Ειδησεογραφικό site

Υπόθεση Κουφοντίνα: Η άδεια για τα μελίσσια και την οικογένειά του!

78

Τα βασικά επιχειρήματα του καταδικασμένου μέλους της 17Ν

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και  επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουφοντίνα σε ερώτηση μέλους του συμβουλίου των φυλακών που του χορήγησε τη διήμερη άδεια.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ακρόαση του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της «17Ν», καθώς αυτό δεν προβλέπεται  από τη νομοθεσία  για τη χορήγηση των αδειών  κρατουμένων.

Απλά  το μέλος της «17Ν» τηρώντας τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.
Δεν παραλείπουν  να επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ακόμα και οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματα της 21ης Απριλίου, θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της άδειας, αλλά ποτέ δεν υπέβαλαν.

Σύμφωνα με κύκλους τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και των φυλακών,  ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με  ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά την άδεια.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν αλλά μόνο με βάση την συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Πάντως, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του συνηγόρου του πολίτη του 2013 -προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι- για τις τακτικές άδειες κρατουμένων η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη»
.
Έτσι, κάθε κρατούμενος,   δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.