Ειδησεογραφικό site

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με έκαναν να ντραπώ ως Έλληνας»

33

 

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο για την εσωτερική επικαιρότητα και τα διογκούμενα κοινωνικά προβλήματα αλλά και για την εικόνα που έχει αποκτήσει πλέον η καθημαγμένη από τα μνημόνια χώρα στο εξωτερικό. Τα όσα συνέβησαν με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Πέμπτη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Ντράπηκα ως Έλληνας όταν με πήγαν σε διαφορετικό χώρο ελέγχου, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου» είπε πικρά ο κ. Μητσοτάκης, καθώς οι Γερμανοί το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν εξευτελιστικά και κατά παράβαση των όρων της Συνθήκης Σένγκεν όσους προέρχονται από την Ελλάδα. Και από αυτή τη διαδικασία δεν εξαίρεσαν ούτε καν τον πρόεδρο της ΝΔ και τους επιτελείς του, στέλνοντας μήνυμα ότι το βράδυ των εκλογών, και όχι την επομένη, ο διάδοχος του Αλ. Τσίπρα θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με τη νέα πραγματικότητα.

Πώς θα την υπερβεί όταν ενώ συνέβαιναν αυτά στη Φρανκφούρτη, την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες οι Νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές τάσσονταν κατά του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και την ίδια μέρα οι αρμόδιοι τομεάρχες και έγκριτοι νομικοί της ΝΔ Μάκης Βορίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέθεταν ευθέως τον Π. Καμμένο ο οποίος είχε προσκομίσει στη Βουλή πλαστό (μη γνήσιο) έγγραφο για τις συμφωνίες του υπουργού Άμυνας με τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο;

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

 

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν συνιστούν βάση για αναζήτηση ποινικών -όχι μόνο πολιτικών- ευθυνών σε βάρος των κυβερνητικών παραγόντων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος παραβίασαν το νομοθετικό πλαίσιο του 2011 περί απαγόρευσης μεσαζόντων στις διακρατικές συμφωνίες εξοπλιστικών ενώ ο κ. Καμμένος διακίνησε αμφισβητούμενης νομιμότητας έγγραφο. Πρόσθετα, χαρακτήρισαν παρελκυστική την τακτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Φίλης κ.ά.) που ζητούσαν την ακύρωση της πώλησης λόγω της ξαφνικής τους ευαισθησίας για τη γενοκτονία στην Υεμένη όπου η Σαουδική Αραβία θα έστελνε τα ελληνικά βλήματα. Ωστόσο, όλα αυτά ποιος θα τα πάρει στα σοβαρά όταν η κεντρική γραμμή της Πειραιώς μεταβάλλεται εν ριπή οφθαλμού έχοντας χάσει άπασες τις σταθερές της;

 

ΑΝΕΠΙΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ

 

Η εξίσωση δεν είναι δύσκολη. Είναι ανεπίλυτη. Μάλιστα, όσο δεν αναθεωρείται εκ βάθρων η ακολουθούμενη στρατηγική, τόσο ο αγανακτισμένος κόσμος θα βυθίζεται στη σύγχυση και θα οδηγηθεί στις κάλπες αντιδρώντας με απελπισία και πολιτική απαξίωση.

Στην Πειραιώς ετοιμάζονται γι’ αυτές, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα γίνουν «πολύ σύντομα» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, αν και οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του δεν έχουν επαληθευτεί. Πιστεύει ότι πρέπει να διατηρήσει τις ισορροπίες με τους Ευρωπαίους και παράλληλα να καλλιεργήσει προσδοκίες για αναστροφή του κλίματος παρουσιάζοντας πρόγραμμα 100 ημερών το οποίο δεν έχει την έγκριση της τρόικας.

Όμως, όταν σε σταματάνε στο γερμανικό αεροδρόμιο για σωματικό έλεγχο ξεσκονίζοντας τα «χαρτιά» σου, προκειμένου να διασταυρώσουν την καταγωγή σου, είναι προφανές ότι στην εξέταση των κυβερνητικών σου προτάσεων δεν θα σε αφήσουν καν να επιστρέψεις στην Ελλάδα πριν αναλάβεις μερικές ακόμη δημοσιονομικού χαρακτήρα δεσμεύσεις.

Στη ΝΔ φαίνεται να μην το μετράνε (σ.σ. ή τουλάχιστον δεν το μετρούσαν μέχρι το πάθημα του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία) γι’ αυτό και σήμερα οργανώνουν προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη για «έναν νέο πατριωτισμό» με θέσεις όπως: «Απαιτείται πιο ενεργητική και παρεμβατική παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστική συμβολή της χώρας μας στις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται στις δομές και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος»!  

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ

 

Τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται σοβαρά τη ρήξη. Δεν το έχει τολμήσει αναλογιζόμενος τις συνέπειες και τα μέτωπα που θα ανοίξει εντός και εκτός. Η περίοδος είναι κομβική για τις όποιες αποφάσεις ανακοινώσει στο επικείμενο 11ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Πέραν των θέσεων του για την οικονομία, την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  και τη μεταρρυθμιστική αναδιάρθρωση του Δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να μιλήσει για τους συνταξιούχους και τους αγρότες. Δημοσκοπικά έχει σταθερή υπεροχή ενώ τον ευνοεί η συνεχής αποδόμηση των ΑΝΕΛ. Όλα αυτά όμως εντάσσονται στο πλαίσιο των γκάλοπ τα οποία, τουλάχιστον από τις εκλογές του 2009 και εντεύθεν, κινούνται μεταξύ αστοχίας και αποπροσανατολισμού.

 Ένας παλαιός… ένοικος της γαλάζιας πολυκατοικίας έλεγε πρόσφατα στην παρέα του στο Εντευκτήριο της Βουλής: «Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είμαστε στο σούπερ μάρκετ και ψωνίζουμε χωρίς να κοιτάζουμε το πορτοφόλι μας. Παίρνουμε το ακριβό κρασί, τον σολομό, το εκλεκτό κρέας και τα ποιοτικά τυριά. Μας λένε ότι έχουμε λεφτά αλλά στο ταμείο δεν έχουμε πάει. Βαστάτε μη φτάσει εκείνη η ώρα και φύγουμε με ένα πακέτο πατατάκια και λίγη ρετσίνα».

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.