Ειδησεογραφικό site

KINAΛ : Ανοιχτό Συνέδριο, όλα από την αρχή

201

Γράφει ο Κώστας Ξυλούρης

Η βάση της Προοδευτικής Παράταξης, αν και τεμαχισμένη μια και έχει ακολουθήσει τρεις διαφορετικές εκλογικές προτιμήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΝΔ), διακατέχεται από μία κοινή αγωνία: Πώς θα ανασυγκροτηθεί ο χώρος σε μία βάση αξιόπιστη στα μάτια της νέας γενιάς και αυθεντική στην τήρηση των προοδευτικών αξιών και της μεγάλης παράδοσης των δημοκρατικών αγώνων;

Η αγωνία αυτή δεν πηγάζει μόνο από μία πολιτική και ιδεολογική συγγένεια της πλειοψηφίας των πολιτών προς τις απόψεις και τις πολιτικές που έχει εκφράσει ιστορικά η Προοδευτική Παράταξη, με κυρίαρχο, μετά το ΄74, το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Η αγωνία της βάσης πηγάζει και από την ανησυχία ότι η έλλειψη ενός συγκροτημένου φορέα εκπροσώπησης της, προκαλεί ανισορροπίες στο πολιτικό μας σύστημα,επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα της Δημοκρατίας και την εθνική προοπτική.

Κατά κοινή ομολογία, ο προσανατολισμός μερίδων της βάσης της Παράταξης είτε προς τη ΝΔ είτε (περισσότερο) προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκυριακός, αποτέλεσμα ειδικών συνθηκών και δεν βασίζεται σε πολιτική ταύτιση με τα κόμματα αυτά. Προέκυψε ως επιλογή ανάγκης, με βάση διλήμματα της συγκεκριμένης στιγμής. Δεν αποτελεί μόνιμη επιλογή και δεν έχει τα χαρακτηριστικά της κατάθεσης μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης στους μεν ή στους δε.

Οφείλεται κυρίως στην πολιτική αποτυχία του Κινήματος Αλλαγής να εκπροσωπήσει συνολικά τη βάση της Παράταξης.
Η αποτυχία αυτή επικεντρώνεται στην αδυναμία άρθρωσης αυτόνομου και παρεμβατικού λόγου από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Είτε επειδή δεν έχει τα πολιτικά επιχειρήματα για να το πράξει, είτε γιατί δεν έχει τη βούληση να το κάνει (επιλέγοντας να είναι ένα «διαφορετικό» ΚΚΕ), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο:

Η Παράταξη λεηλατείται, τεμαχίζεται, υποτάσσεται.

Φτάνει πια! Απαιτείται, εδώ και τώρα, η ριζοσπαστική επανίδρυση του κόμματος που εκφράζει ιστορικά την Παράταξη, τις ελληνικές δημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις, τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
Ένα κόμμα που δεν έχει σαφή και ξεκάθαρο προσανατολισμό παλινδρομεί αμήχανα σε θολό τοπίο και δεν μπορεί να προσδιορίσει βασικές αρχές ανιχνεύοντας το μέλλον του.

Θεωρούμε ότι:
1. Η επανίδρυση του κόμματος πρέπει να γίνει σε μία ξεκάθαρη απάντηση στο ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε; Είναι ο κόσμος της παραγωγικής εργασίας, διανοητικής και χειρωνακτικής, της πολιτιστικής δημιουργίας, της τεχνολογικής καινοτομίας και της οικολογικής ευαισθησίας. Δεν έχουμε σχέση με τους λαθρεπιβάτες και μεταπράτες της εξουσίας, την παρασιτική οικονομία, τους κρατικοδίαιτους «μεσολαβητές» συμφερόντων, τους φορείς της «μαύρης» ή «γκρίζας» οικονομικής δραστηριότητας.
2. Βασική αρχή πρέπει να είναι: όλα από την αρχή, όλα από τα κάτω. Οι διαδικασίες επανίδρυσης,μέσα από ένα Ανοιχτό Συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτές στα μέλη και τους φίλους χωρίς ίντριγκες και ελεγχόμενους μηχανισμούς με κλειστά μητρώα. Διάλογος σε όλα τα επίπεδα, συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις, κανένας συμβιβασμός στη δημοκρατική αρχή της εκλογής σε θέσεις ευθύνης, θεσμική (κι όχι αρχηγική) λειτουργία του κόμματος.
3. Είναι ένα κόμμα της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατικής, ευρωπαϊκής οικογένειας που μάχεται για μία ανεπτυγμένη και κοινωνικά δίκαιη ομοσπονδιακή Ευρώπη και για την επιστροφή των βασικών αξιώντης στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα ρατσιστικά, ξενοφοβικά, αυταρχικά και εθνικιστικά μορφώματα αλλά και με τις πολιτικές της ευρωπαϊκής δημοκρατικής οικογένειας.
4. Ο ριζοσπαστισμός των πολιτών είναι θετικός για την ανανέωση των πολιτικών θεσμών, τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη. Ο ρόλος των προοδευτικών κομμάτων δεν είναι να φοβούνται ή να κάμπτουν το ριζοσπαστισμό αλλά να τον προσανατολίζουν σε δημοκρατικές ρήξεις για υλοποιήσιμους πολιτικούς, θεσμικούς και κοινωνικούς στόχους.
5. Βασικός στόχος, είναι η ποιοτική μεταβολή του πολιτικού συστήματος με βαθιές αλλαγές στον τρόπο εκπροσώπησης της κοινωνίας μέσα σε αυτό, την επέκταση των δημοκρατικών λειτουργιών και τη θεσμική του θωράκιση έναντι αλλότριων συμφερόντων.

Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες αναμένουν πολιτικές πρωτοβουλίες για μία δυναμική και γνήσια εκπροσώπηση τους. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι καιροί μας καλούν σε δράση…

Τα σχόλια είναι κλειστά.