Ειδησεογραφικό site

Κίνημα Αλλαγής: Πάντα ψηλά στην ατζέντα το σενάριο των εκλογών

426

Η τρέχουσα επικαιρότητα και η αντιπολιτευτική τακτική του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει την Κυριακή.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Πραγματοποιείται μάλιστα στον απόηχο τόσο των «αναταράξεων» που προκλήθηκαν από το τελεσίγραφο της Φώφης Γεννηματά όσο και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από την πλευρά της ηγεσίας θα επιδιωχθεί η χάραξη μιας κεντρικής γραμμής ώστε να μην επαναληφθεί η εικόνα «Βαβέλ» που παρουσίαζε ο νέος φορέας το προηγούμενο διάστημα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν δικαιωμένοι από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Εκτιμούν μάλιστα ότι η απήχηση της πρωτοβουλίας της Φώφης Γεννηματά, να ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, πέτυχε τους βασικότερους στόχους της και βρήκε θετική ανταπόκριση στα στελέχη αλλά και στους ψηφοφόρους της προοδευτικής Παράταξης.

Ένα αρκετά μεγάλο «αγκάθι», πάντως, παραμένει, καθώς στο εσωτερικό του νέου φορέα καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις που αμφισβητούν την επιλογή της Φώφης Γεννηματά να ζητάει «εκλογές εδώ και τώρα». Κόντρα σ’ αυτήν τη θέση παραμένει η προσέγγιση -αποτελεί ισχνή μειοψηφία- κυρίως στελεχών του Ποταμιού, του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ μαζί με ανένταχτες προσωπικότητες.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η κριτική που άσκησε στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, θεωρώντας «λανθασμένη απόφαση» το αίτημα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν, επίσης, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο.

Στο Κίνημα Αλλαγής επιθυμούν μεν να είναι «μέρος της λύσης», ωστόσο θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού εθνικού θέματος. Ειδικότερα, τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας που θα αντέξει στον χρόνο και δεν θα επηρεάζεται από τις πολιτικές ανακατατάξεις ενώ επιμένουν στην πάγια άποψή τους υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes).

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεχίζει πάντως να τυγχάνει διαφορετικών προσεγγίσεων στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής, καθώς στο εσωτερικό του καταγράφονται διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ από τη μια πλευρά και τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ από την άλλη.

Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί «σαλαμοποίηση» του θέματος, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει πλήρης, οριστική και εγγυημένη λύση σε όλα τα ζητήματα που εγείρουν αλυτρωτισμό, δεν θα συναινέσει.

Στον αντίποδα, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος μπορεί να επιφυλάσσονται να δουν πρώτα τη συμφωνία, ωστόσο υποστηρίζουν θερμά την προοπτική της λύσης ενώ το ίδιο ισχύει για τον Κώστα Σημίτη αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επίκεντρο της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να βρεθεί και οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα, που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες των πρωταγωνιστών του. Μετά τη συγκρότηση των κεντρικών του οργάνων, των τομέων πολιτικής και των νομαρχιακών επιτροπών, ο νέος φορέας οργανώνεται και σε δημοτικό επίπεδο.

Στις 24 Ιουνίου τα μέλη των τοπικών οργανώσεων θα εκλέξουν σε όλη τη χώρα με άμεση καθολική ψηφοφορία τις 5μελείς ή 7μελείς Συντονιστικές Γραμματείες, οι οποίες στη συνέχεια θα αναδείξουν τον συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του οργάνου αναμένεται να εκλέξουν Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού & Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), η οποία θα είχε την ευθύνη διεξαγωγής των εσωπαραταξιακών εκλογών.

«ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ»

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση «πορεία προς τον λαό» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το Κίνημα Αλλαγής, όπου στελέχη του πραγματοποιούν πολιτική εξόρμηση σε όλους τους νομούς της χώρας, στην προσπάθειά τους να συσπειρώσουν τη βάση και να εκπέμψουν το μήνυμα του νέου φορέα μέσα από τις κατά τόπους εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης, πραγματοποιούνται ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις σε νομούς με τη συμμετοχή της κομματικής βάσης αλλά και απλών πολιτών. Άλλωστε, το σύνθημα των πρωταγωνιστών του νέου φορέα είναι να ακούσουμε τον πολίτη, να συζητήσουμε μαζί του και να του ζητήσουμε να μας εμπιστευτεί και πάλι.

Στο «παιχνίδι» των περιοδειών έχουν μπει γερά και ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει κυριολεκτικά «οργώσει» την Ελλάδα. Μιλώντας μάλιστα στο «Κ» αναφέρει ότι «η οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής προχωράει με βήματα σταθερά και γρήγορα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει». Επισημαίνει πως «μετά την ανάδειξη γραμματέων και αναπληρωτών γραμματέων για τους τομείς πολιτικής και τα θεματικά δίκτυα που θα αναλάβουν την εξειδίκευση της προγραμματικής μας πρότασης, καθώς και την συγκρότηση των νομαρχιακών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή κάνουμε πράξη “Το μήνυμα για εξωστρέφεια και το άνοιγμα στην κοινωνία”».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι πρώτες ανοιχτές νομαρχιακές συνελεύσεις του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα με την μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κινήματος, τον ενθουσιασμό, τον γόνιμο διάλογο αλλά και την παρουσία νέων ανθρώπων και στελεχών σε αυτές μάς γεμίζουν με αισιοδοξία ότι η κοινωνία και οι πολίτες αγκαλιάζουν το εγχείρημά μας». «Επιβραβεύουν όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για τα μεγάλα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα της χώρας και επισφραγίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αυτόνομη πορεία που έχει χαράξει η παράταξη μας», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Σημειώνει ότι «η οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου με την ανάδειξη των συντονιστικών γραμματειών, των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής ανά καλλικρατικό δήμο». «Με τη σφραγίδα της βάσης της παράταξης μας και με ανοιχτές διαδικασίες για τη μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας σε αυτές, δίνουμε το στίγμα ότι η βάση της παράταξης είναι έτοιμη να στείλει το μήνυμα της πραγματικής αλλαγής στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές» δηλώνει χαρακτηριστικά ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή. Το κίνημα αλλαγής θα είναι η θετική έκπληξη των επόμενων εκλογών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.