Ειδησεογραφικό site

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατάργηση, τώρα της μονιμότητας στο Δημόσιο!

Main pre electoral speech of Kyriakos MItsotakis for the leadership of the New Democracy Party, in Athens , on Nov. 20, 2015 / ???????? ??????????? ?????? ??? ???????? ????????? ??? ??? ???????? ??? ???? ???????????, ???? ?????, ???? 20 ?????????, 2015
251

Η πρόταση είχε κατατεθεί και από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή το 2008, στην τότε συνταγματική αναθεώρηση, αλλά προσέκρουσε στη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου

Του Γιάννη Χρηστάκου

Με μία πρόταση βόμβα που θα χρησιμοποιηθεί και ως πρόκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα θα παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι θέσεις της ΝέαςΔημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η πρόταση αυτή αφορά την κατάργηση της μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και θα περιλαμβάνει μία πιο εκσυχρονισμένη διατύπωση σε σχέση με αυτήν που είχε καταθέσει ο Κώστας Καραμανλής το 2008 αλλά δεν κατάφερε να περάσει σε εκείνη την αναθεώρηση λόγω σφοδρών αντιδράσεων, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου.

Η κατάργηση της μονιμότητας θα αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους (όπως και το 2008) αλλά θα έχει μία σημαντική διαφορά. Σε αυτή την αναθεώρηση, η πρόταση της ΝΔ θα περιγράφει ρητά τις κατηγορίες στις οποίες θα εφαρμόζεται με την πιο πιθανή εκδοχή αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνει τον στενό πυρήνα του Δημοσίου ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις για τους ένστολους και όσους υπηρετούν σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια. Ετσι, η ΝΔ θα αιτιολογήσει ότι σε αυτή τη χρονική και οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα και με ένα Σύνταγμα που σε πολλές εκφάνσεις του είναι αναχρονιστικό, έχει έρθει η στιγμή να αλλάξει το καθεστώς της μονιμότητας που δεν φαίνεται να εξυπηρετεί σήμερα καμία ιδιαίτερη ανάγκη του κράτους. Αντίθετα, όπως εξηγεί στο «Καρφί» στέλεχος της ΝΔ που μετέχει στις σχετικές συζητήσεις και έχει λόγο στην τελική επεξεργασία, «η μονιμότητα στο Δημόσιο, τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις έχει εκληφθεί από τους υπαλλήλους ως ασυλία. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει σε όλους και ευτυχώς δεν είναι πλειοψηφικό φαινόμενο, αλλά η μονιμότητα διευκόλυνε τη δημιουργία θυλάκων διαφθοράς σε μεγάλο βαθμό, τέτοιο ώστε να ακολουθεί η δημιουργία άλλων θυλάκων αυτών της ατιμωρησίας. Και αυτό είναι άδικο για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα, είτε είναι στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα».

 

Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

 

Στην άποψη αυτή συμπυκνώνεται και η επεξεργασία της τελικής πρότασης της ΝΔ για τις συνταγματικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα με σκοπό να γίνει πιο αποδοτικός με τελικό αποδέκτη την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών. Στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται στη Συγγρού το θέμα αυτό συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν και απόψεις για έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Παράλληλα εκφράζονται και επιφυλάξεις για την πολιτική διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η ΝΔ τα τελευταία χρόνια ενοχοποιείται από την Αριστερά για διωγμούς στον δημόσιο τομέα και μάλιστα έχουν κάνει και «σημαία» για το συγκεκριμένο επιχείρημα τη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του την πρόταση της επιτροπής που επεξεργάζεται τις σχετικές προτάσεις, είναι αποφασισμένος να συμπεριλάβει και αυτό το καυτό θέμα στις προτάσεις του ακριβώς επειδή και ο ίδιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα πρέπει να συνοδεύεται και από την ολοκλήρωση μίας πραγματικής μεταρρύθμισης για το ελληνικό κράτος που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτό το ζήτημα βέβαια αναμένεται να υπάρξει καθολική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη Συγγρού πιστεύουν ότι η κοινωνία όχι μόνο είναι ώριμη αλλά απαιτεί πια να υπάρξει μία πραγματική αλλαγή στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και των λειτουργών του.

Σε πιο κομματική ματιά, όλοι γνωρίζουν ότι ακριβώς λόγω των εκπεφρασμένων θέσεων του Κ. Μητσοτάκη και της πολιτικής που ακολούθησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένα σημαντικό κομμάτι του Δημοσίου στάθηκε απέναντί του και σήμερα ο ίδιος αποτελεί κόκκινο πανί. Όμως, για εκείνους τους δημόσιους λειτουργούς, που δεν φοβούνται την αξιολόγηση αλλά αντίθετα την επιζητούν γνωρίζοντας τα προσόντα και τις ικανότητές τους, θα βρει συμμάχους. Λιγότεροι ή περισσότεροι σε κάθε κατηγορία, στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος δεν άλλαξε ποτέ τις πάγιες θέσεις και απόψεις του ακόμα και όταν γνώριζε ότι θα έχουν και προσωπικό και πολιτικό κόστος. Τις απόψεις του τις υποστηρίζει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές και έτσι, λένε, θα συνεχίσει όσο κι αν αυτό ενοχλεί ακόμα και μέσα στον κομματικό χώρο. Ο Κ. Μητσοτάκης συμμετείχε ως βουλευτής στην προσπάθεια Αναθεώρησης του Συντάγματος το 2008 όπου τότε ο Κ. Καραμανλής είχε βάλει στις προτάσεις του το θέμα της κατάργησης της μονιμότητας για νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και το περίφημο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η προσπάθεια στέφθηκε από αποτυχία και έτσι το Σύνταγμα δεν έχει βελτιωθεί ακόμη με τη χρονική συγκυρία που υπάρχει τώρα να είναι πραγματική ευκαιρία για το θεσμικό πλαίσιο μίας χώρας που χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις μήπως και καταφέρει να βγει από τα μνημόνια.

 

ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

 

Στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνεται και αυτή για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της ΝΔ να καταλήγει στη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος με τη διαφορά ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα είναι αυξημένες, αλλά και ότι η εκλογή του θα αποσυνδεθεί με τη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας να εκλεγεί με την αυξημένη πλειοψηφία. Αντίθετη άποψη έχει γι’ αυτό η Ντόρα Μπακογιάννη, που πιστεύει οτι θα πρέπει ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής, για τον οποίο συνομιλητές του λένε ότι έφτασε η ώρα να γίνει και αυτή η αλλαγή στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί εσωκομματικά προβλήματα για τα θέματα της αναθεώρησης και δεν αναμένεται να υπάρξει και κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πέραν από τις μεμονωμένες διαφωνίες που τυχόν εκφραστούν και δημόσια αφού είναι σεβαστή η προσωπική άποψη για τόσο σοβαρά ζητήματα. Ωστόσο, κύκλοι της Συγγρού καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η αναθεώρηση θα είναι μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν τη σπουδή που δείχνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ως απλή επικοινωνιακή προσπάθεια να βάλει άλλη ατζέντα στο πολιτικό σκηνικό. Και γι’ αυτό πάντως ο Κ. Μητσοτάκης προτείνει, για να μην υπάρχει από πουθενά δόλια σκέψη, να συμφωνηθεί η αναθεωρητέα ύλη και να προχωρήσει μετά από τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.