Ειδησεογραφικό site

ΗΠΑ: Η Ελλάδα εξαιρείται από το εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν

106

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τη λίστα με τις χώρες που εξαιρούνται από τις κυρώσεις – «Μέσα» και η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Οι εξαερίσεις θα επιτρέψουν στις χώρες να συνεχίσουν να μειώνουν την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.

Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε τη Δευτέρα κατάλογο κυρώσεων κατά εκατοντάδων οντοτήτων σε ολόκληρη την οικονομία του Ιράν και υπόσχεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς του έθνους.

«Το ιρανικό καθεστώς έχει μια επιλογή, είτε μπορεί να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να ενεργήσει σαν μια κανονική χώρα ή να δει την οικονομία του να καταρρεύσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο νέος γύρος κυρώσεων για τους τομείς ενέργειας, τραπεζών και ναυτιλίας του Ιράν τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Ο κατάλογος στοχεύει σε περισσότερες από 700 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, τραπεζών, αεροσκαφών και πλοίων.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2015. Ο Τράμπ έδωσε στις ξένες εταιρείες 90 με 180 ημέρες για να κλείσουν τις δραστηριότητές τους με το Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση τη δευτέρα ότι το Ιράν σκοπεύει να αψηφήσει τους δασμούς των ΗΠΑ και να συνεχίσει να πουλά.
«Η Αμερική θέλησε να μειώσει τις πωλήσεις πετρελαίου από το Ιράν … αλλά θα συνεχίσουμε να πουλάμε το πετρέλαιο μας … για να σπάσουμε τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ρουχανί στους οικονομολόγους σε μια συνάντηση που μεταδόθηκε ζωντανά, όπως αναφέρει το CNBC.

Γερμανία: Οι επιχειρηματικές μας σχέσεις με το Ιράν είναι νόμιμες

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να έχει νόμιμες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν και εξετάζει πώς θα προστατεύσει τις εταιρίες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που επανέφερε η Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ..

«Εξετάζουμε τώρα πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη βάση των επιχειρηματικών δεσμεύσεών μας εκεί», πρόσθεσε.

Ρωσία: Οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι εργαλείο άσκησης πιέσεων στην διεθνή κοινότητα

Οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν είναι εργαλείο άσκησης πιέσεων, όχι τόσο στο Ιράν, όσο στην διεθνή κοινότητα, όπου η Τεχεράνη αποτελεί απλώς έναν από τους στόχους. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, ο οποίος είπε ότι η αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν αποτελούν μια «επίδειξη περιφρόνησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αξιώσεων των ίδιων των ΗΠΑ να επιβάλλουν την οικονομική τους ισχύ επιλεκτικά, δηλαδή μόνο στους δικούς τους αντιπάλους, εξαιρώντας τους δικούς τους συμμάχους».

«Με άλλα λόγια- συνέχισε ο Κόσατσεφ- πρόκειται για μα θέση που τα περιλαμβάνει όλα, και αυτό που λέει ότι «ο νόμος δεν μας αφορά» και αυτό που λέει «αφορά όλους τους εχθρούς μας » και αυτό που λέει » κάνω ότι μου κατέβε騻.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων υπογράμμισε ότι, αν δεν αντιμετωπισθεί με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας μια τέτοια συμπεριφορά, τότε » όλοι θα ζήσουμε σ έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο αυθαιρεσίας και παραλογισμού». «Είναι μια άκρως επικίνδυνη τάση και το Ιράν είναι ένας από τος στόχους» κατέληξε ο Κόσατσεφ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.