Ειδησεογραφικό site

Κερδίζει έδαφος το «πολιτικό πρόσωπο» για ΠτΔ

140

Αμέσως μετά τη Γέννηση του Θεανθρώπου ξεκινούν οι… πόνοι της γέννας για τον άρχοντα της Ηρώδου Αττικού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα «αποκαλυπτήρια» θα γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την ανακοίνωση της επιλογής του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του νυν λήγει στις 13 Μαρτίου. Η τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί να προέρχεται από τον πολιτικό χώρο. Και αυτό έχει σχέση με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο λόγω των προκλήσεων του Ερντογάν.

O χρόνος ανακοίνωσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας σχετίζεται και με το ποιος θα είναι. Δηλαδή εάν ο πρωθυπουργός αποδεχτεί την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμείνει ο Προκόπης Παυλόπουλος στη θέση του, τότε η ημερομηνία ανακοίνωσης μετατίθεται για τις αρχές Φεβρουαρίου, αφού το άθροισμα των ψήφων που συγκεντρώνουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν κατά πολύ τις 200 που χρειάζονται για να εκλεγεί ΠτΔ. Συνεπώς, θα εκλεγεί με την πρώτη ψηφοφορία και δεν θα χρειαστεί δεύτερη ή και τρίτη.

Αν όμως δεν είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος ο εκλεκτός, αλλά κάποιος/α άλλος/η, η διαδικασία πιθανώς θα χρειαστεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Ισως μάλιστα χρειαστεί να ξεκινήσει και εντός του Ιανουαρίου εάν η υποψηφιότητα δεν είναι ευρύτερης αποδοχής και η εκλογή γίνει στην τέταρτη ψηφοφορία. Σημειώνουμε ότι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες χρειάζονται 200 ψήφοι, στην τρίτη 180 και στην τέταρτη σχετική πλειοψηφία. Ολες οι ψηφοφορίες διεξάγονται μετά την παρέλευση πενθημέρου. Κατά συνέπεια, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η εκλογή. Το πρώτο δεδομένο λοιπόν για να μαντέψουμε ποιος/α θα είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο χρόνος ανακοίνωσης. Οσο καθυστερεί η ανακοίνωση του ονόματος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα ανακοινώσει το όνομα όταν επιστρέψει από το βουνό όπου και θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μετά την «Κυβέρνηση του Βουνού» (Απρίλιος – Νοέμβριος 1944) θα έχουμε φαίνεται και… Πρόεδρο του βουνού.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως όλα τα σενάρια που διακινούνται σχετικά με τον ποιον/α θέλει ή δεν θέλει ο Κυριάκος ανταποκρίνονται περισσότερο στις επιθυμίες όσων τα διακινούν, παρά στη βούληση και τις προτιμήσεις του πρωθυπουργού για τον γείτονά του στο κτίριο απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα για την προεδρική εκλογή είναι τα εξής: αυτή τη στιγμή υπάρχει Πρόεδρος, επομένως η πρώτη πράξη, εφόσον δεν είναι επιθυμητή η επανεκλογή Παυλόπουλου, είναι να αιτιολογηθεί γιατί απορρίπτεται. Για ορισμένους αυτό είναι εύκολο, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. που δεν είχε ψηφίσει το 2015 τον κ. Παυλόπουλο. Ο αντίλογος εκ μέρους όσων επιθυμούν την επανεκλογή είναι ότι «τώρα ο Προκόπης πρέπει να κριθεί ως Πρόεδρος και όχι ως υπουργός και πώς αντιμετώπισε τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008». Επίσης, προσθέτουν ότι «θα πρέπει ο Κυριάκος να απαντήσει και σε ένα άλλο ερώτημα: το 2015 δικαιολόγησε την άρνησή του να ψηφίσει τον Προκόπη λέγοντας ότι έχει διαφορετική άποψη από εκείνον σε σχέση με την Ευρώπη. Τώρα ποια είναι η άποψή του για τον ρόλο που έπαιξε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ΠτΔ προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. Βοήθησε ή όχι;». Αυτό που επισημαίνεται μετ’ επιτάσεως, πάντως, είναι ότι ποτέ δεν αποκλείστηκε από τον Κυριάκο η επιλογή Παυλόπουλου για ανανέωση της θητείας του, αφού είναι εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Καραμανλική συνιστώσα»

Ο αντίλογος εκείνων, από τη Ν.Δ., που δεν επιθυμούν την επανεκλογή Παυλόπουλου είναι ότι ο Μητσοτάκης «εάν αλλάξει γνώμη για τον Προκόπη, διακινδυνεύει την προσωπική του αξιοπιστία, και φυσικά δεν μπορεί να τιμωρήσει κάποιον εάν δεν πειθαρχήσει στη γραμμή». Και μπορεί μεν να μην υπάρξει πρόβλημα εκλογής του Προέδρου αφού θα τον ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί όμως θέμα πολιτικής ενότητας της Ν.Δ. και κυβερνητικής σταθερότητας εάν δεν ψηφίσουν τον κ. Παυλόπουλο περισσότεροι από οκτώ «γαλάζιοι» βουλευτές. Το σίγουρο είναι ότι υπέρ της επανεκλογής Παυλόπουλου τάσσονται οι καραμανλικοί βουλευτές, ενώ είναι αντίθετοι οι σαμαρικοί και όσοι άλλοι θεωρούν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συνέδραμαν τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η περίφημη «καραμανλική συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά την προηγούμενη πενταετία, και οπωσδήποτε έχουν επηρεάσει αρνητικά σημαντική μερίδα στελεχών και οπαδών της Ν.Δ.

Αντίθετη στην επανεκλογή Παυλόπουλου είναι, λέγεται, και η ομάδα των στελεχών που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό και στην οποία στηρίχθηκε ο Κυριάκος για να κερδίσει αρχικά την ηγεσία της Ν.Δ. και στη συνέχεια το Μαξίμου. Πάντως, ορισμένοι εξ αυτών δεν αποκλείουν, εάν δεν ευδοκιμήσουν οι λύσεις που σκέφτεται ο Μητσοτάκης, να επιλεγεί τελικά ως λύση ανάγκης ο Παυλόπουλος. Κάτι που οπωσδήποτε δεν περιποιεί τιμή για τον νυν Πρόεδρο αφού, όπως ομολογούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Προκόπη, «τον εμφανίζει ως επιλογή επειδή δεν βρέθηκε κάποιος/α άλλος/η καλύτερος/η». Και αν ο Πρ. Παυλόπουλος και οι καραμανλικοί βουλευτές είναι ο πρώτος κάβος που πρέπει να ξεπεράσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο δεύτερος -και αδιαμφισβήτητα ο πιο δύσκολος- είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει σαφώς μεγαλύτερη επιρροή από τον Κώστα Καραμανλή τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. Εξάλλου ο Αντώνης, σε αντίθεση με τον Κώστα, συνεχίζει να είναι ενεργός πολιτικά και να συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές και κομματικές διαδικασίες.

Μάλιστα η ομιλία που εκφώνησε στο πρόσφατο συνέδριο θεωρήθηκε -ειδικά σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά και το Μεταναστευτικό- ότι συνιστά μια διαφορετική πολιτική στρατηγική όσον αφορά τις εξελίξεις στη χώρα, η οποία μελλοντικά μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τις κυβερνητικές υποθέσεις αλλά και τα πολιτικο-κομματικά δρώμενα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι όσα είπε στο συνέδριο είναι τα πιστεύω του και δεν πρόκειται να τα ανταλλάξει με αξιώματα, περιλαμβανομένου και του ύπατου, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εάν ο πρωθυπουργός θεωρήσει ότι χρειάζεται δεξιά αντιστηρίγματα στην πορεία που κάνει ο ίδιος προς το κέντρο, αλλά και στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά. Σίγουρα η απήχηση του Αντ. Σαμαρά στη λαϊκή Δεξιά είναι μεγάλη και πιθανή επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ικανοποιούσε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ειδικά εάν επιλεγεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι μια μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά.

Οι διεκδικητές

Βεβαίως είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν, μεταξύ των οποίων και σημαντικοί παράγοντες και βουλευτές της Ν.Δ. (Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος κ.ά.), ότι η επιλογή Σαμαρά δεν ανταποκρίνεται στο κλίμα συναίνεσης που επιβάλλει η προεδρική εκλογή. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών θεωρούν ότι «η υψηλών τόνων ομιλία του στο συνέδριο έγινε για να μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Μητσοτάκης τον έκοψε από την Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι επειδή δεν είναι ευρύτερα αποδεκτός από τα άλλα κόμματα». Πάντως, και ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζουν καραμανλικοί και σαμαρικοί, το πρόβλημα για τον Μητσοτάκη θα είναι η έκταση και η ένταση της δυσαρέσκειας στην κομματική βάση και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. σε περίπτωση που επιλεγεί υποψήφιος από την Κεντροαριστερά, ενώ μετά την πρόσφατη συνταγματική αλλαγή υπάρχει η δυνατότητα είτε να επανεκλεγεί ο Πρ. Παυλόπουλος είτε να πάρει τη θέση του ο Σαμαράς. Και αναφερόμαστε σε αυτούς τους δύο, αφού αυτοί είναι ουσιαστικά οι διεκδικητές του αξιώματος. Ο Κώστας Καραμανλής έχει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που επίσης θα μπορούσε να είναι υποψήφιος, συνεχίζει να είναι όμηρος του σκανδάλου Novartis.

Αλλη σοβαρή υποψηφιότητα από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχει εμφανιστεί. Ολες οι άλλες είναι από την Κεντροαριστερά. Η περίπτωση Σημίτη, ακόμη κι αν δεν συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες, «κάηκε» οριστικά μετά το άρθρο του για τα Ελληνοτουρκικά και τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν από το καραμανλικό στρατόπεδο για τις ευθύνες που επέρριπτε στον Κώστα Καραμανλή. Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πρόκειται επίσης να είναι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Από τα πέντε γυναικεία ονόματα που έχουν ακουστεί (Μαρία Δαμανάκη, Αννα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Μαρία Ευθυμίου και Φώφη Γεννηματά), οι δύο πρώτες θα μπορούσαν να έχουν τύχη επειδή είναι πολιτικοί. Οι ανησυχητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνηγορούν υπέρ της εκλογής πολιτικού προσώπου και φαίνεται ότι πλέον το αποδέχεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως θα προτιμούσε ένα μη πολιτικό πρόσωπο – και μάλιστα γυναίκα.

Κυβερνητικά στελέχη που περιλαμβάνονται στον κύκλο των συνομιλητών του πρωθυπουργού, πάντως, υποστηρίζουν ότι καμία από τις δύο επιτρόπους των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου δεν θα είναι τελικά η πρόταση του Μητσοτάκη, παρότι ο Κυριάκος τρέφει αισθήματα συμπάθειας και για τις δύο. Οπως φυσικά δεν πρόκειται να είναι και η Φώφη Γεννηματά. Για λόγους που δεν αφορούν μόνο τις επιπτώσεις στο ΠΑΣΟΚ (οι οποίες βεβαίως δεν ενδιαφέρουν τον Μητσοτάκη, αντίθετα μπορεί και να τον βολεύουν, όπως και τον Τσίπρα), αλλά και γιατί θα είναι έντονες οι αντιδράσεις των, καραμανλικών πρωτίστως, βουλευτών της Ν.Δ.

Ασφαλείς λύσεις

Πολλοί εξάλλου είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει την έκπληξη με πρόσωπο που δεν έχει «καεί» ως τώρα ή μπορεί να μην έχει καν συζητηθεί. Στις συζητήσεις που γίνονται τον ονομάζουν «άγνωστο x» και το μόνο χαρακτηριστικό του είναι ότι θα τυγχάνει ευρύτερης στήριξης και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς – και φυσικά θα είναι αποδεκτός από την Κεντροδεξιά. Τα κριτήρια με τα οποία ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τον/την υποψήφιο/α για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι αφενός να μη γίνει η Ηρώδου Αττικού ένα δεύτερο κέντρο εξουσίας και αφετέρου το πρόσωπο που θα επιλεγεί να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του και να μην του βάλει εμπόδια όταν η χώρα λόγω απλής αναλογικής θα πάει σε διπλές εκλογές – και κυρίως για την κυβέρνηση (η υφιστάμενη ή υπηρεσιακή) που θα τις κάνει. Σίγουρα θα επιθυμούσε να είναι ένα πρόσωπο που να απολαμβάνει ευρύτερη αποδοχή, αλλά του είναι αρκετό, εάν αυτό δεν είναι κατορθωτό, η επιλογή του να μη διαταράξει την ενότητα της κυβέρνησης και του κόμματός του. Στην περίπτωση αυτή πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος ή ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων των Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, και αποστασιοποιημένος από μακρού χρόνου από το ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς λύσεις για τον Κυρ. Μητσοτάκη ακόμη και αν η εκλογή τους γινόταν στην τέταρτη ψηφοφορία. Αντίθετα, διάφορα ονόματα, κυρίως γυναικών, που έχουν διεθνή δίκτυα επαφών και διακρίνονται για το φιλανθρωπικό τους έργο θα πρέπει, παρότι οι ίδιες το επιθυμούν διακαώς όπως λένε οι κακές γλώσσες, για λόγους πρωτίστως πολιτικής να τα αποκλείσουμε από τη λίστα των επιλογών του πρωθυπουργού. Τέλος, εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι η πρόταση και της Ν.Δ., ο νυν Πρόεδρος θα αρνηθεί να είναι υποψήφιος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλέξει κάποιον άλλο υποψήφιο. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου ενδέχεται είτε να συμφωνήσει με την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ .για κεντροαριστερό υποψήφιο, είτε θα επιλέξει μια προσωπικότητα από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς

Τα σχόλια είναι κλειστά.