Ειδησεογραφικό site

Κάτι σαν… συμφωνία: Χωρίς εργασιακά, συντάξεις, αφορολόγητο και «αντίμετρα»

26

Τα βρήκαν, σχεδόν, Τσακαλώτος-τρόικα ως το 2018, όχι όμως και για τα μέτρα του 2019 – Οι δανειστές δεν… πιστεύουν ούτε ένα ευρώ για τη μείωση δαπανών στο Δημόσιο – Νέο ραντεβού σήμερα στις 15.00

Το πρώτο βήμα για μια συνολική συμφωνία σχεδόν… έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο Χίλτον, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement – SLA) με εκκρεμότητες κυρίως στα εργασιακά και τα ενεργειακά, ενώ νέο ραντεβού Τσακαλώτου – τρόικας αναμένεται σήμερα στις 15.00.

Το κυριότερο: Το σημαντικό αυτό βήμα δεν περιλαμβάνει τα πραγματικά δύσκολα δηλαδή τα μέτρα του 2019 (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) από το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ούτε τα «αντίμετρα» που προτείνει η κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση εκταμίευση δόσης θα γίνει μόνο με συνολική συμφωνία όπως παραδέχθηκε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα ξημερώματα.

Ο ίδιος είχε αναφέρει από τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης ότι «το Staff Level Agreement (SLA) έχει σχεδόν συμφωνηθεί» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρχει οριστικά πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου καθώς όπως είπε, το ΔΝΤ δέχεται ότι έχει μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018.

«Θα παραμείνουν», όμως, «τρία – τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα», πρόσθεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ενώ ασάφεια επικρατεί ακόμη για το αν θα είναι μέσα στο λεγόμενο SLA τα εργασιακά.

Η τεχνική συμφωνία (SLA) θα πρέπει εφόσον οριστικοποιηθεί απολύτως, να εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί έτσι το πρώτο βήμα για την συνολική συμφωνία. Βεβαίως κύκλοι του υπουργείου λένε ότι «υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 – 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου».

Αυτά για το (μισό) πρώτο βήμα. Το δεύτερο και δυσκολότερο περιλαμβάνει τα μέτρα-αντίμετρα του 2019, την ψήφισή τους από τη Βουλή, την περιγραφή των μέτρων για το χρέος, τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Το βασικό κόλλημα είναι τα αντίμετρα», παραδέχτηκε το ίδιο στέλεχος.

Αν ολοκληρωθούν όλα αυτά, πιθανόν ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ για να περιοριστεί, κατά ένα μέρος, η ζημία στην οικονομία από τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις.

Οι επαφές διήρκεσαν με διαλείμματα σχεδόν 14 ώρες καθώς το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και την τρόικα έγινε στις 11.00 το πρωί Τρίτης (με θέμα το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) και το νυχτερινό ραντεβού που άρχισε τα μεσάνυχτα τελείωσε στις 12.40 το ξημέρωμα της Τετάρτης.

Για το 2019, οι Θεσμοί δεν δέχονται ούτε ένα ευρώ εξοικονόμησης από την πολυδιαφημισμένη επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία (Spending Review), καθώς όπως ανέφερε κορυφαίος υπουργός «θέλουν πρώτα να δουν ότι η εξοικονόμηση δαπανών που έχει σχεδιαστεί αποδίδει στην πράξη».

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των μέτρων του 2019 από συντάξεις και αφορολόγητο (3,6 δισ. ευρώ) δεν βρίσκει για την ώρα ανταπόκριση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρώτη αξιολόγηση, συζητάμε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας.

Μεταξύ άλλων κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε τα εξής (απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων) στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα: «Θα συνεχιστούν την Τετάρτη οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια για 4-5 θέματα. Θα γίνει και μια συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής στις 3 ή στις 4 το απόγευμα. Θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση. Όπως σας είπα μιλάμε για το SLA του 2018, εμείς εννοούμε εντός του προγράμματος δηλαδή μέχρι το 2018».

«To εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό. Το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμη κι αν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί κάποιος κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.