Ειδησεογραφικό site

J. Stiglitz: Η Γερμανία είναι το πρόβλημα, όχι η Ελλάδα

31

Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη αλλά αν διασπαστεί, θα ήταν καλύτερο να φύγει η Γερμανία παρά η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στο CNBC, ο βραβευμένος με Νόμπελ, οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.

«Ενώ ήταν ένα πείραμα για να φέρει σε επαφή τα κράτη μέλη της Ευρώπης, τίποτα δεν έχει διχάσει την Ευρώπη περισσότερο, όσο το ευρώ», δήλωσε ο Stiglitz.

Ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές πρόωρες εκλογές, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη οικονομία που αγωνίζεται κάτω από το ευρώ και γι ‘αυτό απαιτείται μια νέα προσέγγιση, είπε ο Stiglitz. «Οι πολιτικές που η Ευρώπη επέβαλλε στην Ελλάδα δεν έχουν αποδώσει και αυτό ισχύει και για την Ισπανία και για άλλες χώρες».

Ο καθηγητής του Κολούμπια, είναι ένας από τους 18 διακεκριμένους οικονομολόγους ο οποίος συνέγραψε ένα γράμμα, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα ωφεληθεί από την προσφορά στην Ελλάδα ενός νέου ξεκινήματος μέσω της μείωσης του χρέους και περαιτέρω όρους παράτασης της περιόδου χάριτος. Αλλά στην επιστολή στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα έκανε μερικά λάθη … αλλά η Ευρώπη έκανε ακόμα μεγαλύτερα», είπε ο Stiglitz στο CNBC. «Το φάρμακο που μας έδωσαν ήταν δηλητηριώδες. Οδήγησε το χρέος να
μεγαλώσει και την οικονομία να πάει πιο κάτω».

«Εάν η Ελλάδα φύγει, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα για την ίδια… Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Αλλά η Ελλάδα θα αρχίσει να αναπτύσσεται», είπε. «Εάν αυτό συμβεί, θα δούμε την Ισπανία και την Πορτογαλία να έχουν μια εναλλακτική πορεία».

Επιμένοντας ότι είναι καλύτερο για την Ευρώπη και τον κόσμο να κρατηθεί το ευρώ άθικτο,
υποστήριξε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί περισσότερη ολοκλήρωση. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από μια ημιτελής οικονομική ατζέντα, για την οποία οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν, εκτός από τη Γερμανία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.