Ειδησεογραφικό site

Υπουργείο Παιδείας: «Βλέπει» τα πρώτα δείγματα αναστροφής του brain drain

53

Την αισιοδοξία του για τα πρώτα δείγματα αναστροφής του brain drain εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Μετά τα πρώτα  αποτελέσματα της 1ης Προκήρυξης για την ενίσχυση μεταδιδακτορικών ερευνητών, του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ): από τις 24 προτάσεις που καταρχάς εγκρίθηκαν για τις Φυσικές Επιστήμες, οι 7 προέρχονται από ερευνητές του εξωτερικού και από τις 43 για τις Επιστήμες Ζωής, οι 12.

Επιπλέον, από τις 149 προτάσεις που ανακοινώθηκε πως θα χρηματοδοτηθούν, οι 7 θα υλοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών και οι 3 στο ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ.

Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι από τις 2.114 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο ΕΛΙΔΕΚ από υποψήφιους διδάκτορες θα χρηματοδοτηθούν οι 582, εκ των οποίων οι 75 προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Πατρών. ​

Με την δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δόθηκαν για την Έρευνα και την Καινοτομική Επιχειρηματικότητα 393,7 εκ. € σε αντίστοιχα 685 ερευνητικά έργα, με την δημιουργία 4.400 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η συνολική εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στα 30.809.344€ με 99 συμμετοχές επιχειρήσεων και προεξέχοντες τους Τομείς της Πληροφορικής/Επικοινωνιών, της Υγείας/Φαρμάκου και της Αγροδιατροφής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τις προϋποθέσεις ώστε η Οικονομία της Γνώσης να αποτελέσει σοβαρό αναπτυξιακό πυλώνα δίπλα στον Πρωτογενή τομέα, την Μεταποίηση και τον Τουρισμό.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ένα εξαιρετικά δυναμικό ερευνητικό οικοσύστημα με επιδόσεις που υπερβαίνουν τον εθνικό μέσο όρο και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ με διεθνή εμβέλεια και απήχηση.

Η Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από σημαντικές δραστηριότητες και επενδύσεις στην Τεχνολογία και την Καινοτομία, και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς: 1,34% του ΑΕΠ αποτελούν οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ οι καινοτόμες επιχειρήσεις στα όρια της Περιφέρειας ανέρχονται στο 53,7% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Τέλος, τα καινοτόμα προϊόντα αποτελούν το 42,4% της γενικής παραγωγής (Στοιχεία ΕΚΤ 2017). Η καινοτομική κουλτούρα που διατρέχει την περιοχή και οι προοπτικές που πηγάζουν από αυτή μπορούν να ενδυναμωθούν μέσα από τη χωρική επέκταση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και την σύμπραξή του με άλλους φορείς της Περιφέρειας, την μόνιμη εγκατάσταση του Patras IQ και τις θερμοκοιτίδες καινοτόμων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.