Ειδησεογραφικό site

Κατ’ιδίαν η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

2.861

Mετά το σώου με τον Κιμ στη Σιγκαπούρη ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο ραντεβού, εκείνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν πρώτα κατ’ ιδίαν στη συνάντηση του Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου -όπως είπαν χθες ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ- και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επαφές παρουσία Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων και ένα γεύμα εργασίας – κίνηση υψηλού ρίσκου, όπως γράφουν αμερικανικά ΜΜΕ, για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, που επέλεξε να δει κατά μόνας -χωρίς τους συμβούλους του- τον έμπειρο Πούτιν θεωρώντας ότι σήμανε πλέον η ώρα για «άμεση επικοινωνία», μολονότι ο ντόρος για την καταγγελλόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει.

Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει αρκετά κρίσιμα ζητήματα, από το Ουκρανικό και το Συριακό, μέχρι την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές στις ΗΠΑ και τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά η Ουάσιγκτον κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για συγκεκριμένες συμφωνίες, θεωρώντας ότι η συνάντηση των δύο προέδρων συνιστά από μόνη της επιτυχία.

Ο Τραμπ ποντάρει στην προσωπική του γοητεία και την οικοδόμηση μιας φιλικής σχέσης με τον Πούτιν. Από την άλλη ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προσέρχεται στις συνομιλίες με πιο ξεκάθαρους στόχους, επισημαίνουν αναλυτές, όπως η χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της στο ουκρανικό, η περαιτέρω αποξένωση των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και ένα πράσινο φως για να κινηθεί ελεύθερα στη Συρία.

Η ελλιπής, όπως φαίνεται,  προετοιμασία του Τραμπ για μια τέτοια συνάντηση μ’ έναν Ρώσο πρόεδρο και πρώην πράκτορα της KGΒ εκπαιδευμένο στη ψυχολογική χειραγώγηση των αντιπάλων, ο οποίος έχει καθίσει μέχρι σήμερα στο τραπέζι με τέσσερις Αμερικανούς ομολόγους του προκαλεί έντονες ανησυχίες σε ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον. «Δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η σύνοδος», λέει ο Τομ Ντόνιλον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Τραμπ δεν έχει σαφείς στόχους, ούτε τους συζήτησε με τους συμμάχους του, ούτε καν έχει κατανοήσει πλήρως ποιον έχει απέναντί του, ή την ιστορία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

Τέλος, όπως τονίζουν αναλυτές, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω του ότι ο Τραμπ θα πάει στη Φινλανδία μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου δεν αποκλείεται να συγκρουστεί και πάλι με τους συμμάχους, όπως πρόσφατα στον Καναδά,  και θα είναι ενδεχομένως ευάλωτος στα επιχειρήματα του Πούτιν, που θα προσπαθήσει να τον σπρώξει ακόμη μακρύτερα από την Ευρώπη.

Ο Τραμπ πάντως έσπευσε χθες να απαντήσει στο γνώριμο ύφος του σ’ όσους εκφράζουν ανησυχίες για τις πραγματικές προθέσεις του Ρώσου προέδρου για το ραντεβού της Φινλανδίας. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μοντάνα που θύμιζε προεκλογική συγκέντρωση επιτέθηκε σ’ αυτούς που τον επικρίνουν για ελλιπή προετοιμασία απέναντι σ’ έναν πρώην αξιωματούχο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Λένε “θα είναι ο Πρόεδρος Τραμπ έτοιμος, ξέρετε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι KGB κι αυτό και το άλλο.», είπε. «Ξέρετε κάτι; Ο Πούτιν είναι εντάξει. Είναι εντάξει. Όλοι είμαστε εντάξει. Άνθρωποι είμαστε. Θα είμαι προετοιμασμένος; Παντελώς έτοιμος. Προετοιμάζομαι γι’ αυτό όλη μου τη ζωή»….

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.