Ειδησεογραφικό site

Irish Times για Βασίλη Λεβέντη – Και μετά τη χλεύη στη Βουλή

34

 

Μπορεί να μην είναι ένα κομψό βίντεο αλλά ίσως αυτή να είναι η δύναμή του: ένας αξιωματούχος πίσω από μία κλειστή πόρτα σε κάποιο γραφείο της κυβέρνησης γέρνει στην καρέκλα του καθώς νωχελικά μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο κάνοντας ταυτόχρονα χειρονομίες που στα Ελληνικά υποδεικνύουν την απόκτηση χρήματος με ύπουλο τρόπο.

Ξαφνικά η μουσική αλλάζει σε ελληνικό ροκ και ο αξιωματούχος πανικοβάλλεται καθώς στο γραφείο μπαίνει ένας μεγαλύτερος άντρας που του ακουμπάει στο γραφείο του το «μεταρρυθμιστικό πακέτο». Μετά τοποθετεί στο γραφείο του δύο σημαίες: την ελληνική και της ευρωπαϊκής ένωσης.

Ο επισκέπτης είναι ο Βασίλης Λεβέντης ο επικεφαλής της «Ένωσης Κεντρώων» ένα ελληνικό κόμμα που τα τελευταία 14 χρόνια κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς να καταφέρει να μπει στη βουλή.

Έχοντας περισσότερα από 300.000 χτυπήματα στο «You Tube» μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, το ερασιτεχνικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου δίνοντας στον Λεβέντη πίστωση χρόνου, 23 χρόνια αφότου ίδρυσε το κόμμα του.

Η τύχη φαίνεται πως είναι με το μέρος στην 15η συμμετοχή του στις εθνικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 4% αρκετά μεγαλύτερο του 3% που θα του εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο Λεβέντης προβλήθηκε αρκετά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την ίδρυση της ιδιωτικής τηλεόρασης όπου απέκτησε ένα φανατικό κοινό με τα καλτ πολιτικά σόου του όπου τασσόταν κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Πολλοί τον έβλεπαν για να γελάσουν με τους φαρσέρ αλλά και για τα ξεσπάσματα του ίδιου. Σε άλλες εκπομπές, οι οποίες έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο,  ο Λεβέντης εμφανίζεται ως «προφήτης» αφού φαίνεται πως είχε προβλέψει την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

«Οι νέοι τώρα ψηφίζουν τον Λεβέντη. Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλής στις ηλικίες κάτω των 30», λέει ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων στους Irish Times από το μικρό γραφείο του κόμματος στην Αθήνα.

«Έχουν κουραστεί από όλη αυτή την προδοσία. Πολύ συχνά επένδυσαν τις ελπίδες του σε ανθρώπους, όπως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα μεγάλα λόγια του, αλλά ύστερα έπρεπε να μεταναστεύσουν», συμπληρώνει ο ίδιος.

Σήμερα ο Λεβέντης, που έχει περάσει τα 63 πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ελευθερώσει η Ελλάδα τον εαυτό της από την Τρόικα και να βγει από την κρίση είναι να ξαναχτίσει την αξιοπιστία της με τους δανειστές.

Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει στον εαυτό της ότι είναι πρόθυμη να κάνει μεταρρυθμίσεις που στα μάτια τους είναι τα οικονομικά μέτρα όπως για παράδειγμα η περικοπή των συντάξεων άνω των 2,000 ευρώ κατά 20% αλλά και μείωση κατά το ήμισυ των μισθών βουλευτών, κληρικών και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

Καλούν ακόμη για πολιτικές αλλαγές όπως ο περιορισμός του μέγιστου χρόνου που μπορεί κάποιος να καθίσει στα βουλευτικά έδρανα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.