Ειδησεογραφικό site

ΚΙΝΑΛ: Ορόσημο θεωρείται η Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη

276

Εξωστρέφεια και σκληρή αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτές τις φράσεις συνοψίζεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι είναι μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
του Χρήστου Δ. Δρούζια
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η Χαριλάου Τρικούπη θα προχωρήσει σε κινήσεις, πολιτικές δράσεις και πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής, θέτοντας παράλληλα σε εγρήγορση όλο το στελεχιακό δυναμικό της Παράταξης για το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού.

Ορόσημο για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής θεωρείται από η Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη, η οποία προγραμματίζεται -εκτός απροόπτου- για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν η Συνδιάσκεψη να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας πορείας και ως μια μεγάλη ευκαιρία αποκρυστάλλωσης του πολιτικού στίγματος, ώστε από την επομένη να υπάρξει μια και ενιαία γραμμή σε κεντρικά ζητήματα και σε θέματα επικαιρότητας, και ταυτόχρονα να πείσει τους πολίτες ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει απαντήσεις με «σοσιαλιστική σφραγίδα».

Στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχουν ειδικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, των κοινωνικών φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου να ανοίξουν όλα τα μεγάλα θέματα και να κατατεθούν οι προτάσεις του κόμματος επ’ αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω συζητήσεις έχουν ήδη μεγάλη απήχηση, έχοντας αγκαλιαστεί από τους πολίτες, ενώ μεγάλη συμμετοχή υπήρξε από το κοινό ηλικίας 35-44. Ειδικότερα, την πρώτη τηλε- συζήτηση για το Περιβάλλον παρακολούθησαν περί τους 35.000 χρήστες του διαδικτύου, τη δεύτερη για την Πρωτοβάθμια Υγεία περίπου 30.000, ενώ σε υψηλά νούμερα κινήθηκε και η τελευταία για την Πολιτική Προστασία στην μετά-κορονοϊό εποχή.

Στη στρατηγική αναβάθµισης της πολιτικής «εικόνας» του κόμματος κινείται και το σταδιακό «ξεδίπλωμα» του νέου προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής για «Νέα Αλλαγή», που αφορά τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα, που θα έχει σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, «σφραγίδα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Αλληλεγγύης», όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Ένα πρόγραμμα που θα έχει προτεραιότητα την ανόρθωση της οικονομίας, τη μείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ, αλλά και ένα νέο μοντέλο παραγωγής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να στήσει τις νέες κόκκινες γραμμές απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει φυσικό αντίπαλο της Παράταξης και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν αλλάζει κι ότι εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις του, πορεύεται χωρίς πυξίδα.

Ήδη, η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει κίτρινη κάρτα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά την καραντίνα, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης της επερχόμενης ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα επιστρέφει τις προσκλήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ντιμπέιτ επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής διαβλέπουν σκοπιμότητα πίσω από την επαναφορά συζητήσεων περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για απελπισία και πανικό «από ένα κόμμα που χάνοντας την εξουσία έχασε και τον όποιο βηματισμό του», ενώ κάποια άλλα στελέχη δεν λησμονούν τον χύδην λαϊκισμό και τον τραμπουκισμό του ΣΥΡΙΖΑ της αντιμνημονιακής εποχής, όταν οι οπαδοί του κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως προδότες και γερμανοτσολιάδες, όταν απειλούσαν με κρεμάλες, όταν πορεύτηκαν με κεντρικό σύνθημα «Ή εμείς ή αυτοί» και το «Ή θα μας τελειώσουν ή θα τους τελειώσουμε», δηλητηριάζοντας και διχάζοντας τους πολίτες.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνει πάντως σε όλους τους τόνους ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, όσο και αν Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν το επιθυμούν, χωρίς ωστόσο να κλείνει τις πόρτες στην ανάγκη διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων και της εθνικής συνεννόησης για τα κρίσιμα θέματα της χώρας, όπως τα εθνικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί αποφεύγει, όπως είπε, να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αν και η ίδια του το έχει ζητήσει επανειλημμένως, και διαμήνυσε στον πρωθυπουργό πως κανείς δεν του έχει δώσει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά ζητήματα.

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά έχει «πάρει πάνω της» την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής με συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις και συγκροτημένο πολιτικό λόγο, αλλά και μίνι εξορμήσεις , προκειμένου να επικοινωνήσει τις προτάσεις του ενδιάμεσου προγράμματος ανά περιφέρεια και πόλη, ενώ από το πρόγραμμα της δεν θα λείψουν και επισκέψεις σε δήμους της Αττικής.

Άλλωστε, το συγκριτικό πλεονέκτηµα του Κινήµατος Αλλαγής -τη στιγµή που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να χάνει διαρκώς πολιτικό κεφάλαιο και να αναλώνεται σε μια αντιπολιτευτική τακτική που δεν έχει αρχή μέση και τέλος – είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία καταγράφει αξιοσημείωτη δημοφιλία μεταξύ των αρχηγών της αντιπολίτευσης, καθώς πιστώνεται στα μάτια των πολιτών, την θεσμική, σοβαρή και υπεύθυνη στάση που επέδειξε το Κίνημα Αλλαγής τη περίοδο της πανδημίας, στηρίζοντας την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που πρότειναν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και αποκαλύπτοντας λάθη, κενά, καθυστερήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και της εργασίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.