Ειδησεογραφικό site

ΚΙΝ. ΑΛ: Αυτόνομη πορεία και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα

221

Να βάλει τέλος στον νέο κύκλο εσωστρέφειας που άνοιξε στο Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί η Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τις έντονες αναταράξεις που προκάλεσε η αναζωπύρωση της συζήτησης για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Το τελευταίο «επεισόδιο» που έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τις αντικρουόμενες απόψεις -για το τι πρέπει να πράξει μετεκλογικά το κόμμα- είναι τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής.
Όλα ξεκίνησαν με την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, που ζήτησε να ηττηθούν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλουν νέες θυσίες ενώ προέταξε την αναγκαιότητα να μην επιστρέψει αυτοδύναμη στην εξουσία η ΝΔ. Υπενθύμισε ότι ο νέος φορέας έχει πρόγραμμα και οι όποιες συνεργασίες θα μπορούσαν να γίνουν μέσα από προγραμματικές συμφωνίες.
Τότε ήρθε η αντίδραση από το μπλοκ των «Παπανδρεϊκών», οι οποίοι απηχώντας προφανώς τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, υποστήριξαν ότι είναι λάθος το κόμμα να δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις επόμενες εκλογές.
Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται, τόσο εντός όσο -κυρίως- εκτός κόμματος, υποστηρίζουν ότι δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα η άποψη ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκεται πιο κοντά στη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζουν δε σε όλους τους τόνους ότι ο νέος φορέας θα ακολουθήσει ανεξάρτητη και αυτόνομη πορεία, με στόχο να διεκδικήσει ξανά και αποφασιστικά τον ηγετικό ρόλο στην προοδευτική παράταξη και να καταστεί το πραγματικό ανάχωμα στη ΝΔ.
Μάλιστα, τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης όσο και ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας Σταμάτης Μαλέλης επανέλαβαν με έμφαση ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα με τη λογική των αριθμών ή τη νομή αξιωμάτων.
ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ
Στο παρασκήνιο πάντως συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δεν κρύβουν τον εκνευρισμό και τη δυσαρέσκειά τους για τις τελευταίες εξελίξεις που προκαλούν, όπως αναφέρουν, «σύγχυση» στους ψηφοφόρους αφού εμποδίζει το Κίνημα Αλλαγής να δώσει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να απεμπλακούν από τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και να ρίξουν το βάρος τους στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία του κόμματος για τις εθνικές εκλογές. Και τούτο επειδή διαπιστώνουν ότι πίεση που θα ασκηθεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο Κέντρο θα είναι όλο και εντονότερη όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και η «στρατηγική της τανάλιας» απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής θα ενταθεί εκατέρωθεν.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου υποστηρίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τους «σπόνσορές» τους επιχειρούν να συντηρήσουν ένα σικέ δικομματικό παιχνίδι, εντείνοντας την πόλωση και τον διχασμό για μικροκομματικούς λόγους.
Όπως είναι γνωστό στους παροικούντες τη Xαριλάου Tρικούπη, και τα δύο κόμματα επιδιώκουν να κερδίσουν τμήμα των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς ενώ προσπαθούν να εξασφαλίσουν -το καθένα για τους δικούς του λόγους- και τη συνεργασία μετεκλογικά του Κινήματος Αλλαγής.
Δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής που εκτιμούν ότι η ΝΔ «φλερτάρει» τον νέο φορέα, θέλοντας να έχει ένα «μαξιλάρι» στην περίπτωση που δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να μπλοκάρουν τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική.
Για τους παροικούντες την «πράσινη Ιερουσαλήμ», γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι φυγή προς τα εμπρός είναι πλέον μονόδρομος. Με «καύσιμα» την επίσπευση ανακοίνωσης των υποψηφίων και για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές) αλλά και την εξόρμηση στελεχών στην Περιφέρεια θα επιχειρήσουν να βάλουν ένα τέλος στην εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών.
Εκτός των παραπάνω, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στο πεδίο των πολιτικών προτάσεων. Εξάλλου, στο Κίνημα Αλλαγής έχουν καταθέσει τη δική τους προοδευτική πρόταση, το «Σχέδιο Ελλάδα» το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, για το σήμερα και το αύριο της χώρας, με στόχους, προτεραιότητες, αλλαγές και συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες ημέρες ο νέος φορέας κατέθεσε σειρά προτάσεων (12+1 βήματα) για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Παράλληλα, κεντρικά στελέχη του νέου φορέα θα πάρουν το «δισάκι τους στον ώμο» και θα «οργώσουν» την Ελλάδα, όπου μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αναδείξουν τα ζητήματα της Υγείας, κυρίως της πρωτοβάθμιας, και την κοινωνική ατζέντα του ΚΙΝ.ΑΛ.
ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
Την ίδια ώρα, στο Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζονται για τις εθνικές, τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν οι πρώτοι επικεφαλής των ψηφοδελτίων που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019.
Ειδικότερα, το Κίνημα Αλλαγής έδωσε το «χρίσμα» στους: Σταύρο Αρναουτάκη (Περιφέρεια Κρήτης), Απόστολο Κατσιφάρα (Δυτικής Ελλάδας), Νίκο Τσιλιμίγκα (Θεσσαλίας), Κατερίνα Μπατζελή (Στερεάς Ελλάδας), Γεωργία Ζεμπιλιάδου (Δυτικής Μακεδονίας), Δημήτρη Δημήτρίου (Ηπείρου) και Χρήστο Παπαστεργίου (Κεντρικής Μακεδονίας).
Να σημειωθεί ότι της απόφασης του Κινήματος Αλλαγής για την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο που οδήγησε μάλιστα και στην παραίτηση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής Άγγελου Τόλκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην βουλευτής Ημαθίας είχε δεχθεί πρόταση από τους στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Συνέλευσης, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από συνεργάτη της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής που του συνέστησε ότι θα ήταν προτιμότερο να μη θέσει τελικά υποψηφιότητα, καθώς υπάρχουν στελέχη και παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας που θέτουν βέτο στο πρόσωπό του. Ο ίδιος φέρεται στη σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη να εξέφρασε διαφωνίες για τη διαδικασία με την οποία ελήφθη η τελική απόφαση, ωστόσο μετά την πρόταση για τον Χρήστο Παπαστεργίου, ο οποίος παλαιότερα ήταν στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Τόλκας έκανε τελικά πίσω.
Την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε και ο Γιάννης Σγουρός που θα έχει την επίσημη υποστήριξη από το Κίνημα Αλλαγής. Αναφερόμενος στην απόφασή του ριχτεί στη μάχη των εκλογών είπε μεταξύ άλλων ότι «επιστρέφω για να φέρω πίσω την κανονικότητα, που τόσο έλειψε από την Περιφέρεια Αττικής».
ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ…
Ανοιχτές παραμένουν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. Στη μεν πρώτη, έχει απορριφθεί η περίπτωση στήριξης Τατούλη και το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του κόμματος φέρονται να έχουν κάνει «κρούσεις» στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Μπουντρούκα.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη αναζητεί το πρόσωπο που μπορεί να φέρει για το Κίνημα Αλλαγής ένα διψήφιο ποσοστό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. βολιδοσκοπεί τον Ευάγγελο Διαβάρη.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Μανώλη Γλυνού ο οποίος θα δώσει, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, τη μάχη για την περιφέρεια κάτω από λευκή σημαία και χωρίς χρίσματα.
Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να προκρίνει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες τα «χαρτιά» του.
Στο Βόρειο Αιγαίο αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς ο μέχρι πρότινος επικρατέστερος για να λάβει το χρίσμα του κόμματος Σταμάτης Μαλέλης δεν θα διεκδικήσει τελικά την περιφέρεια. Παραμένει γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του κόμματος και φαίνεται πως βάζει πλώρη προς το βουλευτικό ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της κεντροαριστερής λίστας των υποψηφίων είναι του πρώην βουλευτή Κώστα Τριαντάφυλλου και του Νάσου Γιακαλή.
ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Στο μεταξύ, οι μηχανές της «Επιτροπής Ψηφοδελτίων» δουλεύουν σε «φουλ» ρυθμούς προκειμένου να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια εν όψει των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής -θα συνεδριάσει πιθανότητα στις αρχές του Νοεμβρίου- αναμένεται η τελική έγκριση των ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές εκλογές αλλά και η ανακοίνωση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων για τις εθνικές.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πού θα κατέβει υποψήφιος ο φιναλίστ του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κεντροαριστερά Νίκος Ανδρουλάκης, που «μετακομίζει» από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που είχε η κα Γεννηματά στις Βρυξέλλες με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή, τους ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας τους στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς προτιμά να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, φέρεται να τους πρότεινε να επιλέξουν οι ίδιοι σε ποια εκλογική περιφέρεια επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.
Ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ φέρεται να απάντησε ότι θα είναι υποψήφιος σε όποιες εκλογές προηγηθούν, ωστόσο σύμφωνα με συνομιλητές του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει σε κάποια άλλη περιφέρεια, πλην Α’ ή Β’ Αθηνών -εκτός Νοτίου Τομέα- αφού θα εκλέξει μόνο έναν βουλευτή και υποψήφια θα είναι και η Φώφη Γεννηματά που ως πρόεδρος του κόμματος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης για να εκλεγεί.
Αντίθετα, το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει όσον αφορά τις υποψηφιότητες των Παύλου Χρηστίδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Καμίνη, όπου πληροφορίες τούς θέλουν να επιθυμούν να «μετακομίσουν» στην Ευρωβουλή.
Όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η υποψηφιότητά του φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» για τη γενέτειρα της οικογένειάς του, την Αχαΐα, όπου υπάρχει όμως ήδη εν ενεργεία βουλευτής του Κινήματος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σε αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα της ΔΗΜΑΡ προχωρά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που τα αλλάζει όλα.
Στην συνεδρίαση της Ε.Ε. του κόμματος εισηγήθηκε και αποφασίστηκε μια σειρά προτάσεων με στόχο την ενίσχυση της δυναμικής της Αγ. Κωνσταντίνου, προτάσεις που αναμένεται να εγκριθούν προς υλοποίηση στη σημερινή συνεδρίαση της διευρυμένης Κ.Ε.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση Θεοχαρόπουλου για κομματική ανασυγκρότηση με εκλογή νέας εκτελεστικής επιτροπής και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, με στόχο την εκλογική ετοιμότητα και την ανανέωση. Τα νέα όργανα αναμένεται να εκλεγούν σήμερα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γραμματέας που θα προτείνει η ηγεσία θα προέρχεται από τη νέα γενιά των στελεχών της ΔΗΜΑΡ ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι τοποθετήσεις των μελών του οργάνου για τις πολιτικές εξελίξεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.