Ειδησεογραφικό site

Κωδικός με τίτλο «ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ », τα οφέλη που προσδοκά από την σκληρή αντιπολίτευση

102

 

Στο πολιτικό ατύχημα, τον προγραμματικό λόγο, τη σκληρή αντιπολίτευση και την ενδυνάμωση των διεθνών του επαφών και τις συναινέσεις, «επενδύει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπιστώνοντας μεν ότι η χώρα οδηγείται σε κοινωνικοοικονομικό μαρασμό, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει συμπαγής επιδεικνύοντας πρωτοφανή αμοραλισμό.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Οι όποιες τακτικές υιοθετήθηκαν έως τώρα από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν απέδωσαν και τούτο καταγράφεται ακόμη και στις δημοσκοπήσεις όπου εξασθενεί η υπεροχή της ΝΔ, ενώ παράλληλα ισχυροποιούνται τα αμιγώς δομημένα κόμματα όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Κοινή πεποίθηση για τους εμπειρότερους του δημόσιου βίου αποτελεί η ολική επαναφορά του πελατοκεντρικού συστήματος, το οποίο στις επόμενες εκλογές θα αναμετρηθεί με ασυνάρτητες κομματικά ομάδες και αδιάφορες ιδεολογικά.  Ήδη τέτοιες τοποθετήσεις έχουν αρχίσει να ακούγονται στο νεοδημοκρατικό επιτελείο οι οποίες ωστόσο απορρίπτονται με το αιτιολογικό πως αναφέρονται στην «πρόσκαιρη πραγματικότητα» και όχι στη μεγάλη εικόνα. Στο ερώτημα δε, αν η μεγάλη εικόνα που βλέπουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετίζεται με την εξελισσόμενη στην κοινωνία, δεν μπορεί να δοθεί ασφαλής απάντηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει περιορίσει τον κύκλο του στελεχιακού του δυναμικού σε πρόσωπα της άμεσης επιρροής του αν και στις διαπροσωπικές του επαφές, ως επί σειρά ετών βουλευτής της Β΄ Αθηνών, είναι άμεσος και προσεγγίσιμος.  

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η απόφαση του για συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής του 11ου συνεδρίου με στενούς του συνεργάτες και η συμμετοχή μη κομματικών προσώπων στα προσυνέδρια, προκαλεί τριγμούς κυρίως όμως την αδιαφορία της κεντροδεξιάς βάσης να παρακολουθήσει τις διαδικασίες. Οι εισηγήσεις για αξιοποίηση όλων των προσωποπαγών τάσεων (σ.σ. Καραμανλικών, Σαμαρικών κτλ.), όπως άλλωστε συνέβαινε ανέκαθεν, δεν έγιναν δεκτές από τον κ. Μητσοτάκη παρ’ ότι ο ίδιος είχε προτείνει από το 2010 τη θεσμοθέτηση των συνιστωσών και την αναλογική συμμετοχή τους στα κομματικά όργανα ενώ στο 10ο συνέδριο του 2016, ως νέος αρχηγός της παράταξης, είχε συμπεριλάβει στην επιτροπή διεξαγωγής πρόσωπα από όλα τα «στρατόπεδα».

Πέραν αυτών, η θεματολογία των προσυνεδρίων (στη Νίκαια προ δύο εβδομάδων και αύριο στην Πάτρα) αφορά στην επόμενη μέρα μετά την ουσιαστική έξοδο από τις μνημονιακές θηλιές, όταν -δημοσιονομικά τουλάχιστον- αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε τις επόμενες δεκαετίες. Οι προτάσεις για την ανάπτυξη του υγιούς εμπορίου, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της απελευθέρωσης της αγοράς και του επαναπατρισμού των εκατοντάδων χιλιάδων που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, κρίνονται καίριες και ορθολογικές, ωστόσο δεν απηχούν τη ζοφερή καθημερινότητα του εκλογικού ακροατηρίου. Είναι ενδεικτικό ότι το προσυνέδριο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε σε παλαιό κινηματογράφο 250 θέσεων ενώ στην Πάτρα οι εργασίες θα λάβουν χώρα σε αίθουσα ξενοδοχείου, όταν στο παρελθόν τέτοιες συνδιασκέψεις γίνονταν σε κλειστά γήπεδα και τις παρακολουθούσαν χιλιάδες Νεοδημοκράτες.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές επιμένουν πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αναλύσει διεξοδικά τον αμοραλισμό των κυβερνώντων που έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και να συναλλάσσονται με τον Αμερικανό πρόεδρο και από την άλλη να ετοιμάζουν πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ την 17η  Νοεμβρίου με κεντρικό σύνθημα: «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» (σ.σ. σχετική δήλωση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη). Το φαινόμενο δεν έχει διερευνηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως ομολογούν πολλοί βουλευτές του, παρασύρθηκε προσφάτως στη Βουλή καταθέτοντας πρόταση για το πλαίσιο προστασίας των διεμφυλικών και ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις θέσεις του για τη νομιμοποίηση των αποκαλούμενων «μαλακών ναρκωτικών» ενώ στο παρελθόν, το 2015, είχε υποστηρίξει τα σύμφωνα συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.  Ζητήματα με τα οποία η ΝΔ ουδέποτε απασχολήθηκε δημοσίως λόγω των σχέσεών της με την Ελληνορθόδοξη εκκλησία και των άρρηκτων δεσμών της με την ελληνική λαϊκή κουλτούρα.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΚΥΡΑΝΑΚΗ

Και μέσα σ’ όλα αυτά, ο αν. εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης, εξακολουθεί να δημιουργεί νέα προβλήματα στο παραταξιακό ακροατήριο. Αυτή τη φορά «ξαναχτύπησε» με συνεχείς αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του 31χρονου Αυστριακού ηγέτη Σεμπάστιαν Κουρτς, διαπρύσιου κήρυκα του ανθελληνισμού και του σκληρού φιλελευθερισμού.

Ο κ. Κυρανάκης ενημέρωσε την κοινή γνώμη πως με τον Κουρτς γνωρίστηκαν πριν 6 χρόνια στη νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κι ότι συμμετείχε στην προεκλογική του καμπάνια δημοσιοποιώντας και κοινές τους φωτογραφίες. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Σεμπάστιαν, αν και δεν υπήρξαμε ποτέ στενοί πολιτικοί σύμμαχοι εντός του ΕΛΚ, έχοντας πολύ συχνά αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα. Είμαι όμως χαρούμενος γιατί είναι φίλος μου και γιατί οι κόποι και τα ρίσκα που πήρε σήμερα δικαιώνονται», ανέφερε εγείροντας σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες βεβαίως αναμένεται να αξιοποιηθούν από τον Αλ. Τσίπρα στην επόμενη αντιπαράθεσή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Όπως ακριβώς είχε συμβεί πέρυσι όταν ο Κυρανάκης με τις θέσεις του υπέρ της Uber κατάφερε (σ.σ. γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να βάλει απέναντι στη ΝΔ την πολυπληθή ομάδα των ταξιτζήδων.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ομιλητής με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιάννη Στουρνάρα στην παρουσίαση του βιβλίου των Π. Λιαργκόβα και Χρ.Παπαγεωργίου για τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται στην Ε.Ε.

 Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση αντιλήφθηκαν για μία ακόμη φορά στις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ είναι η δημιουργία κυβέρνησης με εκπροσώπους του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή ή υπό την «ομπρέλα» του κεντρικού τραπεζίτη. Άλλωστε σε πολλές ανάλογες εκδηλώσεις έχει παραβρεθεί ως ακροατής ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και πλήθος υπουργών του ΠΑΣΟΚ.

Στη δε ομάδα των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα αμιγώς προερχόμενα από τη σοσιαλδημοκρατία, όπως οι καθηγητές Θ. Πελαγίδης (προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Β. Βενιζέλου) και Γ. Γεραπετρίτης.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.