Ειδησεογραφικό site

Καμπανάκι Τσίπρα προς υπουργούς – ζητάει τώρα πλεόνασμα δουλειάς

64

«Και τώρα τρέχουμε», είναι το μήνυμα που έστειλε από το υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, χτυπώντας με αυτόν τον τρόπο το… καμπανάκι προς τα κυβερνητικά στελέχη για την καλύτερη απόδοση των υπουργείων.

Της Κατερίνας Καραδήμα

Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ικανοποιημένος από τους ρυθμούς παραγωγής έργου των υπουργών του και είναι αποφασισμένος να… σφίξει τα λουριά. Δεν είναι καθόλου τυχαία, εξάλλου, η αναφορά του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου: «Οι επικεφαλής των υπουργείων πλέον δεν έχουν το άλλοθι της διαπραγμάτευσης και οφείλουν να επισπεύσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις…».

Και παρότι απαντώντας σε ερώτηση, κατά την επίσκεψή του στο υπ. Παιδείας, σχετικά με πιθανό ανασχηματισμό, τον απέκλεισε λέγοντας ότι «κάναμε πρόσφατα ανασχηματισμό, τώρα είναι ώρα να τρέξουμε…», το βέβαιο είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αγαπά τις εκπλήξεις και τους αιφνιδιασμούς…

 

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ… 6ΕΤΙΑΣ

Πάντως, το νέο μότο του Μαξίμου για «την επόμενη ημέρα» είναι ο… ορίζοντας 6ετίας. Τον «τίτλο» έδωσε για το έργο της κυβέρνησης ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Κι αυτό γιατί συγκυβέρνηση και Κουμουνδούρου θεωρούν πως πρέπει να χαραχθεί ένας νέος δρόμος προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν τους πολίτες που σήμερα τους έχουν γυρίσει την πλάτη και να αναζητήσουν λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που τους ταλανίζουν εδώ και δύο χρόνια…

Έτσι, το Μαξίμου στοχεύει στο κομμάτι της ενίσχυσης των επενδύσεων (που όλο έρχονται και ποτέ δεν φτάνουν), το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (την ώρα που η περιφέρεια ερημώνει), την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους (μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση (μετεξέλιξη του Καλλικράτη), αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν σταθμό την παρουσία της ελληνικής αποστολής, με επικεφαλή τον πρωθυπουργό, στην Κίνα από τις 11-15 Μαΐου.

Καταλύτης πάντως για την ηρεμία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το επιχείρημα σε σχέση με τα επώδυνα μέτρα είναι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, θέμα για το οποίο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάρουν όλο το ζήτημα πάνω τους.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ…

Ο τελευταίος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς θα είναι εκείνος που θα εισηγηθεί τα μέτρα στη Βουλή, αφού «ξεχνώντας» την… απειλή του ότι θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο κάτω των 9.000 ευρώ (όταν του το ζητήθηκε το 2015), τώρα, με τη δική του υπογραφή προχωρεί στη δεύτερη μείωση και μάλιστα κάτω των 6.000 ευρώ!

Γι’ αυτό και ο άτυπος επικεφαλής των 53+, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπει με… καλό μάτι τις συχνές παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος προσπαθεί να του υφαρπάξει την αρχηγία.

Το Μαξίμου ευελπιστεί πως με την τεχνική συμφωνία ψηφισμένη, ΔΝΤ και Βερολίνο θα βρουν μια συνισταμένη για το ζήτημα του χρέους, που θα ικανοποιεί και τον Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κυβερνητική πλευρά φαίνεται να έχει προσδοκίες από την εκλογή Μακρόν στη γαλλική προεδρία.

ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ

Την ίδια ώρα το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟ – Κουμουνδούρου) τελεί σε ηρεμία με τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη – παρά τις περίφημες δηλώσεις τους – να προετοιμάζονται για την ημερομηνία ψήφισης των μέτρων, χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Βέβαια η δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου του μνημονίου (προαπαιτούμενες δράσεις – κρυφά χαράτσια) από τη γερμανική εφημερίδα« Handelsblatt» τάραξαν τα κυβερνητικά στελέχη , όπου για μία ακόμη φορά ο καθένας προσπάθησε να βρει το δικό του άλλοθι – δικαιολογία…

Έτσι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεν δίστασε να μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης και αλίμονο αν δεν υπήρχε. Αυτό πια θα ήταν το τέλος της Δημοκρατίας και της πολιτικής. Πολλά πράγματα έχουν υπογραφεί από τη μία και την άλλη πλευρά και πολλά πράγματα έχουν προστεθεί και από τις δύο πλευρές».

Από την άλλη μεριά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κράτησε χαμηλούς τόνους δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το τέλος των Μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως μια τυπική διαδικασία το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα κάνουμε από τώρα ως το καλοκαίρι του 2018, από την ικανότητά μας να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018, έπειτα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία».

Και μπορεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να τελεί εν υπνώσει μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου (βλέπε αντίμετρα) από το στρατόπεδο των ευρωβουλευτών ο Κώστας Χρυσόγονος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους, είπε όσα λέει η κοινωνία και …αγνοούν ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου: «Το κακό είναι ότι τα μέτρα είναι οριζόντια, τα αντίμετρα είναι επιμέρους και τελούν υπό αίρεση. Άρα πρόκειται για μια επώδυνη συμφωνία και πρόκειται για μέτρα που ακόμη και από δημοσιονομική άποψη είναι αχρείαστα. Από τη στιγμή που έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% του ΑΕΠ, η λογική αντίδραση που θα έπρεπε να υπάρχει, θα ήταν τουλάχιστον να μη ληφθούν άλλα μέτρα, να υπάρξει ένα μορατόριουμ για ένα διάστημα».

Μεγάλο ζόρι, πάντως, τραβάει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, με τις επερχόμενες περικοπές στα επιδόματα των ενστόλων, σε σημείο που, όπως λένε οι κακεντρεχείς, δεν θα μπορεί να ξαναβάλει… στολή!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.