Ειδησεογραφικό site

Καμπανάκι από τους δανειστές: Καθυστερείτε και με τη δεύτερη αξιολόγηση

30

Κίνδυνος να βρεθεί στον «αέρα» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου

«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης κρούουν οι «θεσμοί», πιέζοντας την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα με τις εκκρεμότητες, παρά την καλοκαιρινή ραστώνη.

Σε αυτό το «πνεύμα», η συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου παίρνει μορφή «μίνι αξιολόγησης» των εκκρεμοτήτων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι το κεντρικό θέμα.

Σύμφωνα με σημείωμα που έστειλαν οι «θεσμοί» στον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, παρά την κατάθεση τριών νομοσχεδίων μέσα στον Ιούλιο (πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και φόρους στα τσιγάρα), με κίνδυνο να βρεθεί στον «αέρα» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στις εκκρεμότητες μεταξύ άλλων είναι είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου. Επίσης πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 15 Ιουλίου αποτελεί η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 – 2020.

Οι «θεσμοί» ανησυχούν ότι κατ’ επέκταση μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση και στη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία θα πρέπει να «κλείσουν» δύσκολα θέματα, όπως τα εργασιακά, και ειδικά οι ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τα ισοδύναμα για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Γι’ αυτό και το σημείωμα των «θεσμών» προς τον κ. Τσακαλώτο ζητά την επίσπευση των διαδικασιών με τα υπόλοιπα της δεύτερης υποδόσης ώστε η διαπραγμάτευση δανειστών και κυβέρνησης να επικεντρωθεί πάνω στα ακανθώδη ζητήματα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί.

Πάντως οι συζητήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και ελληνικών Αρχών φαίνεται πως είναι προβληματικές, όπως είχε διαφανεί και απ’ την καταγγελτική επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς την Κομισιόν, που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, όπου έκανε λόγο για υπονομευτικές κινήσεις εκ μέρους των τεχνοκρατών των «θεσμών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.