Ειδησεογραφικό site

Καταλονία: Χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας φώναξαν «θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

47

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», «Ελευθερία!»: Χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διατρανώσουν την οργή τους εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης και να αξιώσουν την απελευθέρωση των αυτονομιστών ηγετών που τελούν υπό κράτηση, ανήμερα της γενικής απεργίας στην Καταλονία.

Κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ της «ελευθερίας των πολιτικών κρατουμένων» και σημαίες της Καταλονίας, τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση της περιφέρειας, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.

Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για να συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που απηύθυνε η συνδικαλιστική ένωση υπέρ της αυτονομίας CSC. «Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας!», «Δεν πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης, πρόκειται για δικτατορία!», «δυνάμεις κατοχής, έξω!» φώναζαν οι διαδηλωτές, στην καρδιά της Βαρκελώνης.

Τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι τύπου των δύο πανίσχυρων αυτονομιστικών οργανώσεων, της Omnium Cultural και της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, των οποίων οι ηγέτες Ζόρντι Κουσάρτ και Ζόρντι Σάντσες βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της στάσης.

«Βγήκαμε κατά χιλιάδες στους δρόμους με αφορμή αυτήν τη νέα απεργία, για να απαιτήσουμε το Κράτος να σταματήσει αμέσως την καταστολή εναντίον των καταλανικών θεσμών» δήλωσε ο Μαρσέλ Μάουρι, της Omnium. Ο ομόλογός του της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, ο Αγούστι Αλκομπέρο, κατήγγειλε μια «επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και την ταπείνωση του λαού της Καταλονίας». «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα» υποσχέθηκε.

«Είμαστε αγανακτισμένοι και θυμωμένοι για όσα πράττει η ισπανική κυβέρνηση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελισάμπετ Νιστάλ, μια 33χρονη ορθοδοντικός, που έδωσε το παρόν στην κινητοποίηση μαζί με τον 2χρονο γιο της. Και μαθητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καθώς στην απεργία συμμετείχε το 30% και πλέον των εργαζομένων στη σχολική εκπαίδευση.

Για παράδειγμα η 16χρονη Λόρα που διαδήλωσε μαζί με φίλους της. Το κορίτσι «ζητά τον σεβασμό της ελευθερίας μας, των απόψεών μας και τάσσεται υπέρ της εξέγερσης εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.