Ειδησεογραφικό site

Καταλονία: Αυτονομιστές καλούν τον κόσμο να κάνει μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες

49

H κόντρα Μαδρίτης -Βαρκελώνης κλιμακώνεται καθώς οργανώσεις αυτονομιστών, όπως η Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ΑNC) και η Omnium Cultural κάλεσαν τη νύχτα τους Καταλανούς να προβούν σε μαζικές αναλήψεις από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της πλούσιας ισπανικής περιφέρειας.

«Σηκώστε ό,τι ποσό θέλετε», έγραψαν στο Twitter, συντονίζοντας μια «έφοδο» σήμερα το πρωί στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Στόχος της κινητοποίησης η διαμαρτυρία για τη φυλάκιση των προέδρων των δύο οργανισμών, του Jordi Sànchez (ANC) και του Jordi Cuixart (Omnium), αλλά και η έκφραση της βούλησης των πολιτών να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία.

Το μήνυμα αναφέρει ότι «είναι ώρα να δείξουμε ότι η ισχύς εν τη ενώσει κι ότι το άθροισμα μικρών ατομικών ενεργειών μπορεί να αλλάξει τα πάντα».

Η ισπανική κυβέρνηση και οι Καταλανοί αυτονομιστές οδεύουν σε μια μετωπική σύγκρουση μετά τη χθεσινή άρνηση του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν να απαντήσει με σαφήνεια στο τελεσίγραφο που του είχε τεθεί. Ο Πουτζδεμόν επανέλαβε με την επιστολή του την αξίωσή του περί διαλόγου με τη Μαδρίτη, προειδοποιώντας εκ νέου ότι τυχόν αφαίρεση του αυτοδιοίκητου μπορεί να οδηγήσει σε «επίσημη» κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βαρκελώνη.

Η απάντηση της Μαδρίτης ήταν άμεση: η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος που μπορεί ουσιαστικά να οδηγήσει σε άρση της αυτονομίας της περιοχής και σε διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου.

Αναλυτές, όπως ο Οριόλ Μπαρτομέους, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, εκτιμούν ότι ο Μαριάνο Ραχόι θα επιλέξει έναν μετριοπαθή δρόμο: η κυβέρνησή του θα διορίσει ενδεχομένως δικούς της ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά στην καταλανική πολιτική και αστυνομία, θα προχωρήσει στη διάλυση του Κοινοβουλίου και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κι αυτό γιατί αν ο Ισπανός πρωθυπουργός υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση με τη Μαδρίτη να αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης θα δώσει φτερά στους αυτονομιστές, λειτουργώντας μάλλον συσπειρωτικά γι΄ αυτούς.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.