Ειδησεογραφικό site

Kομισιόν: Νέο καθεστώς ΦΠΑ από το 2015 στις τηλεπικοινωνίες και online υπηρεσίες

36

Μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και αύξηση ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς θα επιφέρει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το νέο καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύσει στον ευρωπαϊκό τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για τις online υπηρεσίες, ο ΦΠΑ καταβάλλεται στον τόπο όπου είναι εγκατεστημένος ο πάροχος ή προμηθευτής και όχι στη χώρα του πελάτη.

Αυτό πρακτικά οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η ψαλίδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κυμαίνεται από 15% έως 27%, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες να εγκαθίστανται συχνά στις χώρες με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και να έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με τις εγχώριες εταιρείες (αυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα του πελάτη).

Η νέα νομοθεσία που θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος, θα σηματοδοτήσει το τέλος της πρακτικής αυτής, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τον συντελεστή που ισχύει στη χώρα του πελάτη. Αυτός ο κανόνας θα ισχύει ακόμη και για τις περιπτώσεις που ο πάροχος βρίσκεται εκτός κοινοτικής επικράτειας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.