Ειδησεογραφικό site

«Καμπανάκι» από Bruegel: Ανησυχία για νέο μνημόνιο σε μερικά χρόνια

57

Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι από την έξοδο αγορές αν είναι ανεπαρκής η ελάφρυνση χρέους, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του κορυφαίου think tank, Ζολτ Ντάρβας

«Αν η Ελλάδα λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, αυτό θα ληφθεί θετικά από τις αγορές και η ουσιαστική επιστροφή της χώρας σε αυτές θα είναι πιθανή. Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής, θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος. Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν για ένα τέταρτο πρόγραμμα. Αλλά αν η Ελλάδα εξέλθει στις αγορές υπό τέτοιες προϋποθέσεις, τότε βλέπω σημαντικούς κινδύνους στην πορεία».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του κορυφαίου think tank Bruegel, Ζολτ Ντάρβας, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και την εκπομπή «Αθήνα – Βρυξέλλες» ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις διατηρήσιμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

«Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής και η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές, βλέπω ένα σημαντικό κίνδυνο για ακόμα ένα πρόγραμμα σε μερικά χρόνια και άλλη μία κρίση στη χώρα» συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης επεσήμανε παράλληλα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην επόμενη μέρα του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας στη Γερμανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την ακριβότερη πρόσβαση σε δανεισμό που παρέχει το Ταμείο σε σχέση με τον

Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την περαιτέρω μεταρρύθμιση των θεσμών της ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δε θεωρεί ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία της Ευρωζώνης. 

«Δείτε το παράδειγμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης», επεσήμανε. «Σύμφωνα με τη γερμανική άποψη αυτός θα πρέπει να είναι σχετικά μικρός και να περιλαμβάνει μόνο μία υποστήριξη σε διαρθρωτικές αλλαγές. Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος και να στηρίζει τις επενδύσεις. Πώς θα συγκεραστούν οι δύο απόψεις είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι η απόφαση θα είναι πιο κοντά στις γερμανικές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σχετικά μικρός και δε θα αλλάξουν πολλά».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι θέσεις του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου: «Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ESM θα μετασχηματιστεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά πέρα από μια αλλαγή ονόματος δεν βλέπω πρακτικά αλλαγές στη λειτουργία του θεσμού. Ακόμα όμως κι αν δεν προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δε νομίζω ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει κρίσεις ή θα καταρρεύσει από αυτό. Θεωρώ ότι με την τραπεζική ενοποίηση και τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ενισχύθηκε. Δε θα με φόβιζε, λοιπόν, αν δεν προχωρούσαν νέες μεταρρυθμίσεις».

«Καμπανάκι» για τα κονδύλια συνοχής

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν αναμένεται σημαντική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο κ. Ντάρβας προέβλεψε ότι είναι πιθανή μια αναδιανομή των κονδυλίων με μείωση αυτών που κατευθύνονται στα διαρθρωτικά ταμεία συνοχής και στην κοινή αγροτική πολιτική.

«Χώρες με θετική συνεισφορά στον προϋπολιγισμό όπως η Γερμανία, η Δανία ή η Ολλανδία αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των κονδυλίων συνοχής και αυτών της κοινής αγροτικής πολιτικής» τόνισε. «Δε θα με εξέπλητε αν αυτά τα κονδύλια μειωθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προτεραιότητες όπως η κοινή αμυντική συνεργασία και το μεταναστευτικό» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.