Ειδησεογραφικό site

Υπόθεση πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία: Στη Βουλή για απιστία ο Καμμένος

53

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία που αφορά στους χειρισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Πάνου Καμμένου σχετικά με την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία διαβιβάζεται από την εισαγγελία Διαφθοράς αμελλητί στη Βουλή βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας. Κατά την έρευνα, οι εισαγγελείς «σκόνταψαν» στο όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και ως όφειλαν διαβιβάζουν τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς, κλήθηκε να καταθέσει ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με απόφαση του κ. Καμμένου είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Με αποφορμή τις αποκαλύψεις του «Θέματος», η κ. Δημητρίου είχε παραγγείλει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση.

Όπως είναι γνωστό πριν από λίγους μήνες ξεκίνησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος εμ,φανίζονταν ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την 13η Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειο Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν είναι «μεσάζων» αλλά ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας
Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Την κατάθεση της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis ανήγγειλε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναγιγνώσκοντας το διαβιβαστικό που συνοδεύει τον ογκώδη φάκελο της υπόθεσης είπε πως η δικογραφία αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμένο και τους:

Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας 2006-2009

Αντρέα Λοβέρδο υπουργό Υγείας, 2010 – 2012

Ανδρέα Λυκουρέντζο υπουγό Υγείας 2012 – 2013

Μάριο Σαλμά αναπληρωτή υπουργό Υγείας 2012 – 2013

Αδωνη Γεωργιάδη υπουργό Υγείας 2013 – 2014

Ιωάννη Στουρνάρα υπουργό Οικονομικών 2012 – 2014

Ευάγγελο Βενιζέλο υπουργό Οικονομικών 2011 – 2012 και αντιπρόεδρο κυβέρνησης 2013 – 2015

Γεώργιο Κουτρουμάνη υπουργό Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης 2011 – 2012

για τις πράξεις:

–          δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων

–          Παθητικής δωροδοκίας

–          Απιστίας σχετικά με την υπηρεσία

Επίσης, όπως ανέφερε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, τον φάκελο της δικογραφίας συνοδεύει η αναφορά που κατέθεσαν στην δικαιοσύνη οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου με την οποία καταγγέλλεται η μη τιμολόγηση φαρμάκων για το έτος 2015 με αποτέλεσμα την ζημία του Δημοσίου από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης δεν εμφανίστηκε αντίθετος ως προς την διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στα κόμματα ή και την δημοσιοποίησή της. Ωστόσο επικαλέστηκε αρνητική γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Από πλευρά της αντιπολίτευσης επισημάνθηκε πως παραπέμπουν σε συντονισμένη μεθόδευση οι χειρισμοί της κυβέρνησης και πως είναι υποκριτικό από την μια να γίνεται επίκληση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής για την μη δημοσιοποίηση της δικογραφίας και από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για το περιεχόμενό της. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως η Βουλή έμεινε αμέτοχη από τον τρόπο που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου να χειριστεί την υπόθεση.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.