Ειδησεογραφικό site

Ιταλία: Νέες εκλογές προανήγγειλε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός

292

Νέες εκλογές είτε στις αρχές του 2019 είτε μετά το καλοκαίρι στην Ιταλία προανήγγειλε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αποδοχή εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Όπως εξήγησε ο Κοταρέλι ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνησή του θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι. Αν, αντίθετα, λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε, όπως είπε, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας.

Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.

«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι.

Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia δήλωσε ξεκάθαρα τη Δευτέρα ότι δεν θα υποστηρίξει με την ψήφο του ενδεχόμενη κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κοταρέλι, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεδόμενο αποχής.

Εντωμεταξύ τα ιταλικά ΜΜΕ ξεκίνησαν ήδη τη σεναριολογία για το ενδεχόμενο νέων εκλογών μέσα στο 2018 με την Corriere Della Serra να υποστηρίζει ότι αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, στις 9, δηλαδή, του μήνα.

Ποιος είναι ο Κάρλο Κοταρέλι 

O τεχνοκράτης Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος φέρεται έτοιμος να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είναι πενήντα τεσσάρων ετών και έχει εργασθεί είκοσι πέντε χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας.

Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία και στην Μεγάλη Βρετανία, και στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στην σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.

Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Ο Κάρλο Κοταρέλι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

Τα σχόλια είναι κλειστά.