Ειδησεογραφικό site

ΚΙΝΑΛ: Σταυρόλεξο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

465

Την είσοδό του στην προεκλογική περίοδο εγκαινίασε ουσιαστικά το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή την ανακοίνωση της πρώτης λίστας των υποψηφίων για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Toυ Χρήστου Δ. Δρούζια

Στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν πρόσωπα από όλο το φάσμα της κοινωνίας, καταξιωμένα στελέχη με ισχυρά τοπικά ερείσματα, πολλοί νέοι κάτω των 40 ετών, γυναίκες σε ποσοστό 30%, άξια πρόσωπα από τους χώρους της επιστήμης, των επιχειρήσεων και των κοινωνικών κινημάτων ενώ πάνω από τους μισούς συμμετέχουν για πρώτη φορά στις εκλογικές λίστες.
Όπως αναμενόταν, δεν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, όπως των Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Νίκου Ανδρουλάκη, Εύας Καϊλή, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Παύλου Χρηστίδη, καθώς αφορά ένα δύσκολο παζλ που θα κληθεί να το λύσει κατ’ αποκλειστικότητα η επικεφαλής του κόμματος Φώφη Γεννηματά.

ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Στα ψηφοδέλτια υπάρχουν κενές θέσεις που θα συμπληρωθούν σε δεύτερο χρόνο ενώ λείπουν και κάποιοι νομοί, στους οποίους φαίνεται να υπάρχουν ενστάσεις και προβλήματα, όπως για παράδειγμα η Αχαΐα, καθώς αν τελικά είναι υποψήφιος εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου -εκλέγεται χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός- θα μείνει εκτός Βουλής ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Το ψηφοδέλτιο της Άρτας που υπήρξε μήλον της έριδος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάποιοι νομοί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων λόγω έλλειψης προς ώρας αξιόμαχων υποψηφιοτήτων, οι δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική που φαίνεται να υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες.
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία από το ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Καρανικόλα, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα, ενώ ποικίλα ερωτήματα προξένησε η απόφαση του γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ διαφωνώντας ανοιχτά με την πορεία του κόμματος.
Επίσημη αντίδραση από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπήρξε ωστόσο στελέχη που βρίσκονται κοντά στη Φώφη Γεννηματά δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για την κίνηση του πρώην υπουργού, καθώς δεν τους είχε ενημερώσει ή έστω προϊδεάσει για την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος. Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια» ενώ στην παραπάνω αντίδραση θα πρέπει να προστεθούν και τα ουκ ολίγα πικρόχολα σχόλια που εξέφρασαν σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ μέσω της φωνής τους στα social media.
Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, με πληροφορίες να τον θέλουν να κατεβαίνει υποψήφιος στον Δήμο Πειραιά με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη.

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου στη Μαγνησία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αλλά και παραιτήσεις. Το πρώην πλέον στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Άγγελος Αγραφιώτης υπέβαλε παραίτηση από τον νέο φορέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του από την εκλογική λίστα ενώ υπό παραίτηση φέρονται να είναι και άλλα μέλη της τοπικής Ν.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κομματικά στελέχη φέρονται να διαφωνούν με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, καθώς χρεώνουν σε συγκεκριμένους υποψηφίους ότι διάκεινται θετικά στη σημερινή δημοτική αρχή του Αχιλλέα Μπέου. Μάλιστα, την πρόθεση της να παραιτηθεί εξέφρασε και η γραμματέας της Οργάνωσης Φούλη Τσιώμου, ωστόσο της ζητήθηκε να παραμείνει στη θέση της για να μην εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση.
Σε μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα με τον επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του νέου φορέα που αναμένεται να εκλέξει έναν βουλευτή. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να επιθυμεί να τοποθετηθεί εκ νέου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου, όπως δηλαδή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στο Κοινοβούλιο.
Σε μείζον θέμα τείνει να εξελιχθεί και η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αν δηλαδή θα είναι -και πού- υποψήφιος. Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απορρίπτει το σενάριο να είναι ξανά υποψήφιος με σταυρό συμμετέχοντας εκ νέου στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, αν δεν τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θα μείνει εκτός Βουλής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εσωκομματικές ισορροπίες στo ΠΑΣΟΚ. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα για το ποιος από τους δύο (Βενιζέλος ή Θεοχαρόπουλος) θα είναι ο επικεφαλής, με συνεργάτες της να ξεκαθαρίζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα κλείσει στο τέλος.
Σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται και η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει διαμηνύσει ότι, αν προηγηθούν οι ευρωεκλογές, θα επιδιώξει την επανεκλογή του ενώ η περίπτωση της Εύας Καϊλή -έχει δηλώσει ότι θα ήθελε μια δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή- είναι διαφορετική από τη στιγμή που εξετάζει και την πιθανότητα να διεκδικήσει τον θώκο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να είναι ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε μια περιοδεία ανά τη χώρα ενώ για την Ευρωβουλή ενδιαφέρεται και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.
Πάντως, παρ’ όλα τα «αγκάθια» και τις επιμέρους αντιδράσεις, τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν ένα από τα βασικά του όπλα αλλά και το μεγάλο του συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της πλέον κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών.
Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά, η οποία εξέφρασε την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος, κάλεσε τους 242 πολλαπλασιαστές του μηνύματος του Κινήματος Αλλαγής να βγουν στις τοπικές κοινωνίες για να μεταφέρουν τον πολιτικό λόγο του κόμματος και τις πρωτοβουλίες σε όλους τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της χώρας, και φυσικά να διεκδικήσουν την εκλογή τους.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο δίλημμα των εκλογών που είναι η προοδευτική ανατροπή με αλλαγή συσχετισμών ή διχασμός και νέα κρίση, περιγράφοντας ταυτόχρονα τους δύο δρόμους που προκύπτουν ως επιλογές για τον ελληνικό λαό. Ο ένας, όπως είπε, είναι αυτός που προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Αλαζονεία – πόλωση, «φύγε εσύ – να έλθω εγώ» και «τράβα στην πλατεία να πετροβολάς ξανά». Από την άλλη πλευρά είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΙΝΑΛ: Εθνική συνεννόηση γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα ελληνικής ταυτότητας που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «το ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο κόμμα που πιστεύει στην Εθνική Συνεννόηση και αυτό το απέδειξε έμπρακτα, βάζοντας την Ελλάδα πάνω από το κομματικό του συμφέρον».
Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες υποψηφιότητες που απομένουν προκειμένου να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν στον δρόμο προς τις κάλπες αφού πρώτα η «Επιτροπή Ψηφοδελτίων», η οποία πήρε σχετική εξουσιοδότηση από την ΚΠΕ του κόμματος, περάσει από «κόσκινο» το προφίλ των υποψηφίων που θα προταθούν, έχοντας ως κύριο γνώμονα να μη διαταράξει τις εσωτερικές, υπάρχουσες, τοπικές ισορροπίες. Σύμφωνα δε με τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα της Επιτροπής, κατά την ανακοίνωση του δεύτερου κύματος των υποψηφιοτήτων δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια ονόματα-έκπληξη.
Εν τω μεταξύ, μέρος των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών, των ευρωεκλογών, αλλά και του Επικρατείας ανακοίνωσε και η Δημοκρατική Ευθύνη.
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τοποθετήθηκε ο Τάκης Λαζαρίδης που υπήρξε συγκατηγορούμενος και συγκρατούμενος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη, που σώθηκε χάρη στο νεαρό της ηλικίας του. Στην τελευταία τιμητική – συμβολική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας βρίσκεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος που στηρίζει ενεργά το κόμμα από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του.
Στην ομιλία του ο πολιτικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης Θωμάς Παπαλιάγκας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της χώρας την επομένη των εκλογών: Στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, την πολιτική σταθερότητα της χώρας, το δημογραφικό, την αλλαγή της λειτουργίας του κράτους και την ανάδειξη των προϋποθέσεων για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας με στόχο την αποτροπή του brain drain και την επιστροφή όσο περισσότερων είναι δυνατόν

Τα σχόλια είναι κλειστά.