Ειδησεογραφικό site

ΚΙΝΑΛ: Σφυροκόπημα στην ανοργάνωτη κυβέρνηση και την ανεπαρκή αντιπολίτευση

98

Η θερινή ραστώνη πλέον λαμβάνει τέλος και το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει σε πλήρεις ρυθμούς το αμέσως επόμενο διάστημα.

του Χρήστου Δ. Δρούζια

Ύστερα από την απαραίτητη καλοκαιρινή διακοπή, άπαντες σηκώνουν «μανίκια» και προετοιμάζονται πυρετωδώς ενόψει του κρίσιμου φθινοπώρου, καθώς θα δώσουν μάχες σε δύο μέτωπα: εντός κι εκτός Βουλής για την αποκάλυψη των κενών της κυβερνητικής πολιτικής και εντός του κόμματος για το περίφημο κομματικό restart, προκειμένου να τεθεί η Κεντροαριστερή «μηχανή» σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Στο Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζονται να απαντήσουν οργανωμένα στην κυβερνητική πολιτική, επιχειρώντας να καλύψουν και το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας. Κεντρική μάλιστα επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη, που θέλει ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση,  θα είναι το καθημερινό σφυροκόπημα απέναντι στην κυβέρνηση και η κατακόρυφη άνοδος των τόνων στα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Παράλληλα, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, η Χαριλάου Τρικούπη διατηρεί τη γραμμή του «σκληρού ροκ» απέναντι στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού ως προς τη διαχείριση της δεύτερης φάσης της πανδημίας, με κορωνίδα τη μη διεξαγωγή επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ, παρ’ όλες τις οδηγίες που έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σφοδρή κριτική για το ίδιο ζήτημα ασκήθηκε και από τη Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως «είναι ώρα να τελειώσουν οι παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη με την πανδημία», ενώ, ειδικά για το θέμα των σχολείων, υπογράμμισε πως «δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνεται μόνον η ημερομηνία έναρξης, αλλά οφείλει η κυβέρνηση τώρα να παρουσιάσει ολοκληρωμένο προγραμματισμό για την προστασία της υγείας των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών».

Το Κίνημα Αλλαγής κρούει μάλιστα τον «κώδωνα του κινδύνου» και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει όσο είναι καιρός στην εκπόνηση συνολικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα ζητά από το Υπουργείο Υγείας να λάβει, ακόμα και τώρα, τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για την προστασία των υγειονομικών, όσο και για τη συντήρηση του εξοπλισμού των νοσοκομείων, προκειμένου να μη ζήσει η Χώρα μας τραγικές καταστάσεις, που μέχρι σήμερα έχει αποφύγει. Ταυτόχρονα, κομματικές πηγές μιλούν για το «αποκορύφωμα του μπάχαλου», που έρχεται με την εντελώς αντιφατική για τους ίδιους απόφαση του ανοίγματος των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας, κάτι που προεξοφλούν ότι θα μας οδηγήσει στα μέσα του φθινοπώρου να συζητάμε κατά πόσον οι μαθητές αποτελούν εστία μετάδοσης σε δασκάλους και συγγενείς.

Την ίδια ώρα, με τον τόνο των επιθέσεων να δίνει η ίδια η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει με την είσοδο της χώρας στην επόμενη φάση, να πετύχει διαδοχικές αντιπολιτευτικές νίκες, με άμεσο αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών που βάλλονται από τα οικονομικά απόνερα της πανδημίας. Άλλωστε, στο Κίνημα Αλλαγής αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες κρίσης που διαμορφώνονται προσφέρουν στην παράταξη την ευκαιρία να αναδείξει τον ρόλο που πάγια διεκδικούσε, δηλαδή το καταφύγιο και το αποκούμπι των πολλών που πλήττονται.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Χαριλάου Τρικούπη ζητά νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε τουρισμό – επισιτισμό, κατηγορώντας ταυτοχρόνως την κυβέρνηση για «απίστευτη προχειρότητα, παλινωδίες και εξαγγελίες με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα».

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής κάνουν λόγο για θεωρητικές ασκήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιφυλάσσονται για το σχέδιο που θα εκπονήσει η επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η διαρκής συνομιλία τους με φορείς, επιμελητήρια και ανθρώπους της αγοράς, φέρνει άσχημα μαντάτα για την πραγματική οικονομία της χώρας και για το τι μας περιμένει αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

«Η ρευστότητα δεν υπάρχει, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις που το έχουν άμεση ανάγκη, τα κόκκινα δάνεια μεγαλώνουν, το ΤΕΠΙΧ δεν λειτούργησε, η προστασία της πρώτης κατοικίας επίσης σταμάτησε, επομένως εδώ υπάρχουν σωρευμένα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την κατάλληλη έμφαση», επισημαίνουν με νόημα οι ίδιες πηγές και διερωτώνται: «Πότε ακριβώς περιμένει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις μικρές επιχειρήσεις, την κατανάλωση, την εστίαση και το εμπόριο, που αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους και αναγκαστικά προχωρούν σε απολύσεις;».

 

Μικρή αναδιάταξη πριν την τελική εφόρμηση

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει αποφασίσει πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις αναδιάταξης στη Βουλή και στο κόμμα, πλην όμως δεν θα πρόκειται, εξ όσων φαίνεται τουλάχιστον, για σαρωτικές αλλαγές, ενώ παράλληλα επιδιώκει να κλείσει και όλα τα εσωτερικά μέτωπα, ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή κομματική ηρεμία και να αφοσιωθεί στην αντιπολιτευτική στρατηγική της.

Στο μεταξύ, η πανδημία επιδρά σημαντικά και στον σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη για το φθινόπωρο και επιβάλλει νέους κανόνες και στις κομματικές διεργασίες. Πλέον, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει ψηφιακά και οι τηλεσυσκέψεις θα συνεχιστούν μέχρι νεωτέρας.

Ήδη, έχει αναβληθεί η ΔΕΘ, όπου και θα παρουσιαζόταν το πρόγραμμα του κόμματος για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τους συνεργάτες της κας Γεννηματά να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – υπάρχουν σκέψεις για αναβολή της Συνδιάσκεψης του κόμματος, κατά την οποία θα αποσαφηνιζόταν το ιδεολογικό του στίγμα, αλλά και η αλλαγή στον εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη, που πιθανότατα θα γίνει διαδικτυακά.

«Όλα αυτά θα συζητηθούν και θα παρθούν ανάλογες αποφάσεις», αναφέρουν κομματικές πηγές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι «δεν θα βάλουμε την υγεία των πολιτών κάτω από τις εσωκομματικές μας διαδικασίες».

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.