ότι είχε υποβάλει τις παραιτήσεις των στελεχών – υπουργών των ΑΝΕΛ στον κ. Τσίπρα, το βέβαιο όμως είναι πως το θέμα Μουζάλα δεν κλείνει για τους ΑΝΕΛ. Αν και ο κ. Τσίπρας ερμηνεύοντας τις δηλώσεις στήριξης της Κουμουνδούρου στο πρόσωπο Μουζάλα όχι μόνο δεν σκέπτεται να αντικαταστήσει τον κατά ομολογία αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά έχει ως στόχο να τον αναβαθμίσει.

ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Την ίδια ώρα κόκκινο πανί αποτελεί για τον πρωθυπουργό και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος με τις δηλώσεις του για τους πλούσιους επενδυτές – πρόσφυγες προκάλεσε την οργή του Μαξίμου. Άλλωστε ο κ. Μάρδας με τις δηλώσεις του -περίπου πριν από έξι μήνες- με το περίφημο νησί που ήθελε να το κάνει θερινό Νταβός, όχι μόνο είχε προκαλέσει την μήνιν του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησε την πιο… γνωστή ελληνική λέξη για να τον περιγράψει, αν και επισήμως είχε -αναγκαστικά- τη στήριξη του Μαξίμου.

Και μπορεί η Θεανώ Φωτίου να είναι η αρχιτέκτονας που έκανε την ανακαίνιση του γραφείου του Τσίπρα, το βέβαιο όμως είναι πως τα περίφημα -πια- γεμιστά της μόνο ως κάκιστο χιούμορ τα εξέλαβε το Μαξίμου.

Ενώ και ο Νίκος Φίλης, που αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως υπουργού Παιδείας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «Δεν θα μιλάω πολύ, με ενδιαφέρει να κάνω έργο. Συνεχίζουμε με τομές», αποτέλεσε ουκ ολίγες φορές πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του τόσο με τις δηλώσεις του για τους Πόντιους όσο και για όσα έχει δηλώσει για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας…

Αλλά και η υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κύκλοι του Μαξίμου ισχυρίζονται ότι παρά τη χαρακτηριστική της κόμη οι ημέρες και το έργο της στο υπουργείο θυμίζουν το Φαλακρό βουνό…

ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΑ

Την ίδια ώρα, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρωθυπουργός δεν πιστεύουν στη συγγενική ενοχή, η υπόθεση της ξαδέλφης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη άφησε βαριά τη σκιά της στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ και το επεισόδιο (Φεβρουάριο) με τον κ. Πολάκη να βρίσκεται στο καφενείο της Βουλής και όχι να δίνει απαντήσεις στις προγραμματισμένες ερωτήσεις που του είχαν υποβάλει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης -και ενώ ο προεδρεύων της Βουλής ενημέρωσε πως ο υπουργός δεν μπορεί να παραστεί στην Ολομέλεια «λόγω φόρτου εργασίας»- έχει καταστήσει τον γνωστό γιατρό και συνδικαλιστή εχθρικό πρόσωπο στο Μαξίμου.

Σε δυσμένεια έχει περιέλθει και ο πασοκογενής Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά και τις τελευταίες του δηλώσεις, όταν χαρακτήρισε την Ειδομένη σύγχρονο Νταχάου. Ο υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε σε διορθωτική δήλωση, ωστόσο η Κουμουνδούρου, που ποτέ δεν αντιμετώπισε θετικά τον κ. Κουρουμπλή, βρήκε μια ακόμη αφορμή για να ασκήσει κριτική στον υπουργό Εσωτερικών.

Παρά τις προσδοκίες για τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής ο απόηχος από τη συζήτηση στη Ολομέλεια της Βουλής είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του, όταν μάλιστα τα μηνύματα τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κάνουν λόγο για … πολύ κακό για το τίποτα. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι τα όσα ψιθύριζαν μεταξύ τους βουλευτές της Κουμουνδούρου, οι οποίοι περίμεναν -μάταια- αποκαλύψεις, ονόματα και διευθύνσεις…

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους βουλευτές σε μία -ακόμη- προσπάθεια να τους… κάνει μασάζ ενόψει μάλιστα και των μέτρων που θέλει να περάσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απάντησε αρνητικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το αίτημά του για εκλογές, το βέβαιο όμως είναι πως το Μαξίμου αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα θα φουλάρει τις μηχανές για παν ενδεχόμενο, με πρώτο τον ανασχηματισμό και ενδεχομένως και των πρόωρων εκλογών…

Τα σχόλια είναι κλειστά.