Ειδησεογραφικό site

ΚΙΝΑΛ: Η τεκμηριωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα

77

Ένα «ενδιάμεσο» πρόγραμμα οικονομικής ανόρθωσης για το 2020, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που ανέδειξε ο κορωνοϊός, αναμένεται να καταθέσει άμεσα το Κίνημα Αλλαγής, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το επαύριον της πανδημίας, με στόχο την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που θα αφήσει πίσω της.
Το πρότζεκτ με την κωδική ονομασία «Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά», που θα αποτελεί συνέχεια του ενδιάμεσου προγράμματος και των τεκμηριωμένων προτάσεων, τις οποίες έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη στον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα διαμορφωθεί από ομάδα βουλευτών, στελεχών, καθηγητών, επιστημόνων και τεχνοκρατών, αφού προηγουμένως συζητηθεί από τις οργανώσεις του κόμματος, αλλά και ανοιχτά με την ελληνική κοινωνία και τους φορείς της. Μάλιστα, τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Φώφη Γεννηματά θα στείλει σχετική επιστολή σε όλα τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, στους κοινωνικούς εταίρους, στους κοινωνικούς, παραγωγικούς, επιστημονικούς φορείς και στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους, ενώ το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την Προγραμματική – Ιδεολογική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, που αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Όπως αναφέρουν ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στο «Κ», θα πρόκειται για ένα αξιόπιστο, τολμηρό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγής, σύμφωνα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, χωρίς λαϊκισμούς, που θα λάβει υπόψη ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα». Όπως λένε συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, θα περιλαμβάνει δεκάδες μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, με Κοινωνική συμφωνία. Στην πραγματικότητα, στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και εστιάζουν στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Κοινωνικό Κράτος κ.ο.κ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, αλλά και την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων, που έχουν πληγεί από την κρίση.
Στο Κίνημα Αλλαγής, εξάλλου, πιστεύουν ότι την επόμενη μέρα της πανδημίας θα αντιπαρατεθούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις, όσον αφορά την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η αντίληψη, που πιστεύει στην επιστροφή σε μια συντηρητική «κανονικότητα» και λιτότητα και περιμένει από τις αγορές να λύσουν όλα τα προβλήματα και, στον αντίποδα, η αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας, που πρεσβεύει το Κίνημα Αλλαγής. Είναι ξεκάθαρο επομένως με βάση τα παραπάνω ότι, το σχέδιο, που θα εκπονήσει το Κίνημα, θα βρεθεί σε σύγκρουση με τη συντηρητική Ν.Δ, τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της.
Μάλιστα, προειδοποιούν για την επόμενη μέρα της κρίσης από την πανδημία, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και καλούν την κυβέρνηση να κλείσει κάθε συζήτηση περί τυχόν μείωσης μισθών και συντάξεων.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πιστεύει ακόμη πως αυτή η μάχη θα δοθεί και στην Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η πανδημία είναι ίσως ο μοχλός που χρειάζεται και η μεγάλη ευκαιρία για Αλλαγή πορείας στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη της προσυνόδου των ηγετών του PES, τις αναλυτικές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα θέματα Απασχόλησης, το Τραπεζικό Σύστημα, καθώς και την ανάγκη να μην ισχύσει το σύμφωνο σταθερότητας, να μην ισχύσουν οι απαράδεκτοι στόχοι για τα υπερπλεονάσματα για 3 χρόνια, όχι μόνο για το 2020.
Οι βασικοί άξονες και το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την επόμενη μέρα, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη.
Αρχικά, η Φώφη Γεννηματά στην εισήγησή της έκανε έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών που πήρε και των προτάσεων που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ σημείωσε πως επέλεξε να μην κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δεν υπέκυψε στη λογική της παροχολογίας και του «δεν πληρώνω». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση» δε σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε αστοχίες, αδικίες και απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές. Μάλιστα, με αφορμή την άρον – άρον απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις, στη Χαριλάου Τρικούπη αισθάνονται δικαιωμένοι, καθώς πολύ έγκαιρα ανέδειξαν το ζήτημα, μιλώντας για εμπαιγμό στους αυτοπασχολούμενους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.