Ειδησεογραφικό site

Κατρούγκαλος για τις τουρκικές προκλήσεις: Η εξωτερική πολιτική μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

112

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας παγίως βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα εθνικά μας δίκαια είναι πάντοτε εξοπλισμένα με τη νομιμότητα», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τις Βρυξέλλες, μετά το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την προκλητική στάση της Αγκυρας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, είπε ότι η Ελλάδα πάντοτε αντιδρά με νηφαλιότητα στις προκλήσεις και πάντοτε τις αξιολογεί υπό αυτό το πρίσμα.

«Εχουμε προχωρήσει στις αναγκαίες διπλωματικές συνεργασίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο. Συντονίζοντας το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μην υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για τους τουρκικούς χάρτες, που δημοσίευσε η «Καθημερινή», ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλονται ισχυρισμοί που δεν έχουν καμία βάση με το διεθνές δίκαιο, ενώ υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένοι χάρτες δεν έχουν προβληθεί ποτέ επίσημα από την τουρκική πλευρά.

«Έχουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα που θεμελιώνονται στο διεθνές δίκαιο και προφανώς αποκρούουν παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα τα νησιά», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να ισχυριζόταν κανείς ότι η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία δεν έχουν δικαιώματα στις οικονομικές τους ζώνες.

Στις Βρυξέλλες, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαζν Ιβ λε Ντριάν.

«Συντονίζουμε τη δράση μας με την Κύπρο για να αντιμετωπίσουμε θέματα τρέχοντα, όπως το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών αλλά και όλα τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα. Θα συνεχίσουμε στενά να συνεργαζόμαστε με άξονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αποκρούοντας κάθε θόρυβο που αμφισβητεί δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακόμη, χαρακτήρισε «τίμιο συμβιβασμό» τη συμφωνία για το Brexit, που καλύπτει τα συμφέροντα των «27» της ΕΕ, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της στην Ισπανία για το ειδικό ζήτημα με το Γιβραλτάρ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.