Ειδησεογραφικό site

…Και ο Ιβάν στο στόχαστρο των ΗΠΑ για μαύρο χρήμα

1.183

Όπως γνωρίζετε, οι βρετανικές αρχές πάγωσαν την ανανέωση του διαβατηρίου του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει πλέον εγκλωβιστεί στη Μόσχα και δεν μπορεί να επισκεφθεί το Λονδίνο όπου αναπτύσσει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι αρμόδιες βρετανικές αρχές κάλεσαν τον Αμπράμοβιτς να αποκαλύψει την προέλευση των κεφαλαίων που επένδυσε για την αγορά της Τσέλσι αλλά και αυτών που διέθεσε για αγορά ακινήτων και επιχειρήσεων και στη συνέχεια θα γίνει ανανέωση του διαβατηρίου.
Η εξέλιξη αυτή έχει σχέση με τη νέα πρακτική που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί και οι ευρωπαϊκές χώρες για τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι εμφανίζονται από το πουθενά με δισεκατομμύρια και κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ελέγξει ουσιαστικά την προέλευσή τους.
Το ερώτημα είναι αν το παράδειγμα των βρετανικών υπηρεσιών θα το ακολουθήσουν και οι αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές.
Γιατί στη δική μας περίπτωση εμφανίζεται ένας Ρωσοπόντιος ολιγάρχης και μεταφέρει τεράστια ποσά στην Ελλάδα, τα οποία επενδύει στο ποδόσφαιρο, στην αγορά του ΟΛΘ, της ΣΕΚΑΠ, σε ακίνητα, σε τηλεοπτικά κανάλια και άλλες δραστηριότητες και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει την προέλευσή τους.
Το γεγονός ότι τα ποσά αυτά περνάνε μέσω κυπριακών τραπεζών, οι οποίες κατά το παρελθόν λειτούργησαν ως πλυντήρια ξεπλύματος μαύρου χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες, καθιστά επιτακτικό τον έλεγχο για να διαπιστωθεί αν τα ποσά του Ιβάν Σαββίδη είναι νόμιμα.
Μάλιστα, η ροή πακτωλού χρήματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα είχε γίνει πριν την πώληση της βιομηχανίας καπνού στο Ροστόφ στην οποία εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης.
Βέβαια, επειδή στην κυβέρνηση έχουν αλλεργία με τους ελέγχους, όταν πρόκειται για επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το Μαξίμου, δεν αποκλείεται οι αμερικανικές υπηρεσίες να αναλάβουν δράση

Τα σχόλια είναι κλειστά.