Ειδησεογραφικό site

Ισραήλ: Πάρτι στην πρεσβεία – Σφαγή στη Γάζα

1.146
Της Μαλένας Παππά
Μεγάλη μέρα για τους Ισραηλινούς η Δευτέρα 14 Μαΐου, καθώς τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην νέα πρωτεύουσα της χώρας, Ιερουσαλήμ, συνέπεσαν με την επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ το 1948. Ωστόσο, παρά το γενικότερο γιορτινό κλίμα και λόγω του ότι η Ιερουσαλήμ έχει ιστορική και θρησκευτική σημασία και για τους μουσουλμάνους και διεκδικείται ως πρωτεύουσα και από τους Παλαιστίνιους, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αριστεροί έκαναν πορείες διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στη Λωρίδα της Γάζας η κατάσταση κλιμακώθηκε σε μια άγρια μάχη μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και των Παλαιστίνιων διαδηλωτών που κατάληξε σε λουτρό αίματος με 62 νεκρούς Παλαιστίνιους και περισσότερους από 2.500 τραυματίες.
Το πάρτι…
Την έναρξη της τελετής έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, καλωσορίζοντας εν μέσω χειροκροτημάτων τους προσκεκλημένους και κάνοντας ειδική αναφορά στον νόμο “Jerusalem Act”, που είχε υπερψηφιστεί τον Οκτώβριο του 1995 στις ΗΠΑ και προέβλεπε την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μέχρι τον Μάιο του 1999. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Οι ΗΠΑ τελικά έκαναν το επόμενο βήμα, ένα μεγάλο βήμα το οποίο ψηφίστηκε, αλλά και αμφισβητήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Ξανά οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο ως το πρώτο έθνος που μετέφερε την πρεσβεία του».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τελικά δεν μετέβη στην Ιερουσαλήμ, έστειλε όμως στη θέση του, ως συμβούλους του, την μεγάλη κόρη του Ιβάνκα και τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, στο οποίο ανέφερε “Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σημαντικός φίλος και σύμμαχος του Ισραήλ για την ελευθερία και την ειρήνη. Ευχόμαστε καλή τύχη στον πρέσβη Φρίντμαν για την ανάληψη των καθηκόντων του σε αυτήν την όμορφη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και τείνουμε χείρα φιλίας προς τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και όλους τους γείτονες. Να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας. Είθε ο Θεός να ευλογήσει αυτήν την πρεσβεία. Είθε ο Θεός να φυλά όσους εργάζονται εκεί και στις ΗΠΑ”. Φυσικά δεν παρέλειψε να κάνει και σχετική ανάρτηση στο αγαπημένο του Twitter: “Μεγάλη μέρα για το Ισραήλ. Συγχαρητήρια!”

 

Ευχολόγια

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ μίλησε για μια ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Παλαιστίνης με κέρδη και για τις δύο πλευρές. “Πιστεύουμε πως είναι δυνατό και για τα δύο μέρη να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν –έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη – ασφαλείς από τον κίνδυνο, ελεύθεροι από τον φόβο και ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει μια πόλη που θα συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε πίστης. Ενώ πρόεδροι πριν απ’ αυτόν υπαναχώρησαν από τη δέσμευσή τους ότι θα μετέφεραν την αμερικανική Πρεσβεία μόλις θα αναλάμβαναν καθήκοντα, αυτός ο πρόεδρος το έκανε. Επειδή, όταν ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μια υπόσχεση, την τηρεί».

 

Η Ιβάνκα 

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος τόνισε τη σημασία αυτής τη κίνησης «Καλωσορίζω τον Τζάρεντ Κούσνερ και την Ιβάνκα Τραμπ. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές. Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε. Αυτή είναι η ιστορία, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζοντας την ιστορία, γράφει ιστορία. Είμαι ευγνώμων. Αυτές οι στιγμές μου θυμίζουν αντίστοιχες των παιδικών μου χρόνων. Γιορτάζουμε άλλη μία ιστορική ημέρα. Τον περασμένο αιώνα διακηρύξαμε την ανεξαρτησία μας, όταν ο πρόεδρος Τρούμαν αναγνώρισε τη γέννηση του νέου αυτού κράτους, τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τη  μεταφορά της πρεσβείας και σήμερα οι ΗΠΑ ανοίγουν την πρεσβεία τους. Ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχες το θάρρος να τηρήσεις την υπόσχεσή σου. Ευχαριστούμε που κάνατε τη συμμαχία Ισραήλ – ΗΠΑ ακόμη πιο ισχυρή. Είθε το άνοιγμα αυτής της πρεσβείας σε αυτήν την πόλη να απλώσει την αλήθεια πέρα ως πέρα. Ο Θεός να φυλά τις ΗΠΑ και την Ιερουσαλήμ, την αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.”
Η αιματοχυσία  
Πριν προλάβουν να λήξουν τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας, ο διεθνής Τύπος, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα, το Ιράν, Αραβικές χώρες και η Τουρκία μεταξύ άλλων, αντέδρασαν στο αποτρόπαιο θέαμα της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας το Ισραήλ για υπερβολική χρήση βίας και καλώντας το σε αυτοσυγκράτηση.
Το Ισραήλ είχε απαντήσει από την αρχή, δηλώνοντας ότι όπως όλα τα κράτη, έχει το δικαίωμα να προστατέψει τα σύνορα και τους πολίτες του, εξηγώντας ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση, Χαμάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινές πηγές, η Χαμάς ενθαρρύνει, κατευθύνει και πληρώνει τους πολίτες της για να παίρνουν μέρος σε βίαιες ταραχές κάνοντας εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών και πραγματοποιώντας ένοπλες επιθέσεις στην προσπάθεια τους να εισβάλουν στο Ισραήλ.
Ταυτόχρονα οι Ισραηλινές Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους της Γάζας ότι θα εμποδιστεί οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των συνόρων.
Ωστόσο, χιλιάδες κόσμος ακολούθησε τις οδηγίες της Χαμάς, όπου καλούσε στην καταστροφή του συνοριακού φράκτη, προσθέτοντας ότι: «Οι διαδηλωτές καλούνται να φέρουν μαχαίρι ή πιστόλι, να τα κρύψουν κάτω από τα ρούχα τους και να μην τα χρησιμοποιήσουν παρά μόνο όταν υπάρξει ανάγκη για να αιχμαλωτίσουν Ισραηλινούς στρατιώτες ή κατοίκους του Ισραήλ.»
Όσον αφορά τα θύματα της Γάζας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάλαχ αλ Μπαρνταουίλ επιβεβαίωσε την Τετάρτη με δήλωσή του σε Παλαιστινιακό δίκτυο ότι 50 από τους 62 νεκρούς Παλαιστίνιους ήταν μέλη της Χαμάς. Την Τρίτη, το Ισλαμικό Τζιχάντ δήλωσε ότι τρεις από τους 62 νεκρούς ήταν μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας του οργανισμού.
Ξέσπασε “πόλεμος” Νετανιάχου-Ερντογάν 
Oι ΗΠΑ δικαίωσαν αμέσως το Ισραήλ για τη χρήση βίας του Ισραηλινού στρατού, ενώ η απάντηση των Βρυξελλών ήταν μετριοπαθής και απευθυνόμενη τόσο προς τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ και από κάποιες χώρες, όπως η Τουρκία.
Συγκεκριμένα ο Σουλτάνος της Μεσογείου και πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε “κράτος απαρτχάιντ” το Ισραήλ κατηγορώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και δηλώνοντας ότι έχει “παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του”, ενώ τον προέτρεψε να διαβάσει… θρησκευτικά: “Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές.” Η επίθεση που έγινε και μέσω Twitter «Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία». Φυσικά η επίθεση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον Νετανιάχου: «Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής. Κάποιος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της βόρειας Κύπρου και εισβάλει στην Συρία δεν θα κάνει κήρυγμα σε εμάς όταν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από απόπειρα της Χαμάς», έγραψε στο Twitter ο κ. Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν δεν αρνήθηκε τη σχέση του με τη Χαμάς, αντί για τρομοκρατική οργάνωση όμως τη βάφτισε “κίνημα αντίστασης υπέρ της παλαιστινιακής πατρίδας απέναντι σε μια κατοχική δύναμη”. Οι Παλαιστίνιοι από την άλλη δεν αναγνωρίζουν τη Χαμάς ως πολιτικό κίνημα, ενώ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση τη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία συνέχισε τα αντίποινα με δημόσιο και τηλεοπτικό εξευτελισμό του Ισραηλινού Προξένου κατά την απέλασή του  παραβαίνοντας το πρωτόκολλο. Το Ισραήλ με τη σειρά του, απέλασε τον Τούρκο πρόξενο από τα εδάφη του.
Ο Ερντογάν διαμήνυσε την Τετάρτη, ότι θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων με όλες του τις δυνάμεις και ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να τους «κλέψει» την Ιερουσαλήμ. Επιπλέον ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που αποτελείται από 57 μέλη και έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι, οι νεκροί της Γάζας και η Ιερουσαλήμ αποτελούν το τέλειο αντίδοτο στα πεσμένα ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών που έδειχναν το κόμμα του πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Πλέον το προεκλογικό σύνθημά του είναι «τα Ιεροσόλυμα ανήκουν στο Ισλάμ» μαζί με ένα γενικότερο ανάθεμα κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι Τούρκοι πολίτες ζουν σε έναν ξέφρενο ισλαμικό ρυθμό, με τους Ιμάμηδες να καλούν σε 24ωρες προσευχές στα τζαμιά και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ισλαμιστικού χαρακτήρα, με την ιστορία αυτή να παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.