Ειδησεογραφικό site

Υπόθεση NOVARTIS: Sκευωρία και ανίερες συμμαχίες ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας

109

 

Το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης έλεγε ότι η υπόθεση Novartis είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Το ίδιο βράδυ ο πρωθυπουργός, κι ενώ είχε ακούσει τις ομιλίες των 10 που ήθελε να εμπλέξει και τελικώς τα κατάφερε, μίλησε για πολιτικές ευθύνες κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν υιοθέτησε καν τη στάση Καραμανλή που το 2008 τις είχε αναλάβει για το μείζον θέμα του Βατοπεδίου.

Του Δ. Γιαννακόπουλου 

Ο πρωθυπουργός είχε δύο επιλογές, όπως παραδέχονται στο «Κ» βουλευτές από όλες τις πτέρυγες. Είτε να μιλήσει επί της ουσίας, επομένως να κατονομάσει τους κατά την κρίση του υπαίτιους, είτε να επικεντρωθεί στο πολιτικό σκέλος ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία και η συσταθείσα Προανακριτική θα αναγκαστεί να αναπέμψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Στην πρώτη περίπτωση είναι βέβαιο ότι η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκούσε έως σήμερα Σάββατο και πολύ παραπάνω, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι «εμπλεκόμενοι» θα ζητούσαν τον λόγο και θα τον κατακεραύνωναν.

Στη δεύτερη, τα πράγματα είναι πιο ανώδυνα. Αποδείξεις δεν υπάρχουν (σ.σ. τουλάχιστον ακόμη), ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (το αρ. 86 του Συντάγματος) μπορεί να τροποποιηθεί μόνον κατόπιν αναθεώρησης, δηλαδή σε μια 10ετία και αν, όλα τα αδικήματα εμπίπτουν στις διατάξεις της αποσβεστικής προθεσμίας ενώ το κοινοβουλευτικό δυναμικό ομολογημένα δεν διαθέτει την ικανότητα να «ανακρίνει» πρώην πρωθυπουργούς και πολιτικούς με τόσο υψηλό επίπεδο επιστημονικής επάρκειας (Βενιζέλος κτλ).

 

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Ο καθείς θα συμπέραινε  ότι η σκευωρία κατέρρευσε όμως πέραν των ανίερων πολιτικών συμμαχιών που διεφάνησαν, το ανησυχητικό σημείο εστιάζεται στην άμεση συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στο πολιτικό σύστημα και τούμπαλιν. Ο πρώην πρωθυπουργός μηνύει τον διάδοχό του και τους εισαγγελείς, οι υπουργοί τους προστατευόμενους  μάρτυρες (σ.σ. όποιοι κι αν είναι αυτοί) ενώ όλοι μαζί αναζητούν το δίκιο τους στα δικαστήρια περνώντας παράλληλα γενεές δεκατέσσερις τους λειτουργούς της Θέμιδος. Σαν τους γερο-δικομανείς  που η ψείρα από τα πεζούλια της Ευελπίδων τούς έχει κάτσει στο σβέρκο κι όμως πολεμάνε έως το τέλος της ζωής τους να καταδικάσουν τον γείτονα.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Για τη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προανακριτική μπορεί να γίνει μόνο εάν οι προστατευόμενοι καταθέσουν κανονικά. Ούτως ή άλλως τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας  4 μέρες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, επομένως  δεν μπορούν να επικαλεστούν κάποια νομολογία. Πρόκειται για αδιέξοδη διαδικασία που θα ευτελίσει περαιτέρω τους θεσμούς αφού από τις έως τώρα καταθέσεις τους στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχουν επικαλεστεί συγκεκριμένα τεκμήρια.

Εκείνο που έχει σημασία είναι το πολιτικό παρασκήνιο το οποίο αναδείχθηκε στην πρόσφατη μαραθώνια συζήτηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σήκωσε μεν τους τόνους και με σαφή επιχειρηματολογία  περιέγραψε το κυβερνητικό Βατερλό. Ωστόσο δεν ήταν εμπρηστικός απέναντι στον κ. Τσίπρα ο οποίος του το… ανταπέδωσε. Αρκετοί μίλησαν για «περίεργες διαδρομές» μεταξύ  Μαξίμου και Πειραιώς τις οποίες «ανίχνευσε» εγκαίρως ο Σαμαράς γι΄ αυτό κάνα δυο εικοσιτετράωρα πριν μέσα από φίλιες ιστοσελίδες  έβαζε «γκάζια» στον Μητσοτάκη. Το ελάχιστο ζητούμενο για τον πρώην πρωθυπουργό, όπως προκύπτει από την ομιλία του, είναι να μπει φυλακή ο Αλ. Τσίπρας και να παραμείνει έως το βαθύ γήρας αφού πρώτα λογοδοτήσει σε 27 Ειδικά Δικαστήρια (σ.σ. τόσα περιέγραψε).

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Το αυτό ισχύει και από την πλευρά του Β. Βενιζέλου. Βουλευτές έλεγαν στο περιστύλιο μετά την ομιλία του ότι θα πρέπει να περιληφθεί στην έκδοση της «Νομικής Επιθεώρησης» η συνεπαγωγή της επιστημονικής του σκέψης προς την «εσχάτη προδοσία». Αμφότεροι έδωσαν το «παρών» για την επόμενη μέρα χωρίς κανείς από τα κόμματά τους να τους αντικρούσει.

Όσον αφορά τον Κ. Καραμανλή, αν και τον εκθείασαν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος, δεν έδωσε καμία περαιτέρω σημασία ούτε και κανείς από το περιβάλλον του άφησε το παραμικρό υπονοούμενο.

Το αδιέξοδο τόσο στη ΝΔ όσο και στην κυβέρνηση είναι προφανές. Συνεννόηση μεταξύ αρχηγών κομμάτων δεν θα υπάρξει ούτε καν για τα στοιχειώδη, όπως ποτέ έως τώρα στα 3 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρξε. Η σιωπή του τα χαράματα της Πέμπτης κι ενώ η ψηφοφορία έβαινε προς ολοκλήρωση, εκλήφθηκε από τους περισσότερους ως στάση αναμονής εν όψει πολύ ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Όσον αφορά στη συγκρότηση της προκαταρκτικής αυτή θα απαρτίζεται από 21 μέλη και η έναρξη των εργασιών της, διάρκειας ενός μηνός, θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής ακούγονται τα ονόματα των εξής βουλευτών:

ΣΥΡΙΖΑ: Θεόδωρος Δρίτσας, Χρήστος Μαντάς, Νίκος Παρασκευόπουλος, Νίκος Ηγουμενίδης, Σπύρος Λάππας, Γιώτα Κοζομπόλη, Κώστας Δουζίνας, Βασίλης Τσίρκας, Σία Αναγνωστοπούλου και Χρήστος Καραγιαννίδης.

ΝΔ: Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Σταμάτης.

Από τη ΔΗΣΥ ο  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης, από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης και ο Γιώργος Αμυράς από το ΠΟΤΑΜΙ.

 

Τι ξημερώνει για τα κόμματα…

 

ΛΙΝΤ

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν έναν Τσίπρα να… μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια, στη ΝΔ έχουν κατά νου ότι ο Μητσοτάκης είναι πρόεδρος, παρά ταύτα βρίσκουν μπροστά τους συνεχώς τον Σαμαρά ενώ φήμες μιλούν για επαναδραστηριοποίηση του Κώστα Καραμανλή και κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ είδαν «αρχηγική» την ομιλία Βενιζέλου

 

Κομμάτια και θρύψαλα βρίσκει τα κόμματα η συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis. Οι περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα καταφέρει να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την πόλωση μέχρι τις εκλογές ενώ παράλληλα ο διεθνής παράγοντας θα εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση όπως  συνέβη την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού όπου ο οίκος Moody’s αναβάθμισε κατά δύο μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ωστόσο όσοι σκέφτονται πιο πρακτικά ή διαθέτουν νομική σκέψη αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια θα μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια  με σοβαρές κατηγορίες εις βάρος του από τις οποίες καμία Βουλή δεν θα μπορεί να τον απαλλάξει καθώς ο Αντ. Σαμαράς έχει κινηθεί εναντίον του σε προσωπικό, μη πολιτικό επίπεδο.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν κατά νου ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόεδρος, παρά ταύτα βρίσκουν μπροστά τους συνεχώς τον Αντώνη Σαμαρά ακούγοντας παράλληλα φήμες για επαναδραστηριοποίηση του Κώστα Καραμανλή. Το δεδομένο είναι ότι η αν η ΝΔ πήγαινε στην ψηφοφορία με τις 10 κάλπες, τότε ορισμένοι εκ των βουλευτών θα ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής ομοϊδεατών συναδέλφων τους.

Ο κ. Σαμαράς περιμένει κρατώντας σε εγρήγορση τον αμιγώς δεξιό πυρήνα της παράταξης ενώ ο κ. Μητσοτάκης  συνεχίζει με τον ήπιο και μεταρρυθμιστικό του λόγο τα ανοίγματα προς το Κέντρο, ιδίως προς το «Σημιτικό μπλοκ», αδυνατώντας να βάλει σε σειρά τα εσωκομματικά καπετανάτα.

Ανάλογο ζήτημα έχει να διαχειριστεί και η Φώφη Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ και στο ΠΟΤΑΜΙ του Στ. Θεοδωράκη. Στη Βουλή δεν «ακούστηκε» καν η πρότασή της αφού η παρουσία του κ. Βενιζέλου που μίλησε στην ουσία εξ ονόματος όλου του χώρου ήταν καταλυτική. Το ΚΚΕ συμπαγές έδειξε ότι μπορεί να «τραβήξει» κόσμο από τα αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία  με τον Δ. Κοτσούμπα να δίνει έμφαση και στα εθνικά ζητήματα. Κανείς πάντως δεν είναι διατεθειμένος να συμμαχήσει με τον άλλο γι΄ αυτό και η λέξη συναίνεση δεν ακούστηκε ούτε μία φορά στη Βουλή.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι οι όποιες αποδείξεις για τη Novartis θα ισχυροποιήσουν τη θέση του κ. Τσίπρα για τη διάλυση του «παλαιού πολιτικού συστήματος». Παραδέχονται πάντως ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και στο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι αν αρχίσει να αναδύεται μπόχα, εκεί η απάντηση  που δίνουν είναι η συνήθης ασαφής: «Βλέποντας και κάνοντας». Με αυτή τη θέση αναφέρουν κάποιοι ότι συντάσσεται και ο Κ. Καραμανλής  που θεωρεί ότι αν ο Τσίπρας δεν έχει στοιχεία για τη Novartis σύντομα θα οδηγηθεί στα βράχια, αν όμως διαθέτει, τότε θα υπάρξουν διαλυτικές συνέπειες στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.