Ειδησεογραφικό site

Και McDonald’s και πυρηνικά για τον Κιμ Γιονγκ Ουν

1.162

Η αγάπη του Κιμ Γιονγκ Ουν για τα χάμπουργκερ ανάγεται στην εποχή που σπούδαζε στην Ελβετία.

Κι όπως μεταδίδει το NBC επικαλούμενο έκθεση της CIA ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας σκέφτεται τώρα να επιτρέψει να ανοίξει στην Πιονγιάνγκ ένα υποκατάστημα δυτικής αλυσίδας fast food σε ένδειξη καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον, που μπορεί να πυροδοτήσει μια μικρή επανάσταση, όπως έγινε, όταν έπνεε τα λοίσθια η ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με την έκθεση της CIA ο Κιμ θέλει να προσφέρει τη συμφωνία για το δυτικό ταχυφαγείο ως ένα από τα ανταλλάγματα για να αποφύγει τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας του.

Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και το κύριο θέμα της συνάντησης κορυφής Τραμπ-Κιμ -που ίσως τελικά γίνει- στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Αλλά αντί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση το κομμουνιστικό καθεστώς φέρεται να παρουσίασε έναν κατάλογο με πιθανές παραχωρήσεις, μεταξύ των οποίων κι η πρόταση να ανοίξει δυτικό παράρτημα αλυσίδας μπέργκερ στην Πιονγιάνγκ.

Η κίνηση καλής θέλησης σηματοδοτεί ταυτόχρονα και μια χειρονομία του Κιμ προς τον Τραμπ, -γνωστό επίσης λάτρη των χάμπουργκερ- ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας το 2016 είχε δηλώσει πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τρώγοντας μπέργκερ, αντί να του παραθέσει κάποιο επίσημο δείπνο.

Χάμπουργκερ, βέβαια, μπορεί να αγοράσει κανείς εδώ και χρόνια στη Βόρεια Κορέα, αλλά τα εγκαίνια ενός υποκαταστήματος δυτικής αλυσίδας, όπως τα McDonald’s ή το Burger King θα σηματοδοτούσε ουσιαστικά ένα καλωσόρισμα της μισητής αμερικανικής κουλτούρας. Και θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την άφιξη δυτικών επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να ασκήσουν επίδραση στον τοπικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τη CIA o Κιμ φέρεται να είπε ότι θέλει να δείξει ότι είναι ανοικτός σε δυτικές επενδύσεις στη χώρα του.

Οι συγκρίσεις με όσα συνέβησαν στα τέλη της ΕΣΣΔ είναι αναπόφευκτες, σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ. Με την Περεστρόικα και τη Γκλασνόστ που προώθησε ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έφθασαν στη Σοβιετική Ένωση οι πρώτες δυτικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα των οποίων πυροδότησαν μια πολιτισμική επανάσταση, που ισοδυναμούσε με πολιτισμικό σοκ. Όταν άνοιξε τον Ιανουάριο του 1990 το πρώτο υποκατάστημα McDonald’s στη Μόσχα -δύο χρόνια πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ- περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι περίμεναν επί πέντε ώρες στην ουρά για να αγοράσουν μπέργκερ και τηγανητές πατάτες.

Για την κοινωνιολόγο Λουίζ Όλτχανς αυτό σηματοδοτούσε μια «καταναλωτική επανάσταση που βίωσαν τότε τα κράτη του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού κατά τη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς». Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στην Πιονγιάνγκ, λέει η Όλτχανς, έστω κι αν οι τοπικές Αρχές εμποδίσουν μια έφοδο των πολιτών στο fast food, όπως είχε γίνει στη Μόσχα. Ο πληθυσμός θα εκλάβει τα εγκαίνια ενός αμερικανικού ταχυφαγείου ως ένα σημαντικό μήνυμα και δεν αποκλείεται να ζητήσει περισσότερα…

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.