Ειδησεογραφικό site

Κίνημα Αλλαγής: Μια είναι η ουσία… η αυτονομία ! Πολιτική «ίσων αποστάσεων» από ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

135

Με γοργά βήματα προχωρά η συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, που αποκτά περιεχόμενο, δομή αλλά και νέα ηγετική ομάδα, που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της επιτυχούς λειτουργίας του.

Tου Χρήστου Δ. Δρούζια

Παράλληλα, οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος επιχειρούν να δώσουν στον νέο φορέα αέρα ανανέωσης όπως φαίνεται από την επιλογή του νέου του γραμματέα Μανώλη Χριστουδουλάκη, ο οποίος στην «παρθενική» του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή, που ήταν τεκμηριωμένη και πολύ καλά δομημένη, απέσπασε το έντονο χειροκρότημα από το σύνολο των μελών του οργάνου ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι παρέμεινε στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρακολουθούσε προσεκτικά όλους τους ομιλητές, κρατώντας παράλληλα συνεχώς σημειώσεις.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα του χώρου, τα πρώτα δείγματα γραφής του Μανώλη Χριστοδουλάκη κρίνονται άκρως θετικά. Μάλιστα, στη σύσκεψη μεταξύ δημάρχων της Παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Χαριλάου Τρικούπη, απέσπασε τα θετικά σχόλια των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα αυστηροί στις κρίσεις τους.

«ΛΙΡΑ ΕΚΑΤΟ»

Ενδεικτική του κλίματος είναι τα όσα έγραψε ο πρώην υπουργός Νίκος Μπίστης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναφέροντας ότι «στο πρόσωπο του Μανώλη Χριστουδουλάκη είναι πολύ πιθανό να βρήκαμε λίρα εκατό». «Προφανώς θα κριθεί στην πράξη και εκ του αποτελέσματος, το πρώτο όμως δείγμα γραφής ήταν παραπάνω από ικανοποιητικό», σημείωσε το στέλεχος της Κεντροαριστεράς.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου κυριάρχησαν τα επόμενα βήματα της συγκρότησης του νέου φορέα τόσο σε κεντρικό όσο και σε επίπεδο βάσης, η πολιτική αυτονομία και η στρατηγική των συμμαχιών, όπου για άλλη μια φορά κατεγράφησαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά απέρριψε για άλλη μια φορά το «φλερτ» τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας προς το Κίνημα Αλλαγής ενώ επέμεινε για πολλοστή φορά στην αδιαπραγμάτευτη αυτόνομη πορεία του νέου φορέα.

Η τοποθέτηση αυτή αποτέλεσε μία απάντηση στη νέα ηχηρή διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος με συνέντευξή του εμφανίστηκε επικριτικός για τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά και την πολιτική κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής αλλά ταυτόχρονα και λάβρος κατά όσων εκτιμούν ότι θα μετακινηθεί στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας την αποχή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επισήμανε ότι «η Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής προχωρά με τους παρόντες».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην Εκτελεστική Γραμματεία, κάλεσε τη Φώφη να έρθει σε ρήξη με την άποψη του κ. Βενιζέλου για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ και να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής την επομένη των εκλογών.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ

Την ίδια ώρα, η νέα διαφοροποίηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκάλεσε ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο ηγετικά της κλιμάκια κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς δεν επιθυμούν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση μαζί του, ώστε να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας. Μάλιστα, διαψεύδουν κατηγορηματικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για διαγραφή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζει.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την ολοκλήρωση της συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής, σειρά στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουν οι τομείς πολιτικής.

Το κύριο βάρος το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί στη στελέχωση δύο πολύ κομβικών πόστων: πρώτον, στη Γραμματεία Οργανωτικού που θα αναλάβει να συγκροτήσει τις οργανώσεις σε όλη την επικράτεια και δεύτερον, στον Τομέα Επικοινωνίας που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της επικοινωνιακής στρατηγικής του νέου φορέα.

ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ – ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας θα αναλάβει το κορυφαίο στέλεχος του Ποταμιού και στενός συνεργάτης του επικεφαλής του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη, αλλά και τη γραμματεία που θα τους πλαισιώνει, θα χαράζουν την επικοινωνιακή στρατηγική του νέου κόμματος. Η γραμματεία αναμένεται να στελεχωθεί από πρόσωπα ικανά, που είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις επικοινωνιακές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, τα ονόματα που ακούγονται για μια θέση μεταξύ άλλων είναι των Νίκου Βοσδογάνη (ΠΑΣΟΚ), Γιάννη Αργυρού ή Θεόδωρου Μαργαρίτη (ΔΗΜΑΡ), Λίνας Παπαδάκη ή Παναγιώτη Βλάχου (ΠΟΤΑΜΙ), Γιώργου Ελενόπουλου (ΚΙΔΗΣΟ) κ.ά.

Όσον αφορά τη Γραμματεία Οργανωτικού σύμφωνα με ενημερωμένες κομματικές πηγές αναμένεται να στελεχωθεί από τον συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, τους γραμματείς των κομμάτων που απαρτίζουν τον νέο φορέα αλλά και από έμπειρα κομματικά στελέχη. Στα ονόματα που ακούγονται για συμμετοχή είναι μεταξύ άλλων των Χρήστου Πολυζωγόπουλου, Λευτέρη Κατσικαρέλη, Ανδρέα Στοϊμενίδη, Κώστα Πανταζή, Δημήτρη Χατζησωκράτη, Βασίλη Κίτσιου, Άσπας Παπαηλίου κ.ά.

Σύμφωνα με τον επιτελικό σχεδιασμό, έως το τέλος Ιουνίου θα συγκροτηθούν με ευθύνη του γραμματέα της Κ.Ε., της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής, οι νομαρχιακές επιτροπές και οι δημοτικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ της συγκρότησης θα προηγούνται ανοιχτές ολομέλειες σε νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα.

Στο μεταβατικό αυτό στάδιο θα επιλεγεί όσον αφορά τις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις, το μοντέλο που ακολουθήθηκε στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας, δηλαδή του ορισμού αντί της εκλογής των προσώπων, στη βάση της αναλογικής εκπροσώπησης από όλους τους χώρους και τις συνιστώσες του νέου εγχειρήματος. Ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα έχει ο γραμματέας του νέου φορέα, ο οποίος αναμένεται να πάρει το «δισάκι του στον ώμο» και να περιοδεύσει ανά την επικράτεια με σκοπό τη δημιουργία του νέου οργανωτικού κορμού στη βάση της παράταξης.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το πόστο του επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, καθώς στο Κίνημα Αλλαγής βρίσκονται σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, αφού εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν θα αντέξουν κάτω από το βάρος των οικονομικών δεδομένων και της καθημερινότητας. Αν και το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη, για επικεφαλής προορίζεται πρόσωπο που διαθέτει πολιτική και οργανωτική εμπειρία.

Η εν λόγω επιτροπή θα κληθεί να λύσει το δύσκολο παζλ των υποψηφιοτήτων και να διαχειριστεί τις ισορροπίες μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων και κινήσεων του Κινήματος Αλλαγής. Ήδη έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούνται νέες υποψηφιότητες ώστε οι εκλογικές λίστες να ανανεωθούν με πρόσωπα που έχουν ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Ωστόσο μεγάλη «σπαζοκεφαλιά» για την ηγεσία αναμένεται να αποτελέσει η τοποθέτηση όλων των κορυφαίων στελεχών στις εκλογικές λίστες, είτε αφορά τους επικεφαλής των κομμάτων είτε τους διεκδικητές της ηγεσίας στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου. Με δεδομένο ότι ως πρώην πρωθυπουργός εκλέγεται χωρίς σταυρό, αρκεί το κόμμα να βγάλει έδρα στην περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος, η συμμετοχή του στις λίστες αναμένεται να προκαλέσει πολλές καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας φαίνεται να έχει αποκλειστεί, καθώς εκεί εκλέγεται ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ο οποίος μάλιστα συνέβαλε καθοριστικά στον «γάμο» ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ το καλοκαίρι του 2015.

Στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου θελήσει να είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας -σενάριο που κυκλοφορεί έντονα το τελευταίο διάστημα- τότε αυτομάτως δημιουργείται πρόβλημα με τον πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη.

Πέραν της οργανωτικής ανασυγκρότησης, «αγκάθι» αποτελεί η λεγόμενη πασοκοποίηση του εγχειρήματος με το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ να εκφράζουν έντονες ανησυχίες λόγω της αριθμητικής υπεροχής των «πράσινων» στελεχών στα νέα όργανα. Ηγετικά πάντως στελέχη των δύο κομμάτων σημειώνουν ότι οι αναφορές της Φώφης Γεννηματά πως «η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus», τους κάλυψε, τουλάχιστον προσώρας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, αυτό μένει να φανεί στην πράξη και ειδικά σε σχέση με τη σύνθεση των υπολοίπων οργάνων αιχμής του νέου κόμματος.

Την ίδια στιγμή, κοινή είναι η διαπίστωση πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη, ακόμη και στο πλαίσιο του πλουραλισμού, ο νέος φορέας να βρει τον πολιτικό βηματισμό του και άμεσα να υπάρξει ενιαία φωνή στον χώρο, προκειμένου να εκφραστεί με καθαρό λόγο και να μην εκπέμπονται μηνύματα που προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία σχετικά με τις θέσεις του κοινού εγχειρήματος.

Άπαντες, ή σχεδόν άπαντες, υπογραμμίζουν το επιβεβλημένο της υιοθέτησης ενιαίας πολιτικής έκφρασης στον απόηχο των διαφορετικών προσεγγίσεων που καταγράφονται σε μείζονα ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας.

ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ…

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα φάνηκε πόσο δύσκολη είναι η συνεννόηση σε θέματα, όπως οι μετεκλογικές συνεργασίες, η συνταγματική αναθεώρηση, το Σκοπιανό και η επιθέσεις στη Συρία, για τα οποία ακούγονται πολλές διαφορετικές φωνές.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, η Φώφη Γεννηματά επιμένει στη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει να βαδίσει στον δικό του διακριτό και αυτόνομο δρόμο ώστε με τις πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής της χώρας. Για τους ίδιους προηγείται οποιαδήποτε συζήτησης τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές και τι ποσοστό θα δώσουν οι πολίτες στο Κίνημα Αλλαγής.

Στον αντίποδα, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και η πλειονότητα των βουλευτών αποκλείουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Από την πλευρά τους, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Σπύρος Δανέλλης και Δημήτρης Κρεμαστινός στρέφουν το βλέμμα τους αριστερά ενώ μια τρίτη άποψη εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πολύ στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλινικος, που ξεκαθάρισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε καμία μετεκλογική κυβέρνηση».

Ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο πλουραλισμός των ιδεών και οι διαφορετικές θέσεις που μπορεί να κατατίθενται από τις συνιστώσες του νέου φορέα είναι θεμιτές ωστόσο διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι όταν ξεπερνούν τις συλλογικές συνεδριακές αποφάσεις, επισημαίνοντας πως η πολιτική ενότητα προέχει των επιμέρους στόχων των συνεργαζόμενων συνιστωσών που συγκροτούν τον νέο φορέα.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.