Ειδησεογραφικό site

Υπόθεση Nοvartis: Ανοίγουν οι λογαριασμοί σε Ελβετία και Κύπρο

34

Τον δρόμο του χρήματος μέσα από από τους οποίους γίνονταν «πληρωμές», όπως λένε οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κρατικούς αξιωματούχους αλλά και σε χιλιάδες γιατρούς, αναζητούν ήδη οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς με αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Κύπρο και Ελβετία.

Το νήμα ξετύλιξε η προστατευόμενη μάρτυρας «Κατερίνα Κελέση», η οποία μίλησε στη Δικαιοσύνη για δύο τροφοδότες λογαριασμούς, με έδρα την Ελβετία και χρησιμοποιούνταν ο καθένας για διαφορετικό σκοπό.
Ο ένας για τις πληρωμές σε γιατρούς, και ο άλλος για τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, τον οποίο-για ποσά μέχρι 1.000.000 ευρώ- διαχειριζόταν, όπως υποστηρίζει, ο πρώην αντιπρόεδρος Κώστας Φρουζής.

Οι πληρωμές στους γιατρούς γίνονταν από τον λογαριασμό με την κωδική ονομασία τύπου Β, «για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια, τα οποία στην πραγματικότητα κάλυπταν αμοιβές γιατρών για την προώθηση φαρμάκων της εταιρίας».

Η όμως εταιρία διατηρούσε όμως και δεύτερο λογαριασμό, για τους πολιτικούς.
«Ο Φρουζής διακινούσε εκτός τραπεζικού συστήματος μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία παρέδιδε σε πολιτικά πρόσωπα από το 2008 έως το 2015. Τα χρηματικά αυτά ποσά τα οποία προέρχονταν από λογαριασμό της εταιρίας, αφού τα ξέπλενε με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά, σε φακέλλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ.
Ο ανωτέρω είχε πάντα στην διάθεση του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν τις συναντήσεις του και μόνο με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε» λέει η Κελέση.

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων και η Κύπρος και συγκεκριμένα εταιρίες, οι οποίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για γίνονται παράνομες πληρωμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι μαρτυρικές καταθέσεις όσο και οι έφοδοι των εισαγγελέων και της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρίας έχουν φέρει στο φως εταιρίες των οποίων οι λογαριασμοί ζητείται να ανοίξουν, προκειμένου να ερευνηθεί η διαδρομή των εμβασμάτων που έφευγαν από αυτούς.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.