Ειδησεογραφικό site

Υπόγειος πόλεμος Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

103

Ο Τσίπρας επιθυμεί να πάει στο Συνέδριο με έναν ψηφισμένο εκλογικό νόμο που να υπηρετεί και την ιδεολογία του κόμματος…

Της Κατερίνας Καραδήμα

Πυρετός πολιτικών διεργασιών επικρατεί στο Μαξίμου, με τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου -ακόμη και με ψήφο στα 17 – να βρίσκονται στο επίκεντρο του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών με στόχο να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και η κακή εικόνα της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα είναι αποφασισμένος να προωθήσει τις θεσμικές αλλαγές με στόχο τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση της (πρώτη φορά) Αριστεράς να συνδεθεί με μία μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, η οποία συνεπικουρούμενη και από τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα αποτελέσει αντίβαρο στα υφεσιακά μέτρα που έφερε η αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα ένας υπόγειος πόλεμος μαίνεται μεταξύ Μαξίμου, υπουργών και Κουμουνδούρου με επίκεντρο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αποτελούν πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό, οποίος «είδε» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τα όσα δήλωσαν δημόσια κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «ΠΥΡΗΝΑΣ» ΤΗΣ «ΑΔΟΛΗΣ»

«Απλή αναλογική με μπόνους δεν νοείται» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σε σχετική ερώτηση, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε -στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο Μαξίμου- πως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής…

Με την άποψη αυτή μάλιστα τάσσεται και η… εσωκομματική αντιπολίτευση της Κουμουνδούρου -βλέπε «53»-, ενώ καθόλου τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του Παναγιώτη Σκουρλέτη, του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Νίκου Φίλη για το θέμα.

Στην Κουμουνδούρου μάλιστα λένε ότι μετά την πλήρη στήριξη από το Μαξίμου στο πρόσωπο του Στέργιου Πιτσιόρλα (βλέπε αποκρατικοποιήσεις) πως για τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και παλαιό Ρηγά είναι θέμα τιμής η εφαρμογή της απλής αναλογικής…

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δημόσιες τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, γνωστού στη Κουμουνδούρου και όχι μόνο, ως «ο εκλογολόγου» του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται και γράφονται για τον εκλογικό νόμο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η απλή αναλογική είναι στα γονίδια του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ η απουσία -μέχρι σήμερα- του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη -γνωστός για τη μεγάλη εμπειρία στα εκλογικά θέματα- είναι ένα θέμα που πολύ συζητείται στην Κουμουνδούρου…

Στο πάγιο αίτημα του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της απλής αναλογικής οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για τον κίνδυνο… ακυβερνησίας, με τον πρωθυπουργό να έχει δώσει σαφείς εντολές προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να πάει στο Συνέδριο του κόμματος με έναν ψηφισμένο εκλογικό νόμο, αλλά και μια πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση που να υπηρετεί την ιδεολογία της Κουμουνδούρου.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου στις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις των κομματικών στελεχών για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, το βασικό επιχείρημα που διατύπωσαν οι υπέρμαχοι της πρότασης Κουρουμπλή (ενισχυμένη αναλογική), ήταν ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά αλλά και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να χρεωθεί ένα εκλογικό σύστημα που οδηγεί στην ακυβερνησία.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, έγινε η πρώτη άτυπη συνάντηση της επιτροπής (την περασμένη εβδομάδα) για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσία συνταγματολόγων, ανάμεσα σε αυτούς ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο και προερχόμενος από το ΔΗΚΚΙ.

Η 5μελής επιτροπής που θα συσταθεί και θα ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο έχει αναλάβει την υποχρέωση να παραδώσει στον πρωθυπουργό πολύ πριν τις 24 Ιουλίου, ένα πλήρες κείμενο με τις προτάσεις της. Να σημειωθεί πως το επόμενο ραντεβού της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να υπάρχουν ήδη επεξεργασμένες θέσεις τις οποίες θα αρχίσουν να συντάσσουν.

ΤΟ «ΜΠΟΝΟΥΣ» ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, κάνει λόγο για απλή αναλογική στις δυο πρώτες κατανομές με την επιδότηση των 30 εδρών να δίνεται στην τρίτη κατανομή στο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων που θα έχει ποσοστό άνω του 40%.

Αν οι συνθήκες αυτές δεν ικανοποιούνται, τότε το μπόνους θα κατανέμεται σε όλα τα κόμματα με εφαρμογή της απλής και καθαρής αναλογικής.

Στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς έτσι ώστε το Μαξίμου να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο οι 200 ψήφοι για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Με βάση την άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα… αναλογικότερο σύστημα, αλλά και τη στάση του ΚΚΕ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως στηρίζει μόνο την καθαρή απλή αναλογική το Μαξίμου θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν να ακούν με ενδιαφέρον την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) αλλά και των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών( Παναγούλης, Νικολόπουλος, Γρηγοράκος, Θεοχάρης).

ΦΟΥΛ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Όποια και αν είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι σκοντάφτουν στο ότι για την αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτείται η ψήφος των 2/3 των βουλευτών της Βουλής .

Με αυτό ως δεδομένο τις επόμενες ημέρες το Μαξίμου θα αυξήσει την κριτική του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι αρνείται να συμπράξει με την κυβέρνηση και να προάγει ένα κλίμα συναίνεσης με στόχο την ισονομία και τη δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών μέσα στη Βουλή.

Την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της κυβέρνησης, καμπανάκι έχει χτυπήσει για κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές οι οποίοι με άστοχες – όπως τις χαρακτηρίζει το Μαξίμου- δηλώσεις τους έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και έφεραν ζητήματα στην πολιτική επικαιρότητα χωρίς λόγο. Λέγεται μάλιστα πως υπάρχει αυστηρή σύσταση προς όλους να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ενώ ο… κίνδυνος του ανασχηματισμού κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους…

Στη… δίνη του επικείμενου ανασχηματισμού όλοι θα κριθούν με βάση και τα μηνύματα που λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανά καιρούς έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για απουσία ενημέρωσης. Εξαίρεση αποτελεί το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αλεξιάδης) για τους οποίους η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρά τα μέτρα που έφεραν εκτιμούν την τακτική ενημέρωση που τους παρέχουν…

Από την πλευρά τους οι επιτελείς του πρωθυπουργού ζητούν πρωτοβουλίες, συντονισμό και περισσότερη δουλειά έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνει η αντιστροφή του κακού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία και στην αγορά, αλλά και στις δημοσκοπήσεις…

Τα σχόλια είναι κλειστά.