Ειδησεογραφικό site

Καταιγίδα πλειστηριασμών αναμένονται 120.000 ως το τέλος του έτους!

8

Ενόσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προεκλογικές εμφανίσεις του υπόσχεται «ανάπτυξη» και τάζει λαγούς με πετραχήλια, τα κοράκια των αγορών (Funds και servicers) συνεχίζουν απρόσκοπτα τη μαζική λεηλασία της λαϊκής κατοικίας και των μικρομεσαίων καταστημάτων, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Ούτε καν η προεκλογική περίοδος δεν είναι ικανή να φρενάρει τη λύσσα των αρπακτικών, που σε αγαστή συνεργασία με τις τράπεζες βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού είναι εξασφαλισμένοι πλέον και νομικά από τον Άρειο Πάγο, άλλα και η ίδια η κυβέρνηση ευνοεί με όλους τους τρόπους αυτό το μακέλεμα που γίνεται στις περιουσίες.

Μία κυβέρνηση ορκισμένη – υποτίθεται – να «υπηρετεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού», καλωσόρισε στις τάξεις της τους διάφορους «Πάτσηδες» και «Καππάτους», και από εκλεγμένο κόμμα, έχει μετατραπεί σε «εισπρακτική εταιρεία». Χαρακτηριστικό της μαζικής επίθεσης που δέχεται η λαϊκή περιουσία, είναι ότι οι πλειστηριασμοί δεν μειώνονται ούτε καν για να κρατηθούν τα προσχήματα λόγω των επερχόμενων εκλογών. Ούτε καν δηλαδή για να αποκτήσει ο κόσμος μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί 2.194 πλειστηριασμοί έως την Παρασκευή, ενώ αναμένονται 120.000 μέχρι το τέλος τους έτους! Μιλάμε για πραγματικό ξεκλήρισμα περιουσιών χωρίς κανένα ουσιαστικό εμπόδιο, και χωρίς να υπάρχει το παραμικρό «φως» για να σταματήσει αυτό το αίσχος, σε περίπτωση που επανεκλεγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτό διότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση γι’ αυτό το θέμα, στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ. Από τους 2.194 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, οι 904 αφορούν σε κατοικίες, οι 41 καταστήματα και 5 ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία οι 233 είναι έτοιμοι προς διενέργεια.

«Γίνεται χαμός με τους πλειστηριασμούς. Πέρυσι, όλο το έτος οι πλειστηριασμοί ήταν 52.000 περίπου. Φέτος το πρώτο τρίμηνο είναι 30.000. Άρα πάμε για πάνω από 120.000 πλειστηριασμούς μέσα στο έτος. Τώρα έχουμε 2.000 πλειστηριασμούς που είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αυτό που ακούστηκε πως δεν γίνονται πλειστηριασμοί κατοικιών δεν ισχύει, γίνονται κανονικότατα πρώτης κατοικίας. Αύριο, Τετάρτη, βγαίνει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό, 85.000 ευρώ σε μια λαϊκή συνοικία. Ο ιδιοκτήτης αυτός έχει κάνει τα πάντα για να σώσει το ακίνητό του και δεν τα έχει καταφέρει», είπε η δικηγόρος.

«Οι servicers βγάζουν τεράστια κέρδη. Ένας από αυτούς έβγαλε καθαρά κέρδη το 2019, 19 εκατομμύρια ευρώ και το 2022, 89 εκατομμύρια ευρώ. Τέτοια εκτόξευση κερδών δεν ξέρω αν έχει άλλη εργασία στην Ελλάδα», υπογραμμίζει η δικηγόρος.

Το όργιο αναλγησίας των funds έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε ακίνητο, και δεν έχει την παραμικρή σημασία αν μέσα στεγάζεται ένας άρρωστος, ένας ηλικιωμένος, μια μονογονεϊκή οικογένεια, ένας άνεργος ή οποιοσδήποτε ευάλωτος.

Ο κόσμος ζει με μισθούς και επιδόματα πείνας και την ίδια στιγμή η ακρίβεια οργιάζει. Χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα βασικά έξοδα για να επιβιώσουν. Πόσο μάλλον δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάλγητες απαιτήσεις των τραπεζών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αρνούνται να κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή δανείων, που να προσαρμόζονται στις πραγματικές δυνατότητες του νοικοκυριού. Και όμως, μπροστά σε αυτό το κοινωνικό δράμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί ως χορηγός των τραπεζών και των funds…

Τα σχόλια είναι κλειστά.